Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Par «tukšajiem» pieslēgumiem maksājam mēs visi

120 tūkstoši mājsaimniecību ar elektrības patēriņu - nulle, bet katram no tiem pienāk vads un enerģija, kuras pastāvīga nodrošināšana ikvienam klientam ir obligāts pienākums elektroapgādes uzņēmumam AS Sadales tīkls (ST).

«Diemžēl tāda ir realitāte. No kopējā vairāk nekā viena miljona juridisko un mājsaimniecību klientu objektu skaita ap 12% jeb 121,6 tūkstošos pieslēguma punktu klienti elektrību nelieto nemaz vai ārkārtīgi niecīgā apjomā. Taču atbilstoši līgumattiecībām ST ikvienam klientam neatkarīgi no tā atrašanās vietas un elektrības patēriņa apjoma jānodrošina pastāvīga konkrētā objekta elektroapgāde,» skaidro ST attīstības direktors, valdes loceklis Rolands Lūsveris.

«Valda uzskats, ka nospiedošais tā saukto nulles patēriņa klientu pārsvars ir laukos, taču realitāte ir citāda - datu analīze parāda, ka kopumā tikai 54% šādu objektu atrodas laukos, pārējie 46% - pilsētās. Turklāt analizējot mājsaimniecību sadalījumu, 28% nulles patēriņa objektu ir vasarnīcas, garāžas un tamlīdzīgi objekti, 31% - dzīvojamās mājas, bet 41% - dzīvokļi. Tas ļauj izdarīt secinājumus, ka liela daļa šo objektu iegādāti spekulatīvos nolūkos, gaidot, kad pieaugs nekustamā īpašuma cena,» stāsta R. Lūsveris.

«Kopējais gaisvadu elektrolīniju garums tikai līdz šiem objektiem vien ir 3000 km - tas jāuztur darba kārtībā un laikus jāatjauno, tāpat vismaz reizi gadā fiziski pārbaudām ikviena elektroenerģijas skaitītāja stāvokli un rādījumus. Lai uzturētu šīs gaisvadu elektrolīnijas, kas nodrošina enerģijas piegādi šādiem faktiski zaudējumus nesošiem objektiem, ST ekspluatācijas izmaksas gadā sasniedz ap miljonu eiro, savukārt regulārās visu bezpatēriņa objektu apgaitas un pārbaudes izmaksā ap trim miljoniem eiro gadā. Salīdzinājumam elektrotīkla garums, ko ik gadu ST speciālisti atjauno atbilstoši ST attīstības plānam, ir 1600 kilometru. Kā redzam, šie veltīgi izlietotie līdzekļi ir ST elektrotīkla atjaunošanas divu gadu darbu apjoms, kas daļai klientu liek gaidīt uz elektrotīkla modernizāciju ilgāk,» uzsver R. Lūsveris.

Kabeļu elektrotīkla uzturēšanas izmaksas ir krietni zemākas, bet uzturēt gaisvadu elektrolīniju uz viensētu laukos, kur patēriņš bieži nesasniedz pat dažas kilovatstundas mēnesī, ir ļoti dārgi, un visas šīs izmaksas tiek iekļautas ST tarifos, kuras, apmaksājot elektroenerģijas rēķinus, sedz visi klienti, skaidro R. Lūsveris.

«Protams, cilvēks noslēdzis līgumu ar ST un sagaida, ka tad, kad reizi gadā vai reizi trijos gados ieradīsies savā īpašumā, viņam būs nodrošināts elektroenerģijas pieslēgums. Taču reāli viņš pārējo laiku nemaksā neko, arī elektrolīnijas uzturēšanas izmaksas - tās nosedz visi pārējie elektrības lietotāji, maksājot par saņemtajiem sadales sistēmas pakalpojumiem,» uzskata ST pārstāvis.

ST speciālisti analizējuši, kā izveidot vienlīdzīgus nosacījumus visiem klientiem neatkarīgi no tā, elektrība tiek lietota vai ne. Kā risinājums nākotnē varētu būt tarifu struktūras izmaiņas, par ko runā visi Eiropas sadales sistēmas operatori, lai daļa maksājuma par elektrotīkla izmantošanu būtu fiksēta un tikai daļa mainīga - atbilstoši reālajam elektrības ikmēneša patēriņam, un tāda jau šobrīd tā ir juridiskajiem klientiem Latvijā un daļai mājsaimniecību ar dalītu dienas un nakts tarifu. «Nemainīgā samaksas daļa vismaz daļēji nosegtu ST elektrotīklu uzturēšanas izmaksas, kas saistītas ar uzņēmuma ikdienas darbības nodrošināšanu un infrastruktūras savlaicīgu atjaunošanu un modernizāciju, savukārt mainīgā daļa tad būtu samaksa atbilstoši klienta elektrības patēriņam,» stāsta R. Lūsveris un turpina: «Protams, vēl jāaprēķina šādas fiksētās maksas optimālā vērtība nākotnē, lai lielākajai daļai mūsu klientu, kas patērē elektroenerģiju, mēneša rēķins praktiski nemainītos vai samazinātos. Savukārt tie klienti, kuriem nodrošināts pieslēgums vasarnīcā, garāžā, lauku mājā vai tukšā dzīvoklī, bet reāli šajos objektos elektrību nelieto un par šīm ērtībām šobrīd neko nemaksā, turpmāk segs pakalpojuma nodrošināšanas izmaksas vai arī varēs izvērtēt nepieciešamību saglabāt pieslēgumu un maksāt pāris eiro mēnesī vai atteikties no pakalpojuma uz laiku vai arī vispār,» uzsver ST attīstības direktors, piebilstot, ka šāds risinājums būs ne tikai vienlīdzīgs, bet arī ļaus uzņēmumam daudz efektīvāk plānot elektrotīkla modernizāciju, kā arī nodrošināt pakalpojumu kvalitāti un cenu līdzvērtīgi ikvienam klientam neatkarīgi no objekta atrašanās vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?