Nebūtu ilgi jāzīlē, lai izdarītu izvēli, jo mēs taču baudām sajūtu kopumu, kas ietver sevī arī kompāniju, ainavu un tikai tad vīnu, vai ne? Gluži šādas pārdomas mani apciemoja, pārlūkojot dzīvā klasiķa Vudija Allena pirms pāris gadiem tapušā garadarba Pusnakts Parīzē (Midnight in Paris) fragmentus. Vīrs, kas vēl arvien savos 77 gados ar pārsteidzošu vitalitāti šiverējas romantiskā kino lauciņā un sniedz savu skatījumu uz nevīstošām vērtībām. Filmas varoņi ar zināmu snobisma devu nobauda Clarendelle vīnu un izsaka viszinošus komentārus uz Eifeļa fona. Ūdens vai kefīrs arī uz šāda fona varētu radīt pozitīvu emociju gammu, jo tiek ļauts tvert mirkļa burvību, kavējoties apcerīgās pārdomās par tēmu - visur ir labi, kur mēs neesam... Neapstrīdams mārketings, bet uzrunājošs, pat vilinošs. Atļāvos arī es atvērt Clarendelle, lai dalītos.
Clarendelle, Bordeaux Rosᅢᄅ 2012
Ir skaidrs, ka šis nebūs nekāds vieglais padzēriens, jo tapis no gana nopietnu vīnogu trijotnes, kas liktas par pamatu vairumam dižciltīgo Bordo sarkanvīnu. Koši rozā krāsa, koncentrēts meža zemeņu/aveņu aromāts ir pirmais, kas nāk pretī. Vīnam padzīvojot glāzē un nedaudz uzsilstot, atraisās aromāti, kas man atgādināja citrusu pikantumu ar apelsīnu miziņām priekšplānā. Arī garša ir pietiekami koncentrēta ar nelielu, bet jūtamu tanīnu devu. Top skaidrs, ka šis vīns pieprasa ēdienu - tunci un putnus - gan mājas, gan meža varētu būt veiksmīga partija. Vīns ir tapis, iedvesmojoties no senajiem clairets, bālganajiem Bordo sarkanvīniem, kas iekaroja vīna cienītāju sirdis ar savu kvalitāti jau viduslaikos. Clarendelle ir radījusi tā pati vīndaru komanda, kas gatavo leģendāro vīnu Haut-Brion, un tas atspoguļojas uz etiķetes ar norādi - Haut-Brion iedvesmots (Inspired by Haut-Brion).
Delas La Comballe, Tavel 2011
Ievērojot loģisko progresiju, turpinām ar spēcīgāku paraugu. Krāsā un aromātā gan ir mazāk jūtama koncentrācija, bet garšā pilnībā izpaužas Tavel muskuļi, harmoniski, bet muskuļi. Tavel ir spēkavīrs starp visas pasaules Rosᅢᄅ. Krāsa ir ļoti tīra rozā, ar nelielu bāli brūnganu atblāzmu, kas varētu atgādināt sīpola mizu. Aromāts pat pārsteidzoši delikāts, kā varētu gaidīt no vīna ar 14% alkoholu. Tāpat kā Chablis var būt tikai balts, tā Tavel var būt tikai rozā. Tavel apelācija atrodas Mistral vēja appūstajā Dienvidronā, kur nepilnus 1000 ha teritorijā tiek audzētas vīnogas šiem ņiprajiem vīniem. Tavel vienmēr tiek gatavots no vairākām vīnogām, un parasti dominējošā ir Grenache, kas pazīstama ar savu tieksmi radīt augsti alkoholiskus, bet maigus vīnus. Tavel noteikti nav plaša patēriņa prece, bet iepazīties ir vērts.