Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Novadu vēlēšanās vēlas stabilu platformu

Ja Vienotības valdē būtu kaut viens pārstāvis no reģioniem, iespējams, tā būtu atskārtusi, ka ārkārtas kongresa sasaukšana oktobra beigās ir daudz par vēlu, lai no labām starta pozīcijām pieteiktu sevi pašvaldību vēlēšanās. Jau tagad partijas vietējās nodaļas sāk gatavot vēlēšanu programmas, izstrādāt kampaņas stratēģiju un drīzumā sāks izraudzīties kandidātus, kuri varētu no tās sarakstiem startēt nākamā gada jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Tāpēc viena no Vienotības nodaļu pārstāvju prasībām, kas tika sagatavota sestdien Liepājā rīkotajā sapulcē, ir, lai valdē būtu vismaz pieci cilvēki, kas dzīvo un strādā reģionos. Jau tagad šāda reģionālā kvota valdes vēlēšanās pastāv, un no katra vēlēšanu apgabala tajā ir viens pārstāvis, taču, piemēram, Kurzemi valdē pārstāv Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Korna, bet Latgali - Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs.

Vai spēs izbraukāt

Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars aicina uz šo priekšlikumu palūkoties no otras puses - cilvēkiem no tālienes nav viegli izbraukāt uz Rīgu, un, ja valdes sēdes darba kārtībā ir jautājums, kas nav saistīts ar pašvaldību politiku, tad varētu arī nebūt interese mērot tālo ceļu. To parāda arī Eiropas Parlamenta deputātu ne pārāk lielā ieinteresētība apmeklēt valdes sēdes. Cilvēki no pašvaldībām arī ne vienmēr orientējoties nacionālās politikas jautājumos, kas var apgrūtināt lēmumu pieņemšanu. A. Kampars piedāvātu nodaļām izraudzīties reģiona cilvēku, kurš to pārstāvēs valdē, kas var būt arī Saeimas deputāts, piemēram, Edvards Smiltēns bieži apmeklējot Vidzemes nodaļas un ir informēts par viņu interesēm.

Valdē nav arī Vienotības domes priekšsēža, Cēsu novada vadītāja Jāņa Rozenberga, kuru vadība ik pa laikam min kā partijas uzlecošo zvaigzni. Uz vaicāto, vai J. Rozenbergs piekristu kandidēt valdes vēlēšanās un katru pirmdienu doties uz Rīgu, viņš atbildēja, ka jau tagad ir nolēmis aktīvāk piedalīties tā dēvētajās darba sanāksmēs, kas notiek pirms valdes sēdēm. Tajās tiek apspriesti visi aktuālie jautājumi, un «svarīgi uz tām aiznest reģionu viedokli, piemēram, par darba kārtībā esošo Repatriācijas likumu». Jāatgādina, ka, piemēram, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partneri - Liepājas un Ventspils pašvaldību vadītāji - katru pirmdienu ir Rīgā un piedalās kā ZZS valdes, tā koalīcijas sēdēs, un dažkārt nacionālās politikas jautājumos orientējas pat labāk nekā rīdzinieki.

Taču galvenā nodaļu pārstāvju prasība ir, lai ārkārtas kongress notiktu jau 4. jūnijā. Viss liecina, ka valde varētu respektēt ierosinājumu. Tādā gadījumā jau aprīlī sāktos priekšsēdētāja kandidātu izvirzīšana. A. Kampars informēja, ka 2. aprīlī ir partijas domes sēde, kura arī varētu apstiprināt valdes lēmumu. «Pašvaldību vēlēšanas nav aiz kalniem, un, lai piesaistītu spēcīgus cilvēkus, mums ir nepieciešama platforma, uz kuras justies stabili un no kuras startēt vēlēšanās,» Dienai teica Pļaviņu novada domes deputāts Ansis Saliņš. Viņš atzina, ka partijas popularitātes kritums apgrūtinātu kandidātu uzrunāšanu. Reģionos vienīgā informācija par Vienotību ir tā, ko parāda mediji, un šīs ziņas cilvēkus varot atbaidīt. Valde bija lēmusi ārkārtas kongresu rīkot 29. oktobrī. Līdz tam, visticamāk, publiskajā telpā turpinātos partijas iekšējās diskusijas, kas varētu atsaukties arī uz tās reitingu. A. Kampars piekrīt, ka kandidātu izraudzīšanās parasti notiek no septembra līdz novembrim un pašvaldību pārstāvju viedoklis būtu vērā ņemams.

Konkurenti var iegūt

Novados lielākā cīņa notiks starp pašvaldībās ietekmīgākajiem politiskajiem spēkiem - ZZS un Latvijas Reģionu apvienību (LRA) -, kuru interesēs būtu iekšējo nesaskaņu turpināšanās Vienotībā. Jo vājāka tā būs rudenī, jo lielāki ieguvēji būtu konkurenti no ZZS un LRA. Tās varētu pārvilināt gan cilvēkus kandidātu sarakstā, gan cerēt uz Vienotības agrāko vēlētāju. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un Latvijas Reģionu apvienības viens no līderiem Dainis Liepiņš Dienai gan apgalvoja, ka Vienotības cilvēku pārvilināšana nav viņu plānos.

LRA jau esot izpētījusi Vienotības vietējo deputātu sastāvu un konstatējusi, ka «tur nav tādu, ko mēs vēlētos piesaistīt». D. Liepiņš arī uzskata, ka daudzi no viņiem ar Vienotības ideoloģiju nemaz nav saistīti, bet ievēlēti tikai tāpēc, ka iepriekšējās vēlēšanās Vienotība bija spēcīga valdošā partija. Tagad tā tāda vairs neesot, un, turpinoties partijas popularitātes kritumam, tas varot atspoguļoties arī Vienotības pašvaldību vēlēšanu rezultātos. A. Brigmanis arī apgalvoja, ka cilvēku pārvilināšana nenotiks, bet tādus, kas ik pa laikam cenšas pieslieties stiprākajam, ZZS neņemšot.

Vienotībai ir arī sadarbības līgumi ar septiņām reģionālajām partijām, kuru galvgalī ir populāri pašvaldību vadītāji no Jēkabpils, Kuldīgas, Talsiem, Valmieras un vēl vairākiem novadiem. Acīmredzami viņu līdzšinējā interese ir bijusi ne tik daudz stiprināt Vienotību, cik iegūt kādu labumu savai pašvaldībai no tās atrašanās pie varas. Par valdošās partijas sarūpēto finansējumu uzbūvētie objekti pašvaldībās ir būtisks priekšvēlēšanu kampaņas elements, kas tiek izmantots vēlētāju piesaistīšanai. Tajā brīdī, kad Vienotība, kura ir zaudējusi finanšu ministra posteni, vairs nespēs būt tik dāsna, tā riskē pazaudēt arī sadarbības partnerus. A. Kampars līdzšinējo sadarbību ar reģionu partijām gan raksturoja kā koleģiālu, cerībā, ka tāda tā būs arī turpmāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?