Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pareizais viedoklis

Māris Zanders

Oksfordas universitātes statūti 1583. gadā noteica, ka bakalauriem un maģistriem jāmaksā sods par atkāpi no Aristoteļa idejām - pieci šiliņi par reizi. Interesantais šajā epizodē ir ne tik daudz Aristoteļa monopols uz «pareizo viedokli», cik tas, ka par zināmu naudas summu šīs dogmas bija iespējams publiski apšaubīt. Svarīgi arī tas, ka par šo prieku jauno ideju paudējam bija jāmaksā pašam no savas kabatas.

Latvijā bieži novērojams, ka ir kāds «pareizais viedoklis», kas pēc kāda laika izrādās aplams un kaitīgs, tā vietā nāk citas dogmas, kas arī salīdzinoši drīz tiek atzītas par nederīgām utt. Vienīgā nelaime, ka par šiem vingrinājumiem maksā nevis to intelektuālie radītāji un paudēji, bet sabiedrība kopumā.

Savulaik tika daudzināts, ka Latvijā ir pārāk uzpūsta un pārbarota valsts pārvalde, attiecīgi krīze bijusi īsti laikā, lai šo rumpi padarītu spraunu. Tad izrādījās, vismaz tā tika apgalvots, ka diēta izrādījusies par šerpu, spējīgākie esot pamukuši, atlikušie - izdeguši, īsi sakot, rumpis nespējot pienācīgi veikt savas funkcijas. Tā nevarot. Labi. Nu izrādās, ka valsts pārvaldē atalgojums palielinās straujāk par IKP pieaugumu... Bija laiks, kad «pareizais viedoklis» pauda, ka Latvijā visiem spēkiem jāattīsta alternatīvi enerģētikas projekti. Pēc kāda laika viedoklis par 180 grādiem mainījās - tie projekti esot sashēmoti, pārāk dārgi, gremdē rūpniecību utt. Tā nevarot. Labi. Nu rodas iespaids, ka jaunais koncepts vissmagāk trāpīs relatīvi sīkajiem projektiem, savukārt Krievijas dabasgāzes lobijs arī turpmāk varēs justies gana komfortabli. Te gan taisnības labad jāsaka, ka līdzīga braukšana no viena grāvja otrā raksturīga ne tikai Latvijai, jau pieminētās «zaļās enerģijas» jomā politikas veidotāji vareni streipuļo arī Spānijā, Vācijā utt. Tomēr Latvijas gadījumā tas notiek biežāk un ar smagākām sekām. Jo, atvainojiet, tie nav atsevišķu ministru, partiju un to sponsoru privāti sevis meklējumi caur kļūdām un neveiksmēm - par tām maksā (naudas izteiksmē, garām palaistu iespēju, samuļļāta tirgus u. c. formās) visa sabiedrība.

Līdzīgi ar ļaudīm, kuri lielā skaitā piesaka savu atgriešanos politikā. Var saprast, ka laika gaitā viņi vairākkārt mainījuši savus priekšstatus - tā teikt, no Platona uz materiālismu un atpakaļ. Tikai jāatceras, ka šīs svārstības pārējai publikai - it sevišķi ja runa ir par cilvēkiem, kuri pie varas ir bijuši - ir kaut ko maksājušas. Līdz ar to korekti būtu, ja minētie ļaudis publiski novērtētu savas kļūdas, turklāt nevis pliekanajā «nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara» līmenī. Var saprast, ja cilvēks saka: savulaik man šķita, ka pareizais viedoklis ir tāds; sekas šim viedoklim bija tādas un tādas. Diemžēl neko tamlīdzīgu nav nācies publiski pamanīt. Nav ļoti iedvesmojoši dzirdēt, ka mums sola jaunus «pareizos viedokļus» kārtējā eksperimenta ietvaros, un zināt, ka maksātāji jau nebūs šie pašmāju «studenti».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?