Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pagaidām Repšem tiek piedots

Vai vaina ir rūpes par saviem parādiem vai arī tas, ka Einars Repše (JL) nespēlē galveno vijoli valdībā, taču kopiespaids par viņa sniegumu finanšu ministra amatā nav pārāk spožs, Dienai vērtē ekonomists Ģirts Rungainis. Līdzīgu viedokli pauda arī citi Dienas uzrunātie eksperti, kuri ministram galvenokārt pārmet steigu un haosu ap nodokļiem, nepietiekamu cīņu ar ēnu ekonomiku.

Ņemot vērā apstākli, ka E. Repšes vadītajai Finanšu ministrijai (FM) nereti nācies strādāt ugunsdzēšanas režīmā un tai pašreizējā situācijā darāmā ir ļoti daudz, ekonomisti neuzskata, ka E. Repšem piedzīvoto neveiksmju dēļ būtu jāatkāpjas no finanšu ministra amata. Turklāt viņa vadībā FM izdarījusi arī virkni labu lietu.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis aizstāv E. Repši, uzteicot viņa drosmi uzņemties finanšu ministra amatu Latvijas ekonomikas krīzes visdziļākajā posmā, FM paveikto 2009. gada budžeta sabalansēšanā u.c. «Pozitīvā ir daudz vairāk nekā negāciju,» Dienai sacīja premjers ar preses sekretāres Līgas Krapānes starpniecību. Pats E. Repše savu darbu ministra amatā atturējās vērtēt, ar preses sekretāra Alekša Jarocka starpniecību Dienai norādot, ka tas jādara sabiedrībai.

Lēmumi sasteigti

«Būtiskākais nav, kurus nodokļus pacēla vai nepacēla. Būtiskākais ir, ka daudzi lēmumi tika pieņemti ļoti sasteigti. Uzņēmēji faktiski tika nostādīti fakta priekšā, ka, lūk, «rīt» jums būs jauns nodoklis, nepaskaidrojot, kam un kā tas jāmaksā. Šī steiga no ministriju puses radīja vairākas neprecizitātes, kas izraisīja neizpratni un pārpratumus nodokļu maksātāju vidū,» Dienai sacīja Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Lienīte Caune. Pēc viņas teiktā, uzņēmēji tā neprotestētu, ja atbildīgās institūcijas spētu paskaidrot un pamatot attiecīgos lēmumus. «Tagad nereti ir situācijas, kad vispirms tiek pieņemts lēmums un tikai pēc tam domā, kā to realizēt un vai vispār var realizēt praksē.»

Swedbank ekonomists Dainis Stikuts Dienai norādīja: tā kā iepriekšējos gados valsts finanšu struktūra bija ļoti bēdīga, FM bija jānodarbojas ar uguns dzēšanu valsts budžetā. Rezultātā izpalika ekonomikas un budžeta struktūras sistēmiska analīze, norāda ekonomists. Viņš pārmet arī vilcināšanos ar reāliem risinājumiem cīņai ar ēnu ekonomiku, tostarp aplokšņu algām, kas kropļo uzņēmējdarbības vidi un rada nopietnus draudus ekonomikas izaugsmei nākotnē, kā arī apdraud valsts sociālo nodrošinājumu, arī pensijas.

Trūkst resursu un vīzijas

Pēc DnB Nord bankas ekonomista Pētera Strautiņa Dienai teiktā, strādājošie FM savu iespēju robežās palīdz valstij kulties cauri šai grūtajai situācijai. «Cik esmu ievērojis, viņu darba laiks bieži krietni pārsniedz normēto,» vērtē ekonomists. Arī L. Caune pieļauj, ka šajā grūtajā un saspringtajā laikā, kad jādomā, kur rast līdzekļus, un kad daudzas sociālās grupas vēršas pie valdības ar savām prasībām, FM strādāt nav viegli. «Protams, ir arī objektīvi iemesli - ārējo kreditoru spiediens un nepieciešamība diezgan ātrā tempā piedāvāt risinājumus un meklēt papildu līdzekļus,» piebilst Rīgas Tehniskās universitātes profesors Kārlis Ketners, norādot, ka problēmas sakne līdzšinējā FM darbā ir finanšu politikas stratēģiskā redzējuma trūkums, kas nav radusies pēdējā gada laikā, bet iepriekš. Pirmkārt, nodokļu politikā pietrūkst skaidrības, kāda tā ir - vai liberāli-stimulējoša vai sociāli-orientēta ar augstiem nodokļiem, un attiecīgi no tā izrietošais jautājums par nodokļu sloga sadali. Otrkārt, dažreiz no redzesloka tiek izlaistas detaļas, piemēram, ieviešot tā dēvēto auto nodokli, netika saskatītas kopsakarības ar pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu u.c. Treškārt, netiek ņemts vērā laika faktors un iespējamā nodokļu maksātāju uzvedības maiņa un kā tas varētu ietekmēt nodokļu ieņēmumus. Tā tas bija, piemēram, ar akcīzes pārāk krasu kāpināšanu, kā dēļ būtiski pieauga cigarešu kontrabanda.

Nav jāvaino viens ministrs

Lai «aiz katra koka beidzot ieraudzītu mežu», tas, kas būtu darāms, ir skaidra stratēģiskā vīzija un arī ilgtermiņa seku izvērtējums jebkurai rīcībai, uzskata K. Ketners. Līdzīgi domā arī L. Caune, norādot, ka ne tikai FM, bet visai valdībai būtu rūpīgāk jāpārdomā sava politika attiecībā uz nodokļu politiku. «Nedomāju, ka pie haotiskajām izmaiņām nodokļu politikā būtu jāizceļ viens pats finanšu ministrs,» viņa piebilst, izsakot cerību, ka FM strādās veiksmīgāk, tostarp uzklausot nozares pārstāvju viedokli ne tikai ķeksīša pēc. Māris Jurušs no PricewaterhouseCoopers gan uzteic FM pēdējā laikā paveikto PVN un muitas jomā, kas attiecas uz administratīvo prasību vienkāršošanu un uzņēmējdarbības vides uzlabošanu. Procesā ir vēl vairākas lietas, ko uzņēmēji sagaida no atbildīgās ministrijas. «Lai arī lēnām, Finanšu ministrija virzās uz priekšu,» piebilst M. Jurušs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Caurumi FM darbā

Kredītņēmēju atbalsta programmas izgāšanās
Kredītņēmēju atbalsta pasākumi, kas tapa nepilnus divus gadus, pagājušajā nedēļā atsaukti. Iemesls bija banku nevēlēšanās iesaistīties šajā programmā, kas tām būtu brīvprātīga. Bankas teica, ka iecerētie atbalsta pasākumi būtu novēloti. Tie palīdzētu niecīgai daļai kredītņēmēju, nepalīdzot tiem, kam palīdzība ir nepieciešama visvairāk, kam piekrita arī Latvijas Kredītņēmēju apvienība. Kredītiestādes neapmierināja arī nosacījums par kredītu norakstīšanu.

Pārāk krass akcīzes kāpums cigaretēm
Akcīze cigaretēm būtiski kāpināta arī laikā, kad finanšu ministra amatu ieņēma Einars Repše. Ņemot vērā cilvēku rocības kritumu krīzes laikā, pārāk straujš nodokļa kāpums vēl vairāk veicināja pieprasījumu pēc kontrabandas cigaretēm, akcīzes nodokļa ieņēmumi par cigaretēm būtiski atpaliek no plānotā. Rezultātā cieš arī legāli strādājošie uzņēmumi, jo, pieaugot kontrabandas cigarešu īpatsvaram, rūk legālo smēķu tirgus daļa.

Haoss ar auto nodokli
Problēmas un neskaidrības saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanu gūtajam labumam par dienesta auto izmantošanu privātajām vajadzībām. Sākumā bija neskaidrības, kādi papīri ir jākārto, lai varētu uzskaitīt gan privātajām vajadzībām izmantotu, gan neizmantotu dienesta auto gaitas. Parādījās problēmas saistībā ar citu nodokļu aprēķinu, ja auto tiek izmantots arī privātajām vajadzībām. Sašutuma vilni izraisīja priekšlikums gūto labumu aplikt ne tikai ar IIN, bet arī ar pievienotās vērtības nodokli, ko premjers aicinājis pārskatīt. Lai izbēgtu no IIN maksāšanas par dienesta auto, daudzi auto pārreģistrēti uz fizisku personu vārda. IIN par dienesta auto izdosies iekasēt 10% apmērā no iepriekš plānotā.

Jāziņo pat par šķūnīšiem
Sabiedrības neapmierinātību izpelnījās arī iecere prasīt cilvēkiem ziņot pašvaldībām par savām palīgēkām, piemēram, šķūnīšiem, lai par tām līdztekus dzīvojamajai platībai, par ko no šā gada sākuma ir jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis, netiktu prasīts maksāt nodokli. Vēlāk atbildīgā ministrija atzina, ka valstī ir pietiekami daudz datu bāzu, lai cilvēki netiktu apgrūtināti ar šādu prasību. Tā tiks atcelta.
Vilcināšanās cīņā ar ēnu
ekonomiku
Ēnu ekonomika, tostarp algu maksāšana aploksnēs krīzes
laikā kopš 2008. gada valstī pieaug, un pirmos pasākumus pelēkā sektora iegrožošanai plānots iedarbināt šā gada vidū. Tostarp atcelt normu, kas no šā gada sākuma atkal atļāva vairumtirdzniecībā norēķināties ar skaidru naudu. Ilgtermiņa pasākumus, lai cīnītos ne tikai ar sekām, bet arī ar cēloņiem, ministrija solīja piedāvāt vēlāk. Valsts ieņēmumu dienestā sadarbībā ar citām iestādēm tapuši pasākumi cīņai ar kontrabandu, ko nolemts neatklāt.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?