Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pārtikai jāmazina PVN likme

Pāreja uz eiro ir ļoti nopietns solis mums visiem - ne tikai uzņēmumiem, bet arī katrai ģimenei, katram cilvēkam. Šajā periodā ir ļoti svarīgi pēc iespējas vairāk iegūt precīzu, savlaicīgu un konkrētu informāciju par pārmaiņu procesu. Jo labāk valdība par to stāstīs, jo mazāk vietas būs gan baumām un spekulācijām, gan arī nevajadzīgai ažiotāžai.

Pārtikas nozarē un tautsaimniecībā kopumā, vērtējot potenciālos ieguvumus un zaudējumus no gaidāmās eiro ieviešanas, tas galvenokārt nozīmē atteikšanos no savas nacionālās valūtas, tādējādi arī no iespējas to izmantot kā instrumentu, lai ietekmētu tautsaimniecības attīstību. Citādi nav būtiskas starpības starp latu un eiro, jo arī lata kurss ir fiksēts.

Uzņēmumiem pāreja uz eiro ir saistīta ar izmaksu samazinājumu, jo nav jāveic valūtas konvertēšana, un arī ar spekulāciju mazināšanos par iespējamo lata devalvāciju. Šobrīd gatavība eiro ieviešanai ir katra uzņēmuma atbildība. Arī valūtas nomaiņas procesa finansiālie izdevumi ir atkarīgi no katra uzņēmuma darbības specifikas un IT sistēmas, kas ir viens no svarīgākajiem veiksmīgas pārejas faktoriem.

A/s Latfood kontekstā eiro ieviešanas process nebūs vienkāršs. Jau tagad sākam gatavoties un plānojam, ka gada nogalē būs nepieciešami ne tikai finansiālie, bet arī vēl papildu cilvēku resursi. Pēc mūsu aprēķiniem, a/s Latfood šīs pārmaiņas izmaksās no 10 līdz 15 tūkstošiem latu.

Prognozējot cenu izmaiņas pārtikas nozarē, cenām nevajadzētu būtiski mainīties. Ir svarīgi labi sagatavoties eiro ieviešanas procesam un sākuma posmā neļauties emocijām un panikai. Pat ja kāds tirgotājs paaugstinās cenas, no tā nevajadzētu taisīt ažiotāžu - ja cenas kaut kur būs par augstu, cilvēki to pamanīs un pirks mazāk ar visām no tā izrietošajām sekām. Daudz svarīgāka, runājot par pārtikas cenām, patlaban ir valsts attieksme, kas skaidri parāda, ka valstij nerūp cenu jautājums.

Pārtikas nozarē cenas nosaka izejvielu, resursu izmaksas, nodokļi un preces pieprasījums un piedāvājums, nevis cenu uzraudzīšana no valsts puses. No šiem uzskaitītajiem faktoriem valsts nosaka pašu galveno - nodokļus. Tāpēc šķiet dīvaini uzturēt, pēc manām domām, nesamērīgi augstu PVN likmi pārtikai un vienlaikus uzsvērt visdažādākos cenu kontrolēšanas pasākumus. Ja valstij tiešām rūp cenu jautājums, PVN likme pārtikai jāmazina vismaz uz pusi.

Konkurence sāļo uzkodu industrijā pieaug nepārtraukti, tāpēc eirozonas ietekmē tai nevajadzētu būtiski mainīties - tur jau pašlaik ir gan vietējie ražotāji, gan lielie, starptautiskie tirgus dalībnieki. A/s Latfood ir stabils kartupeļu čipsu un sāļo uzkodu tirgus līderis Latvijā, taču līdz 2018. gadam plānojam kļūt par līderiem arī Igaunijā un Lietuvā. Sadarbību ar Latvijas zemnieku saimniecībām tikai paplašināsim un pastiprināsim, jo jau nākamajos divos trīs gados plānojam ievērojami palielināt iepirkuma apjomu. Tāpēc jau nākamgad tiks palielinātas kartupeļu stādīšanai paredzētās platības.

Patlaban nebūtu jāuztraucas par valūtas maiņu, bet gan jādomā par to, cik Latvijas uzņēmumu nākotnē būs vadošajās pozīcijās eksporta tirgos un kā veicināt konkurētspējīgu pārtikas nozares attīstību ilgtermiņā.

*A/s Latfood valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?