Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Novados veido jaunus pagastus

Ikšķiles novadā atkal būs Tīnūžu pagasts, ko 90.gadu otrajā pusē pievienoja Ikšķiles pilsētai, izveidojot novadu. Talsu novadā, no Valdemārpils nodalot lauku teritoriju, atjaunos agrāko Ārlavas pagastu. Taču lielākajā daļā novadu, kuros ir pilsētas ar lauku teritorijām, tās pēc atdalīšanas iegūs tādu pašu nosaukumu kā pilsētai - piemēram, Salacgrīvas novadā jau ir izveidoti Salacgrīvas pagasts un Ainažu pagasts, tāpat kā Skrundas novadā - Skrundas pagasts.

Kad pērn, gatavojot grozījumus ar administratīvi teritoriālo reformu saistītajos likumos, vairāki deputāti izteica bažas, vai pilsētas ar lauku teritorijām neradīs papildu sarežģījumus jaunajiem domniekiem, nevienam no reformas īstenotājiem nešķita, ka tas būs apgrūtinājums. Divus mēnešus pēc pašvaldību vēlēšanām vairākās vietās Latvijā pie jauno novadu administrācijas ēkām ir nācies vērot uzrakstu «pilsēta ar lauku teritoriju», nevis jaunā novada nosaukumu. Taču grūtāk par plāksnītes nomaiņu jaunajiem deputātiem dažviet ir pieņemt lēmumu, ko darīt ar pilsētu lauku teritorijām - tās pievienot kādam jau esošajam pagastam vai izveidot jaunu pagastu. Likumā ir paredzēts, ka novadu teritoriju iedala pilsētās un pagastos.

Jāizlemj līdz septembrim

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija ir lūgusi jauno novadu domes, kurās kopā ir 25 pilsētas ar lauku teritorijām, līdz 1.septembrim pieņemt lēmumu par tās pārsaukšanu par pagastu vai pievienošanu kādam novada pagastam. Ja pašvaldība pieņem lēmumu par lauku teritorijas pievienošanu kādam pagastiem, ministrija aicina izvērtēt pieņemtā lēmuma ietekmi uz adresācijas sistēmu. Aptaujājot daļu no domju priekšsēžiem, Diena nevienu šādu gadījumu nefiksēja. No teritorijas pievienošanas citam pagastam daudzi atteikušies, jo tad daudziem cilvēkiem būtu jāmaina adreses un mainītos arī pakalpojumu saņemšanas vieta. «Ja mēs Durbes lauku teritoriju gribētu pievienot Tadaiķiem vai Vecpilij, būtu jārīko sabiedriskā apspriešana - cilvēki ar savām kultūrvēsturiskajām tradīcijām nav tik vienkārši sadalāmi,» teica Durbes mērs Andrejs Radzevičs (TP).

Rīkos iedzīvotāju aptauju

Apes domes vadītāja Astrīda Harju (PS), kuras novadā izveidots Apes pagasts, atzina, ka arī jauna pagasta izveidošana ir papildu slogs uzņēmējiem un saistās ar adreses maiņu, jo uzņēmumi ir reģistrēti pilsētā ar lauku teritoriju. Salaspils mēram Raimondam Čudaram (JL) pāradresācija vēl nebija skaidra - Salaspils pagastā tas attiektos aptuveni uz 3000 iedzīvotājiem. Savukārt jaunajā Jaunjelgavas pagastā dzīvos ap 200 cilvēku un tas būs 560 hektāru liels - «kā tāda liela zemnieku saimniecība», sacīja mērs Guntis Libeks (PS), kura vadītā pašvaldība pirms lēmuma pieņemšanas konsultēsies ar iedzīvotājiem. Aptauju rīkos arī Talsu novadā par Ārlavas pagasta atjaunošanu. Cesvaines novada teritorijā ir pieci agrākie pagasti, no kuriem ietekmīgākais bijis Kraukļu pagasts, bet, visticamāk, dome izšķirsies veidot Cesvaines pagastu, sacīja tās priekšsēdis Vilnis Špats (JL), arī sliecoties aptaujāt iedzīvotājus.

Vairāki mēri bija sarūgtināti, ka krīzes laikā, kad jaunajiem novadiem jau tā ir gana rūpju, vēl jānodarbojas ar šādu problēmu risināšanu. Taču citi tam nav tērējuši pārāk daudz enerģijas, pieņemot formālu lēmumu par teritoriju sadalīšanu. Lielākajā daļā jauno pagastu netiks veidotas pagastu pārvaldes, norādīja novadu vadītāji. Auces novada mērs Gints Kaminskis (ZZS), kura novadā plānots izveidot Vecauces pagastu, uzskata, ka ir svarīgi pārmaiņas izskaidrot iedzīvotājiem, «lai viņiem tas nebūtu jauns un nesaprotams veidojums».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Aknīste
Aloja
Staicele
Ape
Auce
Brocēni
Cesvaine
Durbe
Subate
Jaunjelgava
Kalnciems
Ķegums
Lielvārde
Mazsalaca
Ainaži
Salacgrīva
Saulkrasti
Skrunda
Seda
Valdemārpils
Piltene
Viesīte
Ikšķile
Baldone
Salaspils

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?