Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par politiķiem neko nezina un negrib arī dzirdēt

Droši vien ikviens politiķis apvainotos, ja viņu nosauktu par ķēmu. Taču tieši tādā vārdā deputāta kandidātus nodēvē veca sieva ar diviem iepirkumu maisiņiem, kura Rīgas autoostā gaida autobusu uz Talsiem. Tomēr uz jautājumiem atbildēt viņa ir gatava, gan ik pa brīdim pārprasot: pareizi? Rīgas autoostā ierodamies, lai cilvēkiem, kuriem drīz būs jādodas pie vēlēšanu urnām, uzdotu septiņus jautājumus par politiku un politiķiem.

Ir darba dienas pēcpusdiena, un galvaspilsētā iebraukušie ļaudis vēlas atgriezties Smiltenē, Trapenē, Valmierā, Mālpilī, Daugavpilī, Talsos, Iecavā, Rojā un Naukšēnos. Ir arī divi rīdzinieki, kas dodas ciemos, un divi latvieši, kas strādā un dzīvo ārzemēs un grasās turp braukt atpakaļ. Lielākā daļa no viņiem kārtējo intervētāju sagaida neuzticīgi - autoostā jau darbojas vairāki dažādu aptauju veicēji. Taču arī tie, kas piekrīt atbildēt, norāda, ka par politiku neinteresējas un gandrīz neko nezina. Diemžēl par to liecina arī atbildes. Divdesmit aptaujātos cilvēkus izvēlējāmies pēc nejaušības principa, taču iegūtie rezultāti ir vairāk nekā daiļrunīgi.

Ikdienā neinteresējas

Uzklausot cilvēkus, rodas iespaids, ka liela daļa politiķu pūliņu, uzstājoties debatēs, braucot tikties ar vēlētājiem un mēģinot pierādīt savu taisnību, ir pilnīgi veltīgi. Cilvēki atceras galvenokārt spilgtus izteikumus un frāzes. Piemēram, pensiju apcirpšana saistās ar Valdi Dombrovski un Vienotību, taču galvenais avots, kas mudina cilvēkus domāt, ka pensijas cirps atkal, ir konkurentu - apvienības Par labu Latviju! reklāma. Cilvēkus neinteresē, kurā apgabalā balotējas politiķis, kas viņiem nav simpātisks. «Paga, pirmās debates televīzijā bija no Zemgales un tur bija Šķēle, tad jau viņš laikam kandidē Zemgalē,» spriež kāds jautrs vecs vīrs, kurš sarunu mēģina iesākt vairākās valodās, lai gan ir latvietis. Visu laiku smiekli nāk jaunam puisim, kurš gaida autobusu uz Siguldu. Viņš gan piekrīt piedalīties aptaujā, bet nezina pat to, kad notiks vēlēšanas. Uzticības līmenis politiķiem kopumā ir visai zems, turklāt cilvēkiem jūk, kuru partiju kurš politiķis pārstāv, nerunājot par to, ka kāds būtu lasījis partiju programmas. Vislielākais juceklis virmo ap Vienotību - kaut gan šīs apvienības zaļo plakātu Rīgā netrūkst, pateikt, kurš ir apvienības līderis, sagādā lielas mokas un nosaukto uzvārdu saraksts ir garš un raibs. Savukārt Saskaņas centra gājiens ar Nila Ušakova un Jāņa Urbanoviča plakātiem izrādījies veiksmīgs - Rīgas mēra atpazīstamība ļauj atcerēties arī apvienības premjera kandidātu, kaut arī uzvārda nosaukšana nevedas viegli. «Nu tas, blakus Ušakovam, padūšīgs,» šaubās aptaujātie cilvēki.

Katram savas intereses

Deputāta kandidātiem būtu vēl viens iemesls vilties, redzot sajūsmu, ar kādu enerģiska sieviete sveic nevis kādu no viņiem, bet seriāla Ugunsgrēks varoni Zentu - Valmieras teātra aktrisi Regīnu Devīti, kura pēc trīs dienu filmēšanās dodas uz mājām. Te ir viss, ko gribētu politiķi - gan pilnīga informētība par seriāla varones gaitām, gan neviltota interese par viņas nākotnes nodomiem, gan bezmaz pielūgsme un jautājums: «Vai es drīkstu savu meitiņu pasveicināt no Zentuka?»

Plati smaidīdams, pa autoostu klīst pajauns vīrietis ne pārāk tīrās drānās, prasa aizdot naudu it kā ceļam - vajagot 47 santīmus pašam un tikpat daudz draugam. Rūpals sokas, un šķiet, ka, visu dienu tā rosoties, iespējams savākt ceļa naudu vismaz pāris nedēļām. Taču savs labums atlec arī no partiju aģitatoriem - viens uzdāvinājis krekliņu, cits - šķiltavas. Par pašām partijām puisim gan īpašas saprašanas nav.

Blakus britu izcelsmes vīrietim sēž jauna, pievilcīga sieviete. Iepazīstamies. Viņu sauc Linda, jau septiņus gadus dzīvojot Anglijā un par to, kas notiek šeit, ikdienā neinteresējas nemaz. Lielākā daļa politiķu vārdu, izņemot Vairu Vīķi-Freibergu, Lindai ir sveši. Vēlēšanu dienā viņa būs atpakaļ Anglijā un, protams, balsot nedosies. Vai domā jebkad atgriezties uz dzīvi Latvijā? Visticamāk, ne. Autoostā uz soliņa sēž arī vīrietis ar ģitāru. Viņš gadu nostrādājis Zviedrijā, tagad atgriežas mājās, bet vēlēt gan neies - neesot par ko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?