Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Noras Bumbieres leģenda dzīvo

Runājot par dažādu paaudžu latviešu vieglā žanra jeb, kā to savulaik sauca, estrādes dziedātājām, šodien par labām un pat izcilām tiek sauktas vairākas, tomēr Nora Bumbiere (lai pārējās jel piedod) vienmēr stāvējusi pakāpienu augstāk par citām. Dziesmām, kuras viņa nodziedājusi - viena pati vai duetā ar savu darba un dzīves partneri Viktoru Lapčenoku -, tiek uzlikts zīmogs uz visiem laikiem. Un ne tāpēc, ka Nora kopš 1994. gada ir prom mūžībā un par turp aizgājušajiem drīkst tikai labu vai neko.

Ja šīs dziesmas izpilda kāda cita dziedātāja, ir tikai divi varianti - jaunā versija tiks atzīta par vājāku vai, un arī tas dzirdēts ne vienreiz vien, par precīzu Noras Bumbieres dziedāšanas atdarinājumu. Protams, dziesmām ir tiesības turpināt savu dzīvi ne vien ierakstos, bet arī koncertos, turklāt tagadējos hitu deficīta apstākļos jaunajiem dziedātājiem kaut kas ir arī jādzied, tomēr fakts paliek fakts - Noras Bumbieres spēcīgā, ausij tīkamā kontralta balss ir vienreizēja šī vārda burtiskajā, nevis pārnestajā nozīmē. Kad izjuka Bumbieres un Lapčenoka kopdzīve un duets - iemesls, kā plaši baumoja, bija bohēma un skandāli -, iestājās gandrīz nacionāls izmisums, jo līdzvērtīgi aizstājēji viņiem nav atradušies joprojām.

Izlase sākas ar visu laiku populārāko Noras Bumbieres dziesmu Viss nāk un aiziet tālumā, kaut gan uz šo statusu tikpat labi varētu pretendēt arī Par pēdējo lapu, Mēmā dziesma (Tava balss) vai Laternu stundā, kuru mūzikas autors ir Raimonds Pauls, arī Zigmara Liepiņa Ķiršu lietus vai Imanta Kalniņa Dūdieviņš. Vēl pirms Lapčenoka Bumbierei bija duets ar Ojāru Grīnbergu - abu kopā dziedātās Cik klusa nakts un Papu saki mammai pats arī atrodamas jaunajā Mikrofonu ierakstu izdotajā Noras Bumbieres izlasē Leģendas.

Protams, lai iznestu dziesmu dramaturģiju un izceltu vokālu, neatsverama loma ir aranžējumiem un instrumentālistiem, pateicoties viņiem šīs dziesmas skan pietiekami mūsdienīgi vēl šodien. Varbūt tāpēc, ka retro ir modē. Vēlreiz pieminot Raimondu Paulu, kura nekļūdīgās auss un dziesmu dēļ mēs Bumbieri tik labi šodien zinām, - viņš ir vienkārši izcils rokenrola pianists, kuram papildus vokāliem nevajadzētu ne ģitāras, ne basus un bungas - pietiktu ar klavierēm, pa kuru taustiņiem dauzīt ritmu un izsist no instrumenta visas vajadzīgās skaņas. Kas zina, ja rokenrols 60. gadu beigās un 70. sākumā Latvijā būtu tikpat legāls kā Amerikā, varbūt Noras Bumbieres un Viktora Lapčenoka duets, izpildot Raimonda Paula interesantās un sarežģītās ārtroka kompozīcijas, iegūtu pat pasaules slavu. Toreiz nācās aprobežoties ar godalgām konkursos sociālistiskajās valstīs - VDR un Polijā.

Diska bukletā lasāms Daigas Mazvērsītes stāsts par Noru Bumbieri un aicinājums ziedot viņas pieminekļa izveidei Jelgavā. Rīgā piemineklis Mežaparka estrādē dziedātājai atklāts jau pirms vairākiem gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?