Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Obama sola pacelt vidusšķiru

Ekonomiskā izaugsme un jaunu darbvietu radīšana iezīmējušās kā prioritātes ASV prezidenta Baraka Obamas otrajā prezidentūras termiņā. Ikgadējā uzrunā par stāvokli valstī B. Obama vairāk nekā 45 reizes izteica vārdu «darbvietas» un paziņoja, ka viņa paaudzes galvenais uzdevums ir «no jauna iedzīvināt Amerikas ekonomikas patieso dzinēju - plaukstošu vidusšķiru».

Tomēr «iedzīvināšana» nebūs viegla, jo vairākums Demokrātu partiju pārstāvošā prezidenta piedāvāto risinājumu Savienoto Valstu ekonomikas stiprināšanai ir saistīti ar tēriņiem, bet tas varētu būt pretrunā ar viņa politisko konkurentu - republikāņu - nostāju, kas uzsver nepieciešamību samazināt valdības izdevumus.

Trīs jautājumi

B. Obama otrdien Kongresa Pārstāvju palātā notikušās uzstāšanās laikā minēja virkni svarīgu darbu, ko ir apņēmusies veikt viņa valdība, tomēr uzrunas centrālais uzsvars bija uz centieniem «radīt jaunas iespēju kāpnes» amerikāņu vidusšķirai, pirmām kārtām samazinot bezdarbu, kas pašlaik ir aptuveni 7,9%.

«Katru dienu mums kā nācijai sev ir jāuzdod trīs jautājumi: kā mēs radīsim jaunas darbvietas? Kā mēs apmācīsim cilvēkus, lai viņi iegūtu šīs darbvietas? Un kā mēs pārliecināsimies, ka smags darbs noved pie cilvēka cienīgas dzīves?» ASV prezidentu citē Reuters.

Viens no viņa piedāvājumiem ir piešķirt 50 miljardus dolāru (26 miljardi latu) dažādiem infrastruktūras projektiem, piemēram, autoceļu un tiltu rekonstrukcijai. Tomēr vairākums republikāņu, no kuriem lielā mērā būs atkarīgs, vai Kongress atbalstīs ierosinājumu, ir skeptiski pret šāda veida valdības palīdzības programmām.

B. Obamas pirmās prezidentūras termiņa laikā ASV valdība iztērēja 787 miljardus dolāru (409 miljardi latu) jaunu darbvietu radīšanai, bet tas dramatiski nesamazināja bezdarba līmeni.

Prezidents arī vēlas pakāpeniski līdz 2015. gadam palielināt minimālās algas apmēru no pašreizējiem 7,25 dolāriem (3,77 lati) līdz 9 dolāriem (4,68 lati) stundā. «Mums ir jāpasaka, ka bagātākajā nācijā uz zemes neviens, kurš strādā pilnas slodzes darbu, nedrīkst dzīvot nabadzībā,» paziņoja B. Obama.

Republikāņi parasti iebilst pret minimālā atalgojuma paaugstināšanu, baidoties, ka daudzi mazie uzņēmumi būs spiesti atlaist darbiniekus, tādējādi palielinot bezdarbu valstī. Eksperti arī brīdina, ka tas var samazināt zemu kvalificētu strādnieku darba iespējas.

Republikāņi kritizē

Republikāņi uzskata, ka B. Obamas piedāvājumi neārstēs Amerikas ekonomiskās kaites. «Viņš nepiedāvāja neko vairāk kā to pašu stimulēšanas politiku, kas nespēja savest kārtībā mūsu ekonomiku un dot amerikāņiem darbu,» bija teikts prezidenta uzrunas laikā izplatītajā Pārstāvju palātas spīkera Džona Bēnera paziņojumā. «Prezidentam bija iespēja piedāvāt risinājumu, bet viņš to palaida garām.»

Republikāņu uzlecošā zvaigzne senators no Floridas Marko Rubio paziņoja, ka B. Obamas noteiktais kurss nenovēršami novedīšot pie augstākiem nodokļiem un pārspīlēti lielas valdības lomas ekonomikā. Tādējādi tikšot apslāpēta ekonomiskā izaugsme un palielināšoties valsts fiskālās problēmas.

No republikāņu puses pozitīvāku attieksmi izpelnījās citi B. Obamas priekšlikumi.

Viņš aicināja pēc iespējas drīzāk apstiprināt imigrācijas reformu, kas pavērtu ceļu uz ASV pilsonību 11 miljoniem nelegālo imigrantu.

Uzrunas emocionālākais brīdis pienāca, kad prezidents aicināja kongresmeņus atbalstīt stingrākus šaujamieroču kontroles noteikumus, lai nākotnē novērstu asiņainus slaktiņus.

B. Obama arī paziņoja, ka līdz 2014. gada sākumam no Afganistānas atgriezīsies 34 tūkstoši amerikāņu karavīru. Pašreiz Afganistānā atrodas 66 tūkstoši amerikāņu militārpersonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Obamas ekonomikas plāni

Palielināt minimālo algu no 7,25 līdz 9 dolāriem stundā.

Atvēlēt 50 miljardus dolāru dažādiem infrastruktūras projektiem, tostarp 70 tūkstošus novecojušu tiltu atjaunošanai.

Investēt miljardu dolāru, lai visā valstī sadarbībā ar uzņēmumiem izveidotu 15 jaunus «ražošanas inovāciju institūtus». Trīs no šiem institūtiem paredzēts izveidot jau šogad.

Samazināt speciālos atvieglojumus lielu uzņēmumu turīgajiem investoriem, lai palielinātu valdības ienākumus, likvidēt nodokļu atvieglojumus ASV kompānijām, kas «pārvieto darbvietas uz ārvalstīm», kā arī ieviest speciālu nodokli uzņēmumu ārzonu ienākumiem. Tādējādi gadā varētu iekasēt 800 miljardus dolāru.

Avots: LETA, AFP

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?