Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Par autortiesību pārkāpumu

Iveta Zelča*

Pēdējā laikā presē bieži parādās diskusijas par autortiesību jautājumiem, kas saistīti ar internetā publiski pieejamām grāmatām. Īpaši tās aktualizējās, kad publiskajā telpā nonāca informācija, ka Ekonomikas policija uzsākusi kriminālprocesu par iespējamu autortiesību pārkāpumu (saskaņā ar Krimināllikuma 148. pantu).

Šī raksta mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz tiesību normām, kuras aizsargā autoru un arī to pārstāvošo izdevniecību tiesības.

Lietas pamatā ir šādi apstākļi: darbi (gan latviešu, gan ārzemju autoru), saistībā ar kuru ievietošanu internetā ir ierosināta krimināllieta, izdoti grāmatu veidā (papīra formātā) un atrodas komercapritē. Tādējādi to reproducēšana ciparu formātā un to publiskošana bez maksas internetā var kaitēt un kaitē autoru un to pārstāvošo izdevniecību likumiskajām interesēm.

Šeit vietā ir atzīmēt, ka ārzemju autoru darbu publicēšanai latviešu valodā tiek slēgti līgumi ar ārvalstu izdevniecībām. Saskaņā ar Autortiesību likuma 15. panta ceturto daļu «autoram ir tiesības izmantot savu darbu jebkādā veidā, atļaut vai aizliegt tā izmantošanu». Līgumos tiek noteikta valoda, kurā darbs tiks tulkots, tiek noteikts līguma darbības laiks, noteikta samaksa par darba tulkošanas un publicēšanas tiesību saņemšanu. Tiesības publicēt darbu tiek piešķirtas ierobežotam laika periodam. Šajā laika periodā izdevniecība vēlas saņemt atpakaļ savus finanšu ieguldījumus, kas izdoti, iegūstot tiesības darbu tulkot, izdot, maksāts māksliniekam, redaktoram, izplatītājam, materiālu piegādātājam, nodokļos u. tml. Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem un normatīvajiem aktiem izdevniecībām ir pienākums ievērot, kā arī aizstāvēt autoru tiesības, ja tās pārkāpj trešā persona.

Kā zināms, nereti grāmatu izvietošana internetā tiek pamatota ar īpašu izņēmumu attiecībā uz bibliotēku izveidi. Tik tiešām autortiesību likuma piektajā nodaļā noteikti izņēmumi, kad var ierobežot autora mantiskās tiesības. Attiecībā uz bibliotēkām piemērojams Autortiesību likuma 19. panta pirmās daļas 4. punkts, 23. pants un 19. 1 pants. Lai darbus ievietotu interneta mājaslapā, tie pirms tam jāreproducē no grāmatas formāta ciparu formātā jeb jādigitalizē.

Darbu reproducēšanu ciparu formātā regulē Autortiesību likuma 23. panta pirmā daļa, kuras otrajā teikumā noteikts: reproducēt ciparu formātā atļauts tikai tādus darbus, kuri publicēti Latvijā un nav pieejami komerciālajā apritē, ciktāl vienošanās ar autoru nenosaka citādi.

Autortiesību likuma 23. pants regulē darbu izmantošanu bibliotēku, arhīvu un muzeju vajadzībām. Panta pirmās daļas pirmais teikums sākas ar tekstu «Ievērojot šā likuma 18. panta otrās daļas noteikumus, ikvienai bibliotēkai».

Savukārt Autortiesību likuma 18. panta otrās daļas norma nosaka: «Šajā nodaļā noteiktos autora mantisko tiesību ierobežojumus piemēro tādā veidā, lai tie nebūtu pretrunā ar autora darba normālas izmantošanas noteikumiem un nepamatoti neierobežotu autora likumīgās intereses.»

Minētais apliecina, ka, pat saņemot bibliotēkas apliecību, ir jāievēro nosacījumi, kas attiecināmi uz grāmatu reproducēšanu ciparu formātā. Intelektuālā īpašuma tiesību subjekta tiesības ir pārkāptas, ja komercapritē esoši darbi tiek reproducēti ciparu formātā bez autoru atļaujas.

Acīmredzot Ekonomikas policijai ir pamats uzskatīt, ka konstatējamas pazīmes par autortiesību pārkāpumu, tāpēc ir ierosināta krimināllieta un veiktas procesuālas darbības, lai izņemtu serverus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*Zvērinātu advokātu biroja
BDO Zelmenis & Liberte advokāta palīdze

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?