Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

No uzņēmējdarbības atbalstītājas gaida restartu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) kļuvusi pārāk birokrātiska, atzīst gan uzņēmēji, gan arī valdības pārstāvji, tāpēc jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā, kas sāksies nākamgad, aģentūru no dažām funkcijām, kas saistītas ar ES naudas administrēšanu, atbrīvos.

LIAA, kas atrodas Ekonomikas ministrijas (EM) paspārnē, šomēnes svin 20 gadu jubileju un pagājušajā nedēļā to atzīmēja ar īpašu Polaris forumu. Tieši Polaris process tiek minēts kā visu laiku vērienīgākais LIAA ieguldījums investīciju piesaistē. Tā būtība paredz apvienot valsts un pašvaldību institūcijas, investorus un komersantus, kā arī universitātes un pētniecības centrus, lai dalītos ar informāciju, kopīgi sagatavotu projektus un nodrošinātu atbalstu, kas svarīgs ārvalstu investoram, ienākot Latvijā.

Ietekme pieaug

EM pārstāve Evita Urpena norāda, ka uzņēmējiem ir liela interese par LIAA pakalpojumiem un atbalstu eksportam: «Šī gada pirmajā pusē vien sniegtas vairāk nekā 600 konsultāciju, noslēgti 99 jauni sadarbības līgumi ar Latvijas uzņēmējiem par ārējo tirgu un biznesa partneru meklēšanu.»

Dienas aptaujātie uzņēmēji - paralēli kritikai - LIAA darbam velta arī atzinīgus vārdus. Piemēram, santehnikas ražošanas uzņēmuma PAA vadītājs Pēteris Treicis Dienai uzsver, ka LIAA darbs pēdējos gados esot krietni uzlabojies.

«Pirms desmit gadiem šo aģentūru vispār nejutām, tagad tā kļuvusi skaļāka un redzamāka. Vienmēr sekoju līdzi Andra Ozola izteikumiem medijos, kaut gan ne vienmēr tie saskan ar manu viedokli, tomēr var just, ka aģentūras vadītāja domas kļūst arvien ietekmīgākas,» teic P. Treicis.

Arī uzņēmuma SAF tehnika vadītājs Normunds Bergs novērtē LIAA nozīmi, sakot, ka tā veiksmīgi attīsta ārējo pārstāvniecību tīklu. Latvijai patlaban ir 14 ārējo ekonomisko pārstāvniecību, pat tādā tālā valstī kā Japāna.

Birokrātijas jūgā

Polaris ir viena no retajām lielajām iniciatīvām, kas pēdējos gados radusies bez ES fondu finansiālā atbalsta. Uzņēmēji LIAA pārmet, ka tā lielāko daļu kapacitātes velta tieši Eiropas naudas administrēšanai. «Liela daļa uzņēmumu sapratuši, ka struktūrfondu atbalsts ir ļoti smagnējs. Sadarbībā ar LIAA mēs nekādu mazo projektu negribam īstenot, jo birokrātiskais process ir ļoti sīkumains un sarežģīts, nav tā vērts,» nopūšas P. Treicis.

Arī N. Bergs nevilcinās kritizēt aģentūru: «LIAA ir par maz orientēta uz klientu. Kvalitatīvs audits aizstāts ar milzīgu formālismu. No vienas puses, var teikt - valdības noteikumi to paredz -, bet, no otras puses, - ne bez konsultēšanās ar LIAA šādi noteikumi tiek radīti. Eiropa dod ļoti, ļoti lielu brīvības pakāpi, un visi birokrātiskie sīkumi, piemēram, dažādu pasākumu biļešu tulkošana, nu, nav tā Eiropas prasība.»

Uzņēmējs gan atzīst, ka ne bez iemesla šī birokrātija radusies - tiklīdz tiek atklāts, ka kāds uzņēmējs krāpies, LIAA saņem pārmetumus, kas motivē radīt vēl stingrākus un sarežģītākus nosacījumus. «Mēs Latvijā esam vieni no lielākajiem burta kalpiem pasaulē, valsts pārvalde ļoti grib strādāt pēc instrukcijām. Ja instrukcijas specifikā nav rakstīts, ka kaut kas ir atļauts, ierēdņi ir pārliecināti, ka tas ir aizliegts,» saka N. Bergs.

Ir jāmainās

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Dienai atzīst, ka bijusi kļūda uzvelt sarežģīto ES fondu administrēšanas pienākumu tieši LIAA. «Tagad aģentūrai nākas koncentrēties galvenokārt uz to, kā apkalpot šīs prasības, sadzenāt rokā fondu atskaites, pārbaudīt iepirkumus, pārliecināties, lai uzņēmēji nekrāpjas, un vajadzības gadījumā pat vērsties policijā. Tas viss neatbilst LIAA sūtībai,» uzskata D. Pavļuts.

Ministrs arī norāda - nav pareizi, ka Latvija tiek attīstīta tikai no struktūrfondu līdzekļiem. Valsts nauda uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā tiek piešķirta kūtri. «Ir svarīgi, lai mums pašiem būtu savi līdzekļi, par kuriem mēs varam lemt pēc saviem ieskatiem, nevis jāsaskaņo katra rindiņa Eiropas Komisijā. Valsts budžeta veidošanas procesā mēs rosinājām veidot valsts budžeta finansētu ekonomisko attīstību veicinošu finansējumu, ko ieguldīt industriālajā infrastruktūrā. Gan pērn, gan šogad mūsu pieprasījumi šim nolūkam vienkārši tika izmesti ārā no budžeta,» stāsta ministrs.

EM valsts sekretārs Juris Pūce norāda, ka pašreizējais stāvoklis LIAA rada pat tādu kā konfliktu. «Aģentūras galvenā misija ir atbalstīt uzņēmēju dažādos ārējās tirdzniecības pasākumos, savukārt struktūrfondu administrēšana saistīta ar kontroli par to, lai tiktu ievēroti fondu noteiktie ierobežojumi,» aicina ņemt vērā J. Pūce.

EM valsts sekretārs arī bilst, ka LIAA turpmāk nevajadzētu nodarboties ar individuālu projektu administratīvo kontroli, bet lielāku uzsvaru likt uz uzņēmējdarbības veicināšanu. «Tas nozīmē, ka EM būtu jāmaina daudzi aspekti attiecībā uz programmām, jo struktūrfondu programmu izstrādā ministrija, nevis LIAA,» teic J. Pūce.

Tam, ka iestāde ir birokrātiska, piekrīt pat LIAA vadītājs Andris Ozols. Viņš gan neuzskata, ka fondu administrēšana būtu jāuztic citai iestādei. «ES fondi ir ļoti spēcīgs instruments, ar ko uzņēmējiem palīdzēt. Ja fondus administrētu birokrātiska finanšu iestāde, šāds formāts uzņēmējiem būtu nedraudzīgāks nekā tad, ja to dara uzņēmējiem draudzīga organizācija,» skaidro A. Ozols.

LIAA vadītājs uzskata, ka labs veids, kā administratīvo slogu mazināt, ir «nevis pievērt acis uz likumdošanā pieprasītajiem rādītājiem, bet gan atteikties no dažām procedūrām.» Piemēram, tas, no kā būtu jāatsakās, esot ar ES finansējumu saistītā iepirkumu procedūra, jo «jau pašā saknē ir aplami, ka Latvijas ekonomika tiek balstīta uz lētām ķīniešu iekārtām, jo iepirkumā priekšroka ir lētākajam piedāvājumam.»

A. Ozols stāsta, ka procedūra nevajadzīgi apgrūtina gan LIAA, gan uzņēmēju darbu: «Daži negodīgie uzņēmēji tīši ģenerē lūzerus, pierunā uzņēmējus piedāvāt dārgākus piedāvājumus, lai tikai izskatītos, ka iepirkuma procedūra ir veikta godīgi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LIAA paveiktais

2003. g.: sāk ārējo ekonomisko pārstāvniecību darbu ārvalstīs.
2004. g.: reorganizē Latvijas Attīstības aģentūru, izveidojot LIAA.
2005. g.: sāk konkursu Eksporta un inovācijas balva.
2006. g.: izveidota LIAA Klientu apkalpošanas nodaļa.
2007. g.: Sākta ES struktūrfondu 2007.-2013. gadam administrēšana.
2008. g.: Latvijā darbu sāk atbalsta tīkls uzņēmējiem Enterprise Europe Network.
2009. g.: izstrādāta jauna stratēģija darbam ar investīciju projektiem Polaris process.
2010. g.: Latvijas paviljona izveide dalībai izstādē World Expo 2010 Ķīnā.
2011. g.: Polaris procesa ietvaros noslēdz pirmos sadarbības līgumus.
2012. g.: piedalās starptautiskā Ķīnas uzņēmējdarbības foruma organizēšanā.
2013. g.: filma A Journey Through Latvia; Organizēts Baltic Development forum.
Avots: LIAA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?