Cik bieži svinam kāzu jubilejas? Un dzimšanas dienas? Dzimtu patriarhu apaļās jubilejas un miljonu vērta darījuma parakstīšanas svētkus? Ja vadīsimies tikai pēc saraksta Izcili Novērtēti Vīni Īpaši Svarīgās Dienās, tad, visticamāk, paliksim vīnu vispār nedzēruši. Žēl, vai ne? Un, ja runājam godīgi - izvēloties papildinājumu ikdienišķai, uzsveru - ikdienišķai maltītei, enciklopēdiju un glancēto žurnālu varoņiem nav nekādu cerību. Protams, nevar noliegt dārgu vīnu kvalitātes, bet ne vienmēr baudījuma jauda ir tieši proporcionāla iztērētās naudas daudzumam. Ne vienmēr.
Šoreiz nekādu Kalifornijas «zaptinieku». Samērā vienkārši, bet nekādā gadījumā ne prasti sarkanvīni no lielveikalu vidējiem plauktiem.
CALVET Bourgogne Pinot Noir 2011
Patīkams, viegli dzerams Pinot Noir bez īpašām pretenzijām uz balvām, reitingiem un lappusēm vīna enciklopēdijās. Maratonists, uz kura fona gozējas pjedestālu iekarotāji. Bet, ja nu naudiņa ir patērējusies un par vīnu ir sakāmi tikai labi vārdi, tad nu saņemiet. Gaišs rubīns jau krāsā dzērēju brīdina par šī vīna rimto dabu. Tomēr aiz šķietamās vienkāršības jaušami dižciltīgi gēni un izcelsme. Pinot Noir nav nekāds pirmziemnieks - slaids, ar vērā ņemamām elegances pazīmēm, aveņu un dārza zemeņu smaržīgs, korekti skābs ar gatavām aronijām raksturīgo sausumu. Vīnu glāzē aizmirstot, pēc pusstundas sasmaržosiet arī pa kādai trūdošai lapai vai rudens ugunskura dūmu. Pēcgarša gana gara un intensīva, lai rosītos apetīte un gribētos pavirināt tik vilinošās ledusskapja durvis. Saderība? Visplašākā. Sākot ar ūdens iemītniekiem, turpinot ar putniem un beidzot ar cūku. Neforsējiet ar garšvielām, un maltīte būs izdevusies.
CASTELMAURE Corbieres 2012
Šī reģiona vīnu pie mums ir nepiedodami maz. Brīdī, kad sakārojas vienkārši vīnu, retie Korbjēru eksemplāri patiesi iepriecina. Viegls, ar zemu maigu tanīnu līmeni un pieklājīgu augļu devu, šis vīns spēj patiesi iepriecēt. Aromāts nemēģina pārsteigt ar ogu un augļu pārbagātību, smaržu arsenāls nav liels, bet precīzs un uzrunājošs. Dzērēju tik mīlētie augļi ir, ogas arīdzan, ko gan vēl vēlēties? Aromāts priecē ar ķirsi un upeni, pacietīgie tiks aplaimoti ar elegantu šķipsnu melno piparu, pēcgarša lūgtin lūdzas pēc gaļas šķēles, kas dzīvā ugunī gatavota. Skaisti, garšīgi un pavisam nedaudz savādāk nekā parasti. Manuprāt, ielūkoties mazāk zināmos plauktos ir vienkārši interesanti. Iesaku. Ja slimojat ar veģetārismu, uz tā paša grila, kur tiks čurkstināta cūkas miesa, uzmetiet kādu baklažāna šķēli.