Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Padomāt krustcelēs

Kārtējo reizi nonākot krustcelēs, kad atskan aizvien skaļāki pamudinājumi mainīt valsts ceļa orientierus un lūkoties Austrumu virzienā, der pagremdēties dažas desmitgades senās atmiņās, apskaidrot prātu un tikai tad doties uz vēlēšanu iecirkni 2. oktobrī. Lai piedalītos vēlēšanās, kuras kaut vai šīs pašas virzības piesaucēju dēļ diemžēl nākas saukt par kārtējām vēsturiskajām vēlēšanām. Un piekrist nepatīkamam secinājumam, ka nepilni divdesmit gadi neatkarības bijuši par maz, lai tiktu skaidrībā par savas valsts uzbūvi, tās vietu pasaulē un nākotni, kādu vēlamies tai sagatavot.

Te nu gan nāktos uzkraut atbildību pašiem politiķiem, jo nav skaidrs, cik no viņu teiktā atbilst reāli plānotajam, bet cik ir vienkārša populistiska priekšvēlēšanu aģitācija. Lai kādu motīvu vadīti arī būtu dažādu partiju pārstāvji, šķiet, ka prāva daļa tā saukto ierindas vēlētāju tomēr būs apmaldījusies divās priedēs. Taču valsts nav ierindas pilsonis, un tai nepiestāv garastāvokļa maiņa. Gluži pretēji - starptautiski uz labu novērtējumu iespējams cerēt ar prognozējamu un stabilu izturēšanos. Diezin vai Latvijai vajadzētu pārbaudīt savu galveno partneru un sabiedroto - ES valstu un ASV - uzticību, kas iegūta ilgā un nopietnā darbā. Tas pats sakāms par Ziemeļatlantijas aliansi, kuras sniegtās drošības garantijas tagad izmantojam.

Nepilnos divdesmit gados sasniegts ir daudz. Iespējams, pats galvenais būtu Latvijas piederība pasaules demokrātisko valstu pulkam. Tādām valstīm, kurās vēlēšanas patiesi ir uzskatāmas par vēlēšanām un nevis vietējās varas nospēlētam teātrim. Tieši 2. oktobrī par to der atcerēties. Kaut vai tādēļ, lai salīdzinātu ar pieminētajā Austrumu virzienā esošo lielvalsti Krieviju, kur jau sen ir aizmirsies, ko nozīmē brīvas vēlēšanas. Šajā valstī brīvi nevar runāt arī medijos. Un, lai to nedarītu ārzemju žurnālisti, daļai no viņiem, arī Latvijas, vienkārši tiek liegta iespēja iebraukt šajā valstī. Atšķirībā no Krievijas Latvija nekad nav attiecinājusi iebraukšanas aizliegumus uz krievu žurnālistiem. Vienalga, lai kādi arī būtu viņu paustie uzskati. Tāds pamatos ir skats uz preses brīvību Latvijā, pat ja tas nesaskan ar visu mūsu amatpersonu viedokli.

Piederība demokrātisko valstu grupai dod cerības, ka arī saimnieciski Latvija reiz nostāsies uz attīstības ceļa. Lai gan nācies pieredzēt, ka tas vien vēl negarantē panākumus, tomēr cita ceļa nav. Lai par to pārliecinātos, atkal der paskatīties uz to, kā dzīvo kaimiņos. Tur redzams, ka valsts atbalstītu oligarhu pārvalde var radīt spožumu galvaspilsētā, bet tā nespēj dot iespējas katram pilsonim pašam veidot savu labklājību. Šāds modelis Krievijai panākumus nav atnesis, un tas nu nekādi nav kopējams un izmantojams Latvijā. Gribētos cerēt, ka Latvijas oligarhu vadības radītais posts liks daudziem padomāt un kritiski izvērtēt aicinājumus par ārpolitisko orientieru maiņu pirms 2. oktobra nobalsošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?