Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Obama aicina mazināt kodolbruņojumu

Tiekšanās pretī kodolbrīvai pasaulei ir viens no galvenajiem rietumvalstu mērķiem, kurus savā uzrunā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē trešdien izklāstīja ASV prezidents Baraks Obama. Viņa uzstāšanās pie Brandenburgas vārtiem notika neilgi pirms 50. gadadienas kopš priekšteča Džona F. Kenedija slavenās runas, kurā toreizējais ASV prezidents nosodīja Berlīnes sadalīšanu.

Jāveicina demokrātija

B. Obama kļuva par pirmo ASV prezidentu, kurš teicis uzrunu Brandenburgas vārtu austrumu pusē, tādējādi simboliski atrodoties teritorijā, ko savulaik kontrolēja padomju vara.

Runas sākumā viņš sacīja, ka Brandenburgas vārti, kas savulaik sadalīja Berlīni, ir simbols tam, ka «neviens mūris nespēj stāties pretī cilvēka sirdī degošajām ilgām pēc taisnīguma».

B. Obama atgādināja, ka savulaik amerikāņi un viņu sabiedrotie pielika lielas pūles, lai daļu Eiropas atbrīvotu no komunisma un tirānijas važām, tādēļ tagad ASV un Eiropas Savienībai esot jāsadarbojas, lai veicinātu demokrātiskas pārmaiņas citās pasaules daļās.

Prezidents paziņoja, ka ir apņēmies ievērojami samazināt Savienoto Valstu kodolbruņojumu, un pauda cerību, ka viņam izdosies pārliecināt arī Krieviju. «Mēs varam garantēt Savienoto Valstu un savu sabiedroto drošību, saglabājot spēcīgus un uzticamus stratēģiskos iebiedēšanas līdzekļus, vienlaikus samazinot izvietoto stratēģisko kodolgalviņu daudzumu par trešdaļu,» sacīja B. Obama.

Viņš piebilda, ka ASV sadarbosies ar citām NATO dalībvalstīm, lai nozīmīgi samazinātu taktisko ieroču izmantošanu Eiropā, kā arī strādās pie jaunas starptautiskās vienošanās par miermīlīgu kodolenerģijas izmantošanu.

B. Obama arī atzina, ka ASV līdz šim nav darījušas pietiekami daudz, lai ierobežotu klimata izmaiņas. «Mūsu radīto oglekļa dioksīda izmešu bīstamajam daudzumam ir jāsamazinās, bet mums ir jādara vairāk. Un mēs to darīsim,» viņš sacīja un apsolīja, ka tuvākajā laikā Vašingtona nākšot klajā ar konkrētu rīcības plānu.

Zaudētās cerības

Pirms pieciem gadiem, kad B. Obama vēl bija tikai kandidāts uz ASV prezidenta krēslu, viņš jau uzstājās ar runu Berlīnē. Daudzi vācieši un eiropieši harismātiskajā politiķī saskatīja īsto līderi, kurš varētu atjaunot ticību Savienotajām Valstīm pēc Džordža V. Buša astoņiem gadiem Baltajā namā, tādēļ toreiz viņa runu klātienē noklausījās 200 tūkstoši cilvēku.

Šoreiz B. Obamas uzstāšanos klausījās četri tūkstoši atlasītu cilvēku, pārsvarā valdības ierēdņi un studenti. Tomēr, pat ja pasākums būtu pieejams ikvienam, diez vai tas piesaistītu milzu pūļus.

Daudzi vienkāršie vācieši ir vīlušies B. Obamā, jo viņš savas pirmās prezidentūras gados neizpildīja vairākus solījumus, starp kuriem bija bēdīgi slavenā Gvantanamo cietuma slēgšana.

B. Obamas tēlam par labu nav nācis nesenais atklājums, ka ASV Nacionālā drošības aģentūra internetā izspiego ārzemniekus un tieši Vācija esot amerikāņu specdienestu visvairāk izsekotā valsts Eiropā.

«Daudzi progresīvie eiropieši cerēja, ka kaut kas mainīsies, bet Obama turpināja to pašu veco amerikāņu varas politiku,» uzskata aktīvists Johems Vizers, kurš 2008. gadā trīs stundas pacietīgi gaidīja, lai redzētu B. Obamas runu.

Pēdējās aptaujas rāda, ka B. Obamas pirmās prezidentūras termiņa laikā vāciešu viedoklis par ASV ir pasliktinājies. Taču tajā pašā laikā B. Obamam ir izdevies saglabāt savu popularitāti, jo 88% Vācijas iedzīvotāju atbalstot viņa ārpolitiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zīmīgas ASV prezidentu runas Berlīnē

Džons F. Kenedijs 1963. gadā pauda atbalstu rietumberlīniešiem pēc Berlīnes mūra uzcelšanas. Runa noslēdzās ar slaveno frāzi ««Es esmu berlīnietis»

Ronalds Reigans 1987. gadā Brandenburgas vārtu pakājē vērsās pie toreizējā Padomju Savienības līdera Mihaila Gorbačova, paziņojot: «Nojauciet šo mūri!»

Bils Klintons 1994. gadā runāja par Eiropas izaicinājumiem pēc aukstā kara, brīdinot, ka brīvas un demokrātiskas sabiedrības veidošana būs smags darbs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?