Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Par Nacionālo botānisko dārzu cīnīsies

«Ir skaidrs, ka Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) paliks,» šādas atziņas Saeimā izskanēja, runājot par turpmāko NBD attīstību. Tomēr patlaban jāizstrādā plāns, kā uzlabot tā zinātniskās darbības kvalitāti. Šķērslis gan varētu būt finansējuma trūkums.

NBD ir viens no 22 zinātniskajiem institūtiem, ko starptautiskie eksperti novērtējuši kā vāju. Tomēr zinātniskā darbība ir tikai viens no NBD darbības virzieniem, tāpēc vakar Saeimas Vides apakškomisijas sēdē tika aplūkotas NBD zinātniskās darbības perspektīvas. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa sēdē uzsvēra, ka patlaban nav runa par zinātniskajām institūcijām, kuras ir jālikvidē, bet notiek diskusija, lai uzlabotu zinātnes pārvaldību un zinātnisko institūciju darbu. Neskatoties uz ekspertu vājo vērtējumu, viņi ir atzīmējuši, ka NBD veic virkni vajadzīgu darbu, bet zinātniskajā darbībā būtu jāizmanto modernākas metodes un jāpārņem citu pasaules botānisko dārzu pieredze, lai varētu nokļūt pasaules zinātnieku apritē, pastāstīja A. Kiopa. Tomēr viņa saprot, ka esošā finansējuma ietvaros tas nav bijis iespējams.

Arī NBD direktors Andrejs Svilāns kā galveno iemeslu mazajam zinātniskās darbības īpatsvaram norādīja finansējuma trūkumu. Piemēram, nesenās krīzes apstākļos NBD zinātnieku darbība bijusi mobilizēta uz kolekciju saglabāšanu. Tāpēc nav bijusi iespēja, piemēram, iegādāties jaunu pētniecības aparatūru. Arī A. Kiopa atzina - ņemot vērā, ka zinātnes bāzes finansējums pēdējos gados ir bijis 25% no tā, kas ir aprēķināts, strādāt augstā līmenī ir ļoti grūti. Tomēr, ja tiek pieņemts lēmums, ka NBD zinātniskā darbība ir vajadzīga, tad ir jāstrādā, lai ieguldītais darbs nestu augļus, sacīja ministrijas pārstāve. Piemēram, ministrija sagaida, lai NBD veidotu ciešāku sadarbību ar Latvijas augstskolām, iesaistītos starptautiskajos sadarbības tīklos un publicētos starptautiskajos žurnālos. Uz Dienas jautājumu par to, vai vēl jālemj par zinātniskās darbības nepieciešamību NBD, A. Kiopa atbildēja, ka ministrijā šis lēmums jau ir pieņemts - tā ir vajadzīga, bet lēmumu par piešķiramā finansējuma apjomu pieņem Saeima. Viņa gan piebilda, ka NBD zinātniskās bāzes finansējums 2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, pieaudzis par 16 762 eiro. Savukārt nākamgad plānots to palielināt vēl par 20 līdz 30%.

Attiecībā uz finansējumu neesot patiesas ziņas arī par to, ka bāzes finansējumu neaprēķinās un nepiešķirs zinātniskajām institūcijām, kuras novērtētas ar vērtējumu 1, tai skaitā NBD. A. Kiopa Dienai norādīja, ka šādi grozījumi netiek gatavoti, bet tiek izstrādāti priekšlikumi, kā uzlabot zinātnisko darbību.

Tāpat pagaidām netiek domāts, ar kādām citām zinātniskajām institūcijām varētu apvienot NBD, jo, pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvju teiktā, apvienot vairākus vājus institūtus nav lietderīgi. Arī VARAM plāno meklēt iespējas, kā piesaistīt papildu līdzekļus NBD.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?