Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Ņucīlija ārstē sevi ar mildronātu

Tas notika pirms sešiem gadiem. Kad patversmē Dzīvnieku draugs ieradās Ingrīda Kalviņa ar meitu Aiju, divarpus gadus vecā Ņucīlija pati iekāpa viņu līdzatnestajā dzīvnieku pārnēsājamajā konteinerā. Jau toreiz bija zināms, ka Ņuce ir viens slimību kamols, bet kaķenītes galvenā kaite ir nieru mazspēja.

Tā nav ārstējama, bet ar šo slimību var sadzīvot. Taču kaitei pievienojās tromboembolija, kas paralizēja kaķenītes pakaļkājas un asti. Ārsti ieteica dzīvnieku iemidzināt. Ivaram Kalviņam un Ingrīdai šī doma nebija pieņemama. Lietā tika likts viss -speciāla barība, medikamenti un rūpīga kopšana. Reiz, kad saimnieku nebija mājās, Ņuce piekļuva zāļu kastītei, atķibināja mildronāta blisteru un sakošļāja pāris tablešu. Vēlāk Ivars zāles šķīdināja kaķenītes dzeramajā ūdenī. Paralīzes sekas jūtami samazinājās. Ivars nebrīnās - mildronāts labi šķīdina svaigus arteriālus trombus arī dzīvniekiem. Tikai kā kaķis to varēja zināt? Liktenis viņai noteikti bija labvēlīgs, jo Ņuce taču dzīvo pasaulē ļoti iecienītā medikamenta mildronāta izgudrotāja Ivara Kalviņa mājās.

Tic reinkarnācijai

Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš ar kundzi Ingrīdu nesen atgriezušies no Šrilankas. Viņi stāsta, ka vietējie iedzīvotāji ne zivis ķer, ne zvērus un putnus medī. Būdami budisti, viņi nevardarbības principu attiecina uz visu faunu - dzīvniekiem, putniem, zivīm un kukaiņiem, un tic, ka visas būtnes apveltītas ar pārdzimšanas iespējām, savukārt cilvēkam esot visas iespējas pārdzimt dzīvniekā. Cilvēki Latvijā diez vai iedomāsies, ka klīstošā kaķī vai sunī būtu iemiesojies viņa opis vai omīte, taču nav jābūt budistam, bet vienkārši civilizētam cilvēkam, lai palīdzētu nomocītam, savainotam, bez mājas palikušam dzīvniekam. Diemžēl to dara tikai retais. Ivars un Ingrīda nespēj paiet garām nelaimīgajiem. Tāpēc viņu dzīvoklī daudzstāvu mājā Teikas rajonā dzīvo Ņucīlija. Dzīvo arī Jancītis, kurš Jāņu dienā, uz ielas ieraudzīts, šķita jau miris. Ingrīda atceras: «Viņam bija aptuveni pusotra mēneša. Pagraba bērns. Pieliku roku, silts, vēl elpo. Aizvedām uz klīniku, kaķēns bija kā viena slimību buķete - anēmija, tārpu invāzija, iekaisumi, muskuļu atrofija. Līdz trim mēnešiem viņš vispār nesēdēja. Tagad ir mūsmāju razbainieks un nerātno ideju ģenerators.»

Kad Jančuks vēl dzīvoja karantīnas būrī, turpat pie mājas Ivars un Ingrīda ieraudzīja svītrainu kaķēnu - pūžņojošu strutu kamolu. Arī viņš nonāca Kalviņu mājās. Augustā atrasts, tāpēc par Gustiņu nosaukts. Tagad abi kaķu puikas ir veseli, taču nedaudz aizkavējušies attīstībā - Jancis tieviņš kā siļķīte uz garām kājiņām, Gustiņš joprojām augumā ļoti maziņš.

Kārtība bēdu ielejā

Kad Kalviņi pirms pāris gadiem pārvācās uz jauno dzīvesvietu Teikā, apkārt lielajai mājai bija īsta bēdu ieleja - izvārguši kaķi un kaķenes, pūžņaini kaķēni! Nevienu tas neuztrauca. Ingrīda un Ivars sāka barot pagrabā dzīvojošos minčus, ārstēja slimos, visus pēc kārtas sterilizēja. Ivars Kalviņš atceras - sākumā bijis grūti kaķus izķert. Tad pats uzkonstruēja un meistars izgatavoja kaķu ķeramo būri. Vēlāk galdniekmeistaram pasūtīja kaķu mājiņas. Pamazām apkārtējie kaķi atkopušies, tagad ir riktīgi žurku ķērāji. Pēc kāda laika Kalviņi atklāja izvārgušu kaķu koloniju pie a/s Alfa, vēlāk arī Ūnijas ielā pie veikala Hartvik, Brīvības ielā pie kādas biroju ēkas. Tagad rit regulārs mērķtiecīgs darbs. Ingrīda uzskata, ka galvenais ir dzīvniekus sterilizēt. Kā juriste viņa zina: «Kaķi, kas ir sterilizēti un uzturas dzīvojamo māju tuvumā, nav uzskatāmi par klaiņojošiem.» Viņa pārliecināta, ka iedzīvotāji nav informēti par to, ka pastāvošie Rīgas domes noteikumi nosaka - katrā mājā jābūt lūkai uz pagrabu, kur dzīvniekiem paglābties no sala un klaiņojošiem suņiem. Kalviņi pārliecinājušies, ka atbildīgo dienestu un policijas attieksme dzīvnieku glābšanas jautājumos «ir nekāda». Sāpina nezināšana, negribēšana un vienaldzība. Kad pagājušajā vasarā Ivars izsauca policiju un suņu ķērājus TEC teritorijā nodevīgi pamesto un plašā apkārtnē sirojošo milzīgo suņu izķeršanai, trīs stundu laikā neieradās ne vieni, ne otri. Cilvēki nav informēti par to, ka mazturīgie ar apliecinošu izziņu ir tiesīgi sterilizēt savu kaķi bez maksas. Rīgas domes kaķu sterilizācijai atvēlētā nauda arī ir pārāk niecīga, lai būtu jūtams rezultāts. Tāpēc pilsētā ir tik daudz bezpajumtes dzīvnieku.

Ingrīdai kādreiz bija jāizvēlas - studēt jurisprudenci vai veterināriju. Viņa domā, ka ar savu emocionālo raksturu pie sāpēm nekad nevarētu pierast. Tagad rod gandarījumu, ka tomēr spēj palīdzēt bezpajumtes kaķiem. Viņa ir veģetāriete, kažokus nenēsā, ienīst medības. Stipri pārdzīvo katru neveiksmi dzīvnieku glābšanas jomā. Atzīst, ka bez Ivara nevarētu šo darbu veikt - abi ķer, ved sterilizēt, ārstē kaķus, meklē viņiem mājas.

Ivars ir pragmatiskāks: «Kad dzīvnieks aiziet bojā, es Ingrīdu mierinu, ka viņa izdarīja visu, ko varēja, bet dzīvnieks aizgājis pie Dieva un viņam vairs nekas nesāp. Mums vienmēr jāapzinās - te es varu palīdzēt, bet te vairs nav manos spēkos. Kaķu glābšana nav mūsu vaļas brīžu nodarbošanās, tā ir kalpošana. Un mums ir arī daudz gandarījuma brīžu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kaijas dramatiskais lidojums

Gundega Grīnuma par Ivandes Kaijas atklātību dienasgrāmatā, nelaimes pātagu un par to, kā, raiņaprāt, jāvērtē sieviete.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?