Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Noplūde ies plašumā

Cik nenovēršama ir trauksmes cēlāju jeb ziņotāju aizsardzības likumdošanas vispārēja ieviešana? Tā tomēr ir globāla tendence, vai ne?

Izņemot Krieviju, Ķīnu un tādas vietas, vairāk vai mazāk tā varētu teikt, bet tikai tāpēc, ka bizness ir sapratis, ka patiesību noskaidrot ir lietderīgi. Tomēr bizness kopumā ir naidīgs pret pētniecisko žurnālistiku, un sevišķi saistībā ar WikiLeaks tas pagaidām nav sapratis, cik daudz vēl tiks celts gaismā par korporatīvo biznesu.

Atklātībā tagad gaidāmi dokumenti par bankām?

Jā. Nesen bija par biotehnoloģiju gigantu Monsanto - ka amerikāņi draudējuši ar ekonomisku karadarbību Francijai, ja tā iebildīs pret Monsanto ķimikālijām. Un tas ir tikai sākums.

Vai ir garantija, ka, piemēram, trauksmes cēlāja no Latvijas piesūtīta informācija WikiLeaks tiks publicēta?

Pašlaik ir problemātiski, jo viņiem trūkst cilvēku - nespēj apzināt un sistematizēt aizvien augošo apjomu. Tāpēc kopš pagājušās nedēļas viņi ir pārstājuši pieņemt jaunus dokumentus. Notiek arī tiesa pret Džūljenu Asānžu, un tas prasa ļoti daudz spēka.

Latvijas iedzīvotājiem, kuriem varētu būt atklātībai darāma informācija, es ieteiktu to tomēr sūtīt un tad sazināties ar WikiLeaks. Taču dariet to no drošas vietas, lai neviens nezinātu, no kurienes tas ir. Šādā situācijā es šo cilvēku vietā dotos uz Viļņu, Sanktpēterburgu vai vēl uz kaut kurieni un sūtītu no turienes. No kādas iespējami sabiedriskas vietas, piemēram, interneta kafejnīcas bez novērošanas kamerām.

Vai to var darīt ar jūsu starpniecību?

Jā, protams. Tomēr es ieteiktu to darīt pašiem, jo jūs savas aizsardzības labā varētu būt atjautīgāki par mani.

Vai nav paradoksāli, ka ASV ir tik ļoti pret Asānžu un WikiLeaks? Amerikāņi ir trauksmes cēlāju aizsardzības pionieri, viņiem ir likums pret kukuļošanu ārvalstīs un citas labas lietas.

Vairāk vai mazāk tas ir paradoksāli. Ļoti laba lieta Amerikā ir konstitūcijas Pirmais labojums - par iespēju nesniegt liecību. Tas ir unikāls, labi iebūvēts sistēmā un ļoti spēcīgs ierocis. Tomēr ASV ir vairāki ļoti spēcīgi varas spēlētāji, kas trauksmes cēlājus grib apturēt, - vēl varenāki nekā Džozefa Makartija (ASV senators, radikāls antikomunists, kurš vajāja kreisi noskaņotos amerikāņus - red.) laikā. Sāra Peilina un visi tie cilvēki būtu laimīgi visus, kas interesējas par pētniecisko žurnālistiku, salikt cietumā. Savienotajās Valstīs pētnieciskā žurnālistika un trauksmes celšana mūsdienās ir bīstama nodarbe, jo valdība nav vienīgā vara.

Pirms Ronalda Reigana (ASV prezidents, 1981.-1989. g. - red.) valdība tiešām bija vara. Tai laikā, ja bijāt valdības ierēdnis, jums trauksmes celšanas gadījumā bija šāda tāda aizsardzība, un principā nebija lielo korporāciju, kas varētu jūs par to vajāt. Mūsdienās korporācijām ir neticama vara, un tas ir ļoti bīstami. Pamatīgi jāapsver, pirms uzdrošināties darīt kaut ko ne pa prātam General Motors.

Latvijā viss ir kabatas formātā - mazs, un sakārtot korupcijas novēršanu un tamlīdzīgas lietas it kā nevajadzētu būt problēmām. Ir vienkārši pazemojoši, ka tas nenotiek. Kas šeit lietas labā būtu jāizdara?

Vajadzīgi stingri likumi žurnālistu un trauksmes cēlāju aizsardzībai. Arī stingri informācijas uzticamības noteikumi, lai avīzes nedrukātu pilnīgus melus. Arī pret to vajadzīga aizsardzība. Vēl - piemēram, Zviedrijā pretlikumīgi ir vajadzības gadījumā necelt trauksmi. Ja tu redzi noziegumu vai tā draudus, par to ziņot ir pienākums.

Mūsu attiecīgā likuma nesenajos labojumos arī tas ir iestrādāts.

Tādā gadījumā jūs būsit priekšā amerikāņiem. Ja šādi likumi stājas spēkā, vārda brīvības pretiniekiem ir ļoti grūti pretdarboties. Pavisam progresīvi ir īslandieši, kuru valdība paredz pat noteikt cilvēku tiesības publicēties. Īslande izsūtīja darba grupu pa visu pasauli apkopot labāko pieredzi par žurnālistu aizsardzību un sabiedrības tiesībām zināt. Nu viņiem šis likums jau ir parlamenta apspriešanā, un, ja tas tiks pieņemts, tas būs labākais pasaulē. Paredzams, ka daudzi pētnieciskie žurnālisti no Amerikas, Lielbritānijas un Francijas savus birojus pārcels uz Reikjavīku, jo tā būs drošākā vieta pasaulē, kur publicēties.

Pagaidām visi runā tieši par WikiLeaks, bet faktiski jau tas var izvērsties par sistēmu, par masveida parādību.

Ja tu kā žurnālists gribi, lai kāds ar tevi runā, tavās interesēs ir, lai trauksmes cēlājs būtu drošībā. To nodrošina sistēma Tor. Kurš katrs to noorganizēt nevar, tomēr ir zinīgi cilvēki, kas to spētu arī Latvijā. Tā kā datu pārraidi var padarīt neizsekojamu un nav arī likumdošanas, kā pret to vērsties, tuvākajā laikā WikiLeaks vajadzētu rasties sekotājiem.

Intervēja Didzis Meļķis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?