Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Partijas apzinās, ka uz visiem būs tikai astoņas vietas

Maija beigās gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās politisko situāciju jūtami var ietekmēt bijušā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) lēmums tajās startēt. Arī politiskie konkurenti atzīst - tas nozīmē, ka Vienotība var cerēt vismaz uz trim vietām. Tādā gadījumā pārējām partijām būs jācīnās par atlikušajiem pieciem Latvijai paredzētajiem EP deputātu mandātiem. Iepriekšējo divu EP vēlēšanu pieredze rāda, ka šajā cīņā iesaistās vairāk nekā 15 politisko spēku, no kuriem trīs četri paliek aiz svītras ar visai augstu - vismaz 4% - vēlētāju atbalstu.

EP vēlēšanas notiks 24. maijā; tas var palielināt aktivitāti. Iepriekš vēlēšanas bija jūnijā, kad bija sācies atvaļinājumu laiks. Latvijā 2009. gadā reizē ar EP vēlēšanām tika rīkotas arī pašvaldību vēlēšanas, tāpēc aktivitāte bija samērā augsta - 53,6%. Kad Latvijā 2004. gadā pirmo reizi vēlēja EP, bija pieteikti 16 kandidātu saraksti. Deviņas mūsu valstij atvēlētās vietas togad sadalīja piecas partijas. Ar negaidīti labu rezultātu startēja Tēvzemei un brīvībai/LNNK, no kuras uz Briseli aizbrauca četri deputāti, no tiem uzticīgs partijai palicis vairs tikai EP deputāts Roberts Zīle. Taču pirmo reizi viņa pozīcijas vairs nav tik stabilas, jo Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) iekļāvusi sarakstā arī tieslietu ministri Baibu Broku, kurai ir lielākas iespējas izmantot tribīni.

No Jaunā laika 2004. gadā EP ievēlēja divus, no PCTVL, Tautas partijas un Latvijas ceļa - pa vienam deputātam. Aiz svītras palika Tautas saskaņas partija un LSDSP ar 4,7%, ZZS ar 4,2%, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija. Par vienu sarakstu vairāk bija 2009. gada vēlēšanās, kad pārstāvniecību EP ieguva seši politiskie spēki, bet tie saņēma tikai divus vai vienu mandātu katrs. Aiz svītras atkal palika LSDSP un ZZS, kā arī Libertas.lv un Tautas partija, kuru sarakstos bija EP deputāti. Tas liecina, ka arī šogad būs nopietna spēkošanās un daudz ko var izšķirt ne tikai kampaņas un sarakstu līderu prasmes, bet arī tas, kā partijām izdosies mobilizēt savus vēlētājus piedalīties vēlēšanās, cik daudz balsu ietekmīgākajiem politiskajiem spēkiem atņems jaunie spēlētāji, piemēram, partija Latvijas attīstībai ar Andreju Žagaru saraksta galvgalī.

Vienotība sarakstu plāno apstiprināt 15. februārī domes sēdē. Daudzmaz skaidri zināms, ka ar otro numuru tajā būs EP deputāte Sandra Kalniete, pēc viņas - bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Nākamās trīs vietas dalīs EP deputāti Krišjānis Kariņš, Kārlis Šadurskis un Inese Vaidere. Bijušais TB/LNNK līderis Jānis Straume, kura laikā šī partija uzvarēja EP vēlēšanās, atgādināja, ka pēc tam vismaz četrus mēnešus partija saglabāja augstu reitingu, tāpēc šoreiz labi rezultāti EP vēlēšanās partijām var uzlabot tos arī sacensībā par Saeimas krēsliem. Ceturtdien arī Reformu partija (RP) izlems, vai startēt uz EP. Tā varētu izšķirties starp divām izvēlēm. RP var piedalīties vēlēšanās bijušā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta vadībā vai arī tajās nestartēt un aicināt savus vēlētājus balsot par V. Dombrovski, atsaucoties uz partiju tuvināšanos.

Arī Saskaņas centrs (SC) plāno kandidātu sarakstu apstiprināt 15. februārī domē, informēja SC līderis Nils Ušakovs. Viņš atgādināja, ka SC un Alfrēda Rubika vadītā Latvijas Sociālistiskā partija pirmo reizi startēs atsevišķi. SC komandas līderis būs Saeimas deputāts Boriss Cilevičs. Kampaņā plānots uzsvērt sociāldemokrātiskās idejas un gūt pārstāvniecību ideoloģiski radniecīgajā EP partiju grupā. SC cer uz sev lojālo vēlētāju, taču arī kreisajā spārnā ir paredzama konkurence - ne tikai ar A. Rubiku un EP deputāti Tatjanu Ždanoku, bet, iespējams, ar vēl kādu sarakstu. Atgādināt par sociāldemokrātu idejām plāno arī LSDSP, kuras valdes loceklis Jānis Dinevičs apstiprināja nodomu veidot sarakstu uz EP vēlēšanām, pieļaujot, ka pats varētu startēt tā galvgalī.

Zaļo un Zemnieku savienības saraksta līderis būs Saeimas deputāts Andris Bērziņš, kuram var palīdzēt arī vārda un uzvārda sakritība ar Valsts prezidentu. Ar otro numuru plānots pieteikt diplomāti Ivetu Šulcu, kurai ir darbam EP atbilstoša profesionālā pieredze. Taču ZZS vadība un arī vietējie līderi atbalstu ir snieguši Saeimas deputātei Ivetai Grigulei, kā liecina viņas vārdā izplatītā avīze. Tiesa, tā pastkastītēs nokļuva pāris dienu pirms priekšvēlēšanu kampaņas oficiālā sākuma. Viens no ZZS līderiem Augusts Brigmanis sacīja, ka tā ir bijusi I. Grigules individuālā kampaņa, bet tagad ZZS aktivitātes koordinē un vienlaikus ir sākusi arī Saeimas vēlēšanu kampaņu, jo pie vēlētājiem gan EP, gan Saeimas vēlēšanu kandidāti dodas kopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?