Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Paredzama prezidentu cīņa

Kā solīts, apvienības Vienotība un Par labu Latviju! ceturtdien oficiāli katra atsevišķi izvirzīja Valsts prezidenta amatam Valdi Zatleru. Tā vietā, lai uzņemtos atbildību par vairākuma atbalsta nodrošināšanu savam kandidātam, Vienotības līdere un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem atzina, ka V.

Zatlera izredzes vērtē 50 pret 50. Viņu nebija sarūgtinājis Zaļo un Zemnieku savienības paziņojums, ka arī no Vidzemes ievēlēto Andri Bērziņu kāds ZZS deputāts var izvirzīt prezidenta amatam. Viņš tādā gadījumā piekristu spēkoties ar V. Zatleru, jo uzskata, ka prezidents jāizvēlas konkurences cīņā. S. Āboltiņai ZZS viedoklis jau bijis zināms iepriekš, un _Vienotība_ to respektējot.

Vienotības līdere neredz draudus koalīcijas stabilitātei tāpēc, ka koalīcijas partneriem prezidenta vēlēšanās ir atšķirīga pozīcija. Aģentūra LETA savukārt ziņo - premjers Valdis Dombrovskis trešdien atzinis, ka «prezidenta nepārvēlēšana var radīt jautājumus par sadarbību koalīcijā», lai gan tiešas ietekmes uz valdību šim balsojumam nebūtu. Līdz šim atbalstu V. Zatleram ir solījuši 33 deputāti no Vienotības, astoņi PLL parlamentārieši, kā arī septiņi Visu Latvijai!-TB/LNNK deputāti. Tātad kopā vajadzētu būt 48 balsīm un no ZZS frakcijas nāktos nobalsot vien trim deputātiem, lai V. Zatlers būtu ievēlēts. Taču šaubas izskan par ikviena solījumiem. Kāds deputāts arī atzina, ka situācija 2. jūnijā, kad notiks Valsts prezidenta vēlēšanas, jau var būt cita un tad agrāk dotie solījumi politiķiem varētu vairs nebūt saistoši. To, ka V. Zatleram ir svarīga katra balss, liecina viņa paziņojums par noraidošo attieksmi pret likumprojektiem, kas paredz viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju. Pēc tā savukārt sekoja LPP/LC līdera Aināra Šlesera paziņojums, ka tādā gadījumā viņš par V. Zatleru varēs balsot. Viens no VL-TB/LNNK līderiem Raivis Dzintars Dienai atzina: neatkarīgi no tā, kurš būs rīkojies pretēji iepriekš solītajam, tas atsauksies uz ikviena politiskā spēka un Saeimas prestižu kopumā, jo balsojums ir aizklāts.

Vēl nesen ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis solīja vismaz 15 savējo balsis, bet ceturtdien tā īsti drošs bija vairs tikai par savu atbalstu V. Zatleram, nevis kolēģim A. Bērziņam, kurš ir ZZS frakcijā, bet nav nevienas partijas biedrs. Vēl nav zināms, kurš no ZZS viņu varētu izvirzīt, bet šāda iespēja ir ticama. Saskaņas centra deputāts Andrejs Klementjevs atzina, ka par V. Zatleru SC nevarēs balsot, bet, ja Vienotība vai ZZS nominēs savu kandidātu, tad SC nopietni domās par iespējamo atbalstu, jo vēlas ar šiem politiskajiem spēkiem sadarboties un nonākt valdībā. «Mēs nevaram uz vēl vienām vēlēšanām iet no opozīcijas,» piebilda A. Klementjevs. Uz vaicāto, vai partijas ir jau konsultējušās, kas notiek, ja V. Zatleru neievēl, S. Āboltiņa žurnālistiem apgalvoja, ka tās esot žurnālistu spekulācijas par kādiem plāniem B, jo tāda neesot. «Kad pienāks laiks plānam B, tad žurnālisti tiks informēti,» smaidot atbildēja S. Āboltiņa. Viņas teiktais radīja iespaidu, ka viņa paredz tāda laika pienākšanu. S. Āboltiņa arī neizslēdza iespēju, ka prezidenta amatā varētu strādāt cilvēks no politiķu vidus, jo prezidentam svarīgi pārzināt politiskos procesus. Saeimas priekšsēde gan vairākkārt uzsvēra, ka deputātiem prezidenta vēlēšanās ir jāīsteno savu vēlētāju griba.

Nesen portālā draugiem.lv saņemtā vēstulē kādas reģiona iestādes vadītāja rakstīja: «Cilvēkiem jau sen vairs nav kam ticēt, ja runa ir par politiķiem. Mēs pat viņus vairs īpaši neapspriežam, jo tas ir bezcerīgi - mūsu varenie jau tiktāl sevi degradējuši mūsu acīs, ka pat runāt par viņiem negribas, taču viņi to nemaz nesaprot, un viņiem arī neinteresē, kā dzīvo cilvēki. Ja kas - mums ir vienalga, kurš būs prezidents, jo kāda tam nozīme valstī, kas sabrūk.» Sociālajā tīklā twitter.com vēsturnieks Gustavs Strenga ceturtdien ierakstīja: «Es nezinu, kā jums, bet man visas šīs «prezidenta vēlēšanas» šķiet ciniska ņirgāšanās par veselo saprātu un Latvijas sabiedrību.» Kad vienam Vienotības politiķim Diena pavaicāja, vai viņš zina, ko par notiekošo domā vēlētājs, deputāts atbildēja: «To, ko domā mani vēlētāji, es zinu, jo viņu ir kļuvis daudz mazāk.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?