Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Palīdzība veselības saglabāšanai un atjaunošanai

Svarīgi, lai katram būtu savs ģimenes ārsts. Tieši viņš nodrošina pacientam informāciju par primārās veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtību gan ģimenes ārsta darba laikā, gan ārpus darba laika. Ieteicams noskaidrot un pierakstīt sava ģimenes ārsta pieņemšanas laikus un kontakttālruni, lai nepieciešamības gadījumā šī informācija būtu viegli atrodama.

Ja radusies neliela veselības problēma, bet nav iespējams sazināties ar savu ģimenes ārstu, var zvanīt pa ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 un saņemt telefonisku konsultāciju par vienkāršām veselības problēmām, kuru risināšanai nav nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana. Gadījumā, ja nokļūt pie ģimenes ārsta nav iespējams, bet šķiet, ka radušies nopietni veselības sarežģījumi, pēc palīdzības var vērsties pie dežūrārsta. Dežūrārsti ir pieejami gan Rīgā, gan citās pilsētās. Dežūrārsta pienākums ir nodrošināt palīdzību visiem iedzīvotājiem ārstniecības iestādes darbības teritorijā neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts.

Ja radusies ļoti nopietna veselības problēma, zvanot pa tālruni 113, jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Plašāka informācija par neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu atrodama mājaslapā http://www.nmpd.gov.lv. Ir situācijas, kurās pieejama veselības aprūpe mājās, tā tiek nodrošināta pacientam pēc operācijas, pārciestas slimības vai traumas tajā periodā pacienta dzīvesvietā. Veselības aprūpi mājās nodrošina medicīnas māsas vai ārstu palīgi. Par visiem valsts garantētās veselības aprūpes jautājumiem var uzzināt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 darbadienās no plkst. 8.30 līdz 17.00.

No 1. novembra darbu sācis Nacionālais veselības dienests, kas ir Veselības norēķinu centra un Veselības ekonomikas centra funkciju un uzdevumu pārņēmējs. Pacientiem noderīga informācija, kas iepriekš bija meklējama Veselības ekonomikas centrā, piemēram, par kompensējamajiem medikamentiem, tagad atrodama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā www.vmnvd.gov.lv.

Ikvienam pacientam svarīgi ir pārzināt savas tiesības. Nozīmīgie normatīvie dokumenti, kuros vērts ieskatīties, ir: Pacientu tiesību likums, Fizisko personu datu aizsardzības likums un Ārstniecības likums. Ieteicams arī laiku pa laikam ielūkoties Veselības ministrijas mājaslapā www.vm.gov.lv, kur atrodama informācija par veselības aprūpes politiku.

Ja radušās šaubas par saņemtās veselības aprūpes kvalitāti, var vērsties Veselības inspekcijā, kuras ārsti eksperti veiks notikušā apstākļu pārbaudi un sniegs atzinumu par situāciju. Palīdzību gadījumos, kas saistīti ar veselības aprūpes organizāciju, ārstniecības personu darbu, saņemto medicīnisko pakalpojumu kvalitāti un pacientu tiesībām, var saņemt arī, vēršoties pie Pacientu ombuda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Pacientu ombuda konsultante

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?