Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Norvēģijas pasaciņa

Uz Norvēģiju mēs aizbraucām četratā. Nezinu, kas mani dīdīja iesaistīties šajā pasākumā, jo - lai nu ko, bet atkal sniegā un mīnusos gulēt teltī man gribas vismazāk... Kā jau to varēja gaidīt, esam sakašķējušies un - kāda laime! - vismaz neilgu laiciņu ejam pa vienam.

Taka ir lieliski nomarķēta, turklāt es neeju pirmā, bet sekoju pēdām, tāpēc vienā mierā varu beidzot nedalīti papriecāties par esamību šeit un tagad. Kā sniegs kūst un čaukstēdams krīt no kokiem, kā citādi pilnīgā klusumā šķietami tepat pie auss iekliedzas kāds putnēns, izprātot, nez kur gājis tas vilciņš un milzīgais alnis, kuri atstājuši savas pēdas sniegā.

Ar lielo somu plecos un sniega biksēm ir karsti, saulīte žilbina acis, vaigi un degungals apdeg. Padzeros no kalnu strautiņa. Ūdens ledains, drusku garšo pēc rūsas, bet par kazlēnu, kā tajā pasakā, nepārvēršos, tad jau viss kārtībā... Brokastīs uz ugunskura kausējām sniegu, lai tiktu pie putras un kafijas, arī tas garšoja labi. Aprīļa sākums ir pēdējais brīdis pirms vasaras, kad iet kalnos, iespējams, vēl pēc nedēļas divām šis maršruts būtu nepieveicams. Jau tagad viss kūst, slīd un pil, un šķietami stabilā takā iebrūku teju līdz viduklim, jo zem kupenas pavasaris izskalojis ceļu strautam. Vietām zem kokiem sniegs nokusis un atsedzas pūkainas sūnas, pilnas ar brūkleņu mētrām. Varētu saritināties guļammaisā un pasnaust pusdienlaiku, bet telefoni visiem izlādējušies un nezinām, kad un kur būs mūsu nākamā naktsmītne.

Kalnos ir būdiņas, kur atpūsties nogurušiem ceļiniekiem, lielākoties tie ir slēpotāji, paši norvēģi, kas bauda brīvdienu aktivitātes, bet nav īstas pārliecības, kad kādu no tām sasniegsim.

Mūsu maršruts sākās netālu no Tronheimas lidostas, apdzīvotā vietā ar simbolisku nosaukumu Hell. Tur ziedēja vizbulītes un māllēpes, bet pēc pāris kilometriem jau atkal ziema! Drusku pabraucām ar vilcienu, pārnakšņojām teltī, un mērķis ir nokļūt no Hegras līdz Kvitfjelhitai, pa kalnu taku mērojot 22 kilometrus, lai pēc tam pieveiktu vēl padsmit un pēdējo dienu palaiskotos gleznainajā Tronheimā. Par Norvēģu ceļinieku namiņiem klīst leģendas, un gribam kādā nokļūt. Daļa ir par maksu un pieejami tūrisma kluba biedriem, daļa atvērti un uzņem ikvienu.

Maza būdiņa ar vienkāršu galdu, soliem, krāsniņu un pirmās nepieciešamības aprīkojumu - katliem, tējkannu, svecēm, sērkociņiem un sausu malku - beidzot ir klāt! Tur sastopam kādu norvēģu kungu, kurš ik gadu kopā ar draugiem Lieldienās atslēpo ēku apraudzīt. Domubiedru grupiņa atjaunojusi 1930. gadā celto namiņu un tagad to uzrauga. Iemalkojam karstu tēju un dodamies tālāk, baudot skatus, kas paveras, kad esi augstāk par mākoņiem.

Galamērķī nokļūstam līdz ar saulrietu un nakšņojam zem dūnu segām. Mums paveicas, jo mājā apmeties norvēģu pārītis - pretējā gadījumā mums tā būtu slēgta. Norvēģi mūs pacienā ar lāceņu desertu un lepojas, ka ogas vasarā lasījuši paši. Mājiņa kā pasakā, ar milzu lāstekām gar jumta kori un svecēm logos. Elektrība darbojas uz saules baterijām, un lampas tiek iedegtas vien ārkārtējas nepieciešamības gadījumā. Bet nakts ir gaiša, jo spīd pilnmēness, kuru es neredzēju, jo gulēju lāča miegā...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?