Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Noliedz briesmas fut bola faniem

Ukrainas un Polijas augstākajām amatpersonām nācies nogludināt satraukumu par iespējamiem rasistiskiem uzbrukumiem Eiropas futbola čempionātā Euro 2012, kas šonedēļ startēs šo valstu stadionos. Bailes par iespējamo apdraudējumu melnādainiem vai aziātiskas izcelsmes līdzjutējiem nozīmīgajā sporta pasākumā sējuši britu mediji, kas pēdējās nedēļās nākuši klajā ar paziņojumiem par rasistiskiem izlēcieniem futbola spēļu laikā Ukrainā un Polijā.

Draud ar zārku

«Nebrauciet uz Euro 2012. Palieciet mājās, skatieties futbolu televizorā. Pat nemēģiniet riskēt, jums tas var beigties ar atgriešanos dzimtenē zārkā,» ar drūmu sejas izteiksmi sacīja bijušais Anglijas futbola izlases kapteinis Sols Kempbels, kurš piedalījās britu raidsabiedrības BBC analītiskajā raidījumā Panorama.

Pirms viņa izteikumiem raidījumā, ko demonstrēja pagājušajā nedēļā, tika rādītas žurnālistu reportāžas no futbola mačiem Ukrainas un Polijas stadionos. Viena no reportāžām atainoja notikumus Ukrainas premjerlīgas spēlē, kas 14. aprīlī notika Harkovas Metalist stadionā (tas uzņems arī Euro 2012 spēles). Aptuveni divi tūkstoši vietējā futbola kluba FC Metalist fanu demonstrē nacistu sveicienu un sauc Sieg Heil! (nacistu sauklis, kas nozīmē «uzvarai sveiks») brīdī, kad zālienā iznāk viņu mīļotā komanda. Spēles laikā daži līdzjutēji BBC stāsta, ka viņi saucot Sieg Heil!, jo «Hitlers ienīda ebrejus un melnos» un tas esot veids, kā viņi atbalstot savu komandu.

Citos kadros, kas uzņemti turpat pēc dažām nedēļām, redzams kautiņš tribīnēs starp vietējiem un pretinieku komandas faniem. Milicija viņus ātri izšķir. Bet pēc īsa brīža nekārtības atsākas, jo Metalist fani uzbrūk nelielai grupiņai indiešu studentu, kas arī jūt līdzi Harkovas komandai.

Sižetā, kas filmēts Polijā, dzirdams, ka futbola fani izkliedz antisemītiskus saukļus un attēlo pērtiķu bļaustīšanos, kad garām paskrien melnādains futbolists.

Vēl pirms Panorama vairāki britu mediji ziņoja par iespējamiem rasistiskiem uzbrukumiem Euro 2012 laikā. Piemēram, televīzija Sky aizpagājušajā nedēļā vēstīja, ka neonacistu organizācija Ukrainas austrumu pilsētā Doņeckā, kur Anglijas valstsvienība aizvadīs divas čempionāta apakšgrupas spēles, gatavo uzbrukumus melnādainajiem un aziātiskas izcelsmes angļu līdzjutējiem. Arī Lielbritānijas Ārlietu ministrija aicinājusi angļu fanus, kas dodas uz Ukrainu, «būt uzmanīgiem».

Nositīs apsaukātājus

Baidoties par savu drošību, vairāku Anglijas futbola izlases melnādaino futbolistu radinieki nolēmuši nedoties vērot klātienē savas komandas startu čempionātā. «Diemžēl manam tēvam un man bija jāpieņem lēmums nedoties uz Ukrainu bailēs par iespējamiem rasistu uzbrukumiem,» savā kontā sociālajā portālā Twitter rakstīja Londonas futbola kluba Arsenal uzbrucēja Teo Volkota brālis Ešlijs. «Rodas jautājums, kādēļ tādas nozīmes sacensības notiks vietā, kas nespēj nodrošināt, lai dažādas izcelsmes ārzemnieki justos pasargāti.»

Savukārt Anglijas kluba Manchester City un Itālijas izlases uzbrucējs Mario Balotelli paziņojis, ka nogalināšot ikvienu, kas viņam izteiks rasistiskas piezīmes Eiropas čempionātā.

Jābrauc un jāfano

Ukrainas un Polijas amatpersonas uzskata, ka britu mediji sacēluši nepamatotu ažiotāžu. Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs apgalvo, ka futbola faniem nav jābaidās apmeklēt Ukrainu. «Ir tādi cilvēki, kas dažādos laikos futbola spēlēs ir uzvedušies agresīvi. Viņi ir zināmi, un, bez šaubām, ar viņiem tiks attiecīgi strādāts. Ja mēs redzēsim, ka no viņu puses draud briesmas, šie cilvēki netiks ielaisti stadionos,» V. Janukovičs stāstīja intervijā BBC. «Nav nekādu šaubu par drošību futbola spēļu laikā. Šodien mēs nekādus apdraudējumus neredzam.»

Polijas premjerministrs Donalds Tusks sola, ka nevienam, kas ierodas Polijā, nedraud briesmas viņa rases dēļ. «Tas nav mūsu dabā, tāpat kā nenorādām uz līdzīgiem incidentiem citās valstīs, lai gan zinām, ka tādi notiek. Polijā tādi ir retums,» viņa teikto citē Reuters.

Arī Lielbritānijas sporta ministrs Hjū Robertsons domā, ka runas par futbola līdzjutēju apdraudējumu Ukrainā un Polijā ir pārspīlētas. «Visi šie paziņojumi ir pilnīgi nekorekti. Mans padoms visiem faniem: brauciet un atbalstiet komandu,» H. Robertsonu citē Kyiv Post.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?