Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pārlaicīgais vecmodīgums

Bārbras Streizandes galvenā mācība jaunām slavenībām - nevajag lieku reizi satricināt gaisu ar savām aktivitātēm, dozējiet savu klātbūtni uz skatuves, televīzijā un internetā, domājiet par kvalitāti. Tad varbūt arī jūsu karjera turpināsies sešas desmitgades un jūs varēsiet tirgot biļetes uz saviem koncertiem milzīgās sporta arēnās par 800 ASV dolāriem gabalā. Atcerieties - jo mazāk koncertu, jo labāk. Tikai šajā gadījumā katrs šovs ieies vēsturē. Tomēr šī recepte, šī diēta ir pārāk individuāla, lai derētu visiem māksliniekiem.

Šajā rudenī Bārbra Streizande sniedz 12 koncertu ASV un Kanādā. Par turnejas centrālo notikumu kļuva divas uzstāšanās Bruklinā - Ņujorkas rajonā, kurā dzimusi un augusi Barbara Džoana Streizande un kurā viņa nav dziedājusi kopš astoņu gadu vecuma. Programma Back to Brooklyn/Atpakaļ Bruklinā tika pieteikta kā visu laiku izcilākās amerikāņu skatuves un ekrāna mākslinieces ilgi gaidītā atgriešanās mājās.

«Jaunībā es atstāju Bruklinu, lai dotos īstenot savus sapņus, taču Bruklina nekad nav atstājusi mani,» dziedātāja saka trīs stundas ilgā koncerta sākumā. Bārbrai Streizandei ir 70 gadu, savā priekšnesumā viņa sludina nevīstošu, pārlaicīgu vecmodīgumu. Viņa dzied un runā. Atceras, kā strādājusi Bruklinas ķīniešu restorānā un gājusi skatīties filmas greznajā franču baroka stilā veidotajā kinoteātrī Loew's Kings. Atceras, kā smaržojušas šīs ielas: «Bruklinas ielas un asfalts visu laiku tvaikoja, un, kad es devos kaut kur citur, man bija alerģija pret svaigu gaisu.» Streizande ir amerikāņu estrādes zelta laikmeta pēdējā ģeniālā stāstniece - šajā zvaigznājā spīdējis arī Frenks Sinatra un Džūdija Gārlenda.

Ideāli niansētās garīgās vertikāles

Bārbra Streizande nav sajūsmā par skatītājiem, kuri sēž pirmajā rindā. «Šie cilvēki ir ļoti dīvaini - varbūt tāpēc, ka samaksājuši tik daudz. Es no skatuves diemžēl redzu tikai pirmo rindu!» māksliniece saka tiem, kuri viņu vēro no daudz lielāka attāluma. Šovā, kas notiek Bruklinas jaunuzceltajā arēnā Barclays Center, ir klāt 18 000 klausītāju.

Koncerts, kurā dziedātāju pavada 60 mūziķu orķestris, pārsteidz ar fenomenālu apskaņošanas kvalitāti. Skaņa ir tīra, dzidra un maiga, kas ideāli atbilst Bārbras Streizandes mūzikas stilam. Šķiet, ka viņa vispār dzied bez mikrofona, turklāt lielais orķestris spēlē pieklusināti un uzmanīgi. Bārbra Streizande ir slavena ar savu artikulāciju un dikciju - ar to, kā viņa izdzied katru vārdu. Viņa pati ir radījusi estrādes dziedāšanas vislabākās tradīcijas, kuras apvieno mūzikla un operas vokālās tehnikas, Streizandes diskogrāfijā ir albums Classical Barbra (1976), kurā viņa ierakstījusi klasisko mūziku.

Dziedātājas balsī ir jaušamas vecuma pazīmes: gaišās, vieglās augšas, ar kurām Bārbra Streizande «šāva» 70.-80. gados, ir pazudušas, balss kļuvusi raupjāka un zemāka, taču tas joprojām ir unikāls mūzikas instruments ar perfektu intonāciju un niansējumu. Viena lieta ir mākslinieces tehniskās dotības, pavisam cita - spēja ar šīm dotībām būvēt «garīgās vertikāles», piepildīt mūziku ar sajūtām, un nevis ar nostalģiskām, bet tādām, kādas eksistē ārpus laika. Pati Streizande ar visu savu vecmodīgumu un Brodvejas meldijām sirdī ir ārpus laika.

Koncertā viņa dzied Kola Portera, Ērvinga Bērlina, Leonarda Bernsteina, Mārvina Hemliša un Džūla Staina kompozīcijas. Dziedošās aktrises karjerā Bārbra Streizande ir satuvinājusi Brodveju un Holivudu, taču uz skatuves viņa dzied pirmajā personā un netēlo - visa teatralitāte dīvas sniegumā ir absolūti personalizēta, tā ir viņas šā brīža realitāte. Tā ir viņa pati, tik melanholiska, romantiska un smieklīga, taču ne sentimentāla. Džeza balādes Streizande pārvērš par klusiem psiholoģiskiem trilleriem. Viņa atgādina, ka ne tikai mīlestība, laime un prieks, bet arī rūgtums, bezcerība, alkas un izmisums ir visspilgtākās krāsas cilvēka emociju un sajūtu panorāmā un bez tām dzīve nevar būt pilnīga.

Uz slavas virsotnēm ar liftu

Vēl viena Bārbras Streizandes iecienītākā krāsa ir pašironija. Koncertā viņa atbild uz «improvizētiem» publikas jautājumiem. Kādas vēl virsotnes jūs vēlētos iekarot? «Kādas tur virsotnes! Es knapi varu uzkāpt pa kāpnēm - jūs taču redzat, ka mani uz skatuves paceļ lifts.» Vai esat dzirdējusi, ka jaunās zvaigznes savos priekšnesumos izmanto fonogrammu? «Jā, esmu dzirdējusi. Piedodiet, ka es neprotu uzstāties fonogrammas pavadījumā un šovakar dziedāšu dzīvajā.»

Uz neuzdoto jautājumu - Bārbra, kāda jūs esat patiesībā? - pārliecinošāko atbildi sniedz mākslinieces dēla Džeisona Gūlda parādīšanās uz skatuves. Kā jau katra ebreju māte, savu dēlu Bārbra Streizande mīl neprātīgi un to neslēpj, pat lepojas ar to. Mazulim ir 45 gadi, bet viņš izskatās divreiz jaunāks. Mamma un dēls dzied duetā, pēc tam Džeisons uzstājas solo. Viņam ir laba estrādes vokālista balss, un nesen jaunais talants izdevis savu pirmo minialbumu (jasongouldmusic.com). «Man ir tik skaists dēls!» - Bārbra staro.

Viņa paziņo, ka šis ir 84. koncerts viņas dzīvē. Skaitlis ir niecīgs - citas zvaigznes vienā turnejā sniedz vairāk par 100 šoviem. Streizande ar koncertēšanu nekad nav aizrāvusies, viņai daudz labāk ir paticis strādāt ierakstu studijā. Tam ir arī konkrēts iemesls: mūziķe guva dziļu psiholoģisku traumu, kad 1967. gadā, uzstājoties Ņujorkas Centrālajā parkā, aizmirsa dziesmas vārdus. Pēc tam Bārbra nekāpa uz skatuves 27 gadus.

Viņas šovs ir ekskluzīva prece. «Man patīk sēdēt mājās, skatīties televizoru vai rušināties dārzā,» skaidro Bārbra Streizande. Paralēli dārza darbiem viņa rūpīgi sargā savu mantojumu un tēla neaizskaramību - pat YouTube arhīvā jūs neatradīsiet daudz Streizandes koncertierakstu.

Līdz turnejas beigām ir palikuši seši šovi (datumi - barbrastreisand.com). Šis ir tas gadījums, kad redzētā koncerta vērtība ar laiku tikai pieaug - jo vairāk es domāju par vienu oktobra vakaru, kas tika pavadīts Bruklinā kopā ar Bārbru Streizandi, jo vairāk tas mani aizrauj.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?