Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pārdot klusumu

Rāznas Nacionālajā parkā 97% teritorijas pieder privātīpašniekiem. «Šī iemesla dēļ dabas aizsardzības pasākumus parkā realizēt grūtāk. Smagi ir tad, ja privātās zemes īpašnieki tiem pretojas. Tāpēc bieži rīkojam informatīvās sanāksmes, sabiedriskās apspriešanas, tiekamies ar zemes īpašniekiem,» stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize un turpina: «Būtībā jau cilvēki neiebilst pret dabas aizsardzību, visbiežāk viņi iebilst pret to, kā tiek realizēta dabas aizsardzības politika.

Taču, ja ar cilvēkiem runā, daudz ko var izskaidrot, un cilvēkiem patīk, ja ar viņiem runā, skaidro, kas viņus sagaida, kā kompensēt ierobežojumus.»

Rāznas Nacionālais parks ir putniem nozīmīga vieta. Šopavasar Latgales reģionālā administrācija organizējusi tikšanās ar iedzīvotājiem, lai skaidrotu nepieciešamību veidot mikroliegumus sešām īpaši aizsargājamām putnu sugām. Piemēram, dzeņveidīgo aizsardzībai mikroliegumā, kas parasti ir aptuveni divus hektārus liels, liegta mežsaimnieciskā darbība. Valsts teritoriju īpašniekam piedāvā kompensāciju. «Piesakoties valsts atbalsta maksājumiem, ik gadu zemes īpašnieks var saņemt 157 eiro par hektāru. Cilvēks jau redz to naudu, kas nāk uzreiz, bet, ja parēķinām, cik ilgi aug mežs, katru gadu saņemtie atbalsta maksājumi rezultātā būs līdzvērtīgi, ja ne lielāki par to summu, ko var saņemt uzreiz par kailcirtē nocirstu mežu,» skaidro A. Zeize. Daļa zemes īpašnieku, kuri nedzenas pēc ātri iegūstamas naudas, piekrīt kompensācijām. Esot arī tādi saimnieki, kuri paši aicinot ornitologus izpētīt viņu īpašumā esošās teritorijas un būtu priecīgi, ja tajās apmestos, piemēram, īpaši aizsargājamais trīspirkstu dzenis vai zivju ērglis. «Labie piemēri ir,» uzsver A. Zeize.

Administrācijai iznāk saskarties arī ar neapmierinātību par motorizēto transportlīdzekļu lietošanas aizliegumu lielajos ezeros. «Jau padomju laikā Rāznas ezerā bija aizliegts pārvietoties ar motorlaivām. Izveidojot nacionālo parku, gan pašvaldības, gan zaļi domājošie entuziasti vēlējās aizliegumu saglabāt. Mums tika pārmesta uzņēmējdarbības attīstības kavēšana, taču mēs noteikti esam par dabas tūrismu. Plašu diskusiju rezultātā radām kompromisu - tagad tūrisma pakalpojumu sniedzēji, saņemot atļauju, drīkst izmantot motorizēto ūdenstransportu,» stāsta A. Zeize. Viņa gan nenoliedz - katrai problēmai ir divas puses. Pret trokšņainajiem ātruma tīkotājiem savukārt iebilst klusuma cienītāji: «Mums zvana gan cilvēki, kuri grib izmantot motorlaivas un ūdensmotociklus, gan cilvēki, kuri grib klusumu.»

Kā pozitīvu tendenci A. Zeize min to, ka parādījušies uzņēmēji, kas Latvijā meklē vietas, kurās var attīstīt tādu dabas tūrisma veidu kā «pārdot klusumu». Īpaši pieprasīts tas ir ārzemju apmeklētāju vidū. Izrādās, tādu vietu Latvijā ir maz. «Nesen pie mums bija ieradies uzņēmējs, kurš interesējās par iespējām šosezon Rāznas ezerā vizināt atpūtniekus ar skaistu 12 metru garu burulaivu. Tas ir tas, ko vēlamies piedāvāt aizsargājamā teritorijā, - ūdens, viļņi, saule, vējš, buras un klusums!» uzsver A. Zeize.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?