Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Obama neatmet cerību slēgt Gvantanamo cietumu

Baltais nams paziņojis, ka noslēgumam tuvojas darbs pie plāna bēdīgi slavenā Gvantanamo cietuma slēgšanai, ko, 2009. gadā nākot pie varas, solīja izdarīt ASV prezidents Baraks Obama. Tomēr pagaidām nekas neliecina, ka B. Obamam izdosies pārliecināt idejas pretiniekus ASV Kongresā mainīt domas līdz viņa prezidentūras termiņa beigām 2017. gada sākumā.

Palicis 116 ieslodzīto

Cietumu ASV militārajā bāzē Gvantanamo līcī Kubā pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem ASV lika izveidot toreizējais Savienoto Valstu prezidents no Republikāņu partijas Džordžs V. Bušs, lai ieslodzītu terorismā aizdomās turētos. Daudziem tur ieslodzītajiem gadiem nav izvirzītas apsūdzības, un cilvēktiesību aizstāvji ziņojuši par cietumā notikušiem spīdzināšanas gadījumiem.

Lielākais ieslodzīto skaits - 684 - Gvantanamo cietumā tika sasniegts 2003. gadā. Pēdējos gados tas ir pakāpeniski sarucis, jo lielākā daļa ieslodzīto, kuriem nav izvirzītas apsūdzības, pārvesti uz dzimteni vai trešajām valstīm, tostarp Latviju. Pašlaik ieslodzījuma vietā atrodas 116 terorismā aizdomās turamo, no kuriem 64 tiek uzskatīti par īpaši bīstamiem, tāpēc ir ieteikts viņus nepārvest uz citām valstīm, vēsta The New York Times.

B. Obama, kurš Gvantanamo cietumu uzskata par kauna traipu ASV reputācijai, pēc ievēlēšanas amatā kā galīgo ieslodzījuma vietas slēgšanas termiņu noteica 2010. gada janvāri, tomēr tas nav noticis arī neilgi pirms viņa otrā prezidentūras termiņa beigām. Šķēršļus viņa centieniem nemitīgi likuši Kongresu kontrolējošie republikāņi.

Bažas par uzbrukumiem

Neraugoties uz pretestību, B. Obamas administrācija šonedēļ informēja, ka notiekot pēdējie darbi pie rīcības plāna, lai «atbildīgi un droši» slēgtu Gvantanamo cietumu, vēsta Reuters. Ar dokumentu, kura detaļas nav izpaustas, tikšot iepazīstināts Kongress. Sagaidāms, ka ASV prezidentam būs smagi jānopūlas, lai panāktu vairākuma republikāņu atbalstu.

Daudzi Gvantanamo cietuma slēgšanas pretinieki kā galveno argumentu uzsver iespējamo apdraudējumu ASV nacionālajai drošībai. Viņi norāda, ka daži no iepriekš atbrīvotajiem ieslodzītajiem ir atgriezušies kaujaslaukā, tāpēc ir liela iespējamība, ka bijušie Gvantanamo cietumnieki varētu piedalīties uzbrukumos, kas vērsti pret Savienotajām Valstīm.

Pastāv arī juridiski šķēršļi, kas apgrūtinātu cietuma slēgšanu un atsevišķu ieslodzīto pārvešanu uz ASV. Par īpaši bīstamiem uzskatītajiem Gvantanamo ieslodzītajiem izvirzītas apsūdzības, kas balstītas uz ļoti neskaidriem pierādījumiem, kurus ASV federālā tiesa, visticamāk, noraidītu kā nepieņemamus. Baltais nams ierosinājis šiem aizdomās turamajiem piemērot beztermiņa apcietinājumu, bet pret to iebilst cilvēktiesību aizstāvji.

Nozīmīga loma šajā jautājumā var būt arī ASV sabiedrības viedoklim, jo sevišķi laikā, kad pieaug globālā terorisma draudi, kurus rada džihādistu grupējums Islāma valsts. Telekanāla Fox News jūnijā veiktā aptaujā 53% respondentu atbalstījuši Gvantanamo cietuma saglabāšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?