Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pārvarot krīzi, skaistuma ķirurģijas bums atsācies

Finanšu krīzes laikā estētiskā ķirurģija bija viena no tām nozarēm, kas cieta visai pamatīgi. Kaut gan plastisko ķirurģijas klīniku pārstāvji konkrētus, peļņu raksturojošus skaitļus atsakās nosaukt, aizbildinoties ar konkurenci, tomēr nepārprotami apgalvo - pieprasījums pēc estētiskās ķirurģijas ir atjaunojies pirmskrīzes līmenī, turklāt tam ir pieaugoša tendence.

Īpaši lielu uzplaukumu piedzīvo krūšu palielināšanas operācijas. Plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis stāsta, ka viņa klīnikā operāciju skaits katru gadu ir lielāks nekā iepriekšējā gadā: «Ja skatāmies gada griezumā, vidēji viena krūšu palielināšanas operācija dienā noteikti tiek veikta. Ir bijušas nedēļas, kad esam veikuši 20 šādu operāciju, bet ir arī bijušas nedēļas, kad veiktas tikai četras.»

Klīnika pēdējos gados īpaši pievērsusi uzmanību tam, lai pēc iespējas saīsinātu pēcoperācijas atlabšanas periodu, tāpat arī cenas kļuvušas pieejamākas. Tipiskais pacients klīnikā ir sieviete vecumā no 35 līdz 45 gadiem, kura ir «izglītota un prasīga. Šeit jāuzsver, ka turīgums nav rādītājs. Pacientes saprot, ka izdevīgāk operāciju veikt laicīgi, nevis vēlāk ieguldīt krietni lielāku naudu «kapitālajā remontā»», uzskata J. Ģīlis.

Pārsvarā saprātīgie

Plastisko ķirurgu asociācijas prezidents Pēteris Laucis Dienai atklāj, ka pārsvarā klientu vēlmes ir saprātīgas un klienti pēc sarunām ar ķirurgiem lielākoties izprot, ka galvenais ir iegūt harmoniskas proporcijas. Krūšu palielināšanas operācijas vienlīdz populāras ir visā Eiropā, tāpat arī daudzviet ASV. «Šādas operācijas bieži vien izvēlas māmiņas pēc dzemdībām, pēc bērniņa barošanas, kad zudis krūšu tilpums un forma,» atklāj P. Laucis.

Mikroķirurģijas centra līdzīpašnieks un plastikas ķirurgs Haralds Adovičs stāsta, ka centrā krūšu palielināšanas operācijas veido aptuveni 40% no kopējā skaita. Ļoti pieprasītas ir arī plakstiņu operācijas, pēc tam pieprasījuma ziņā seko procedūras, kas saistītas ar vēdera priekšējās sienas korekciju, piemēram, ādas nostiepšanu un tauku atsūkšanu.

Bērnu problēma - ausis

Liela daļa estētiskās ķirurģijas pacientu ir bērni ar ausu defektiem, piemēram, ja ausis jau no dzimšanas ir atkarenas. Parasti šādas operācijas veic pirmklasniekam. «Ja bērns bērnudārzā izcīnījis savu vietu un neviens viņu neuzdrošinās aizskart, tad, aizejot uz skolu, šī cīņa jāsāk no jauna,» skaidro H. Adovičs.

Mediķi uzskata, ka bērnu ausu plastisko ķirurģiju vajadzētu finansiāli atbalstīt valstij, it īpaši ņemot vērā to, ka daudzviet ārzemēs tā arī notiek.

H. Adovičs norāda, ka patlaban par plastisko ķirurģiju vairāk sākuši interesēties arī vīrieši. Viņi visbiežāk veic acu plakstiņu operācijas, tāpat bieži izvēlas veikt manipulācijas ar vēdera priekšējo sienu un ausīm. «Daļa izvēlas veikt ausu korekcijas operācijas tāpēc, ka nevēlas vizuāli izcelties uz citu fona savā profesionālajā darbībā. Piemēram, mums bijuši vairāki klienti no apsardzes firmām, kur darba specifika pieprasa īsus matus. Atļukušas ausis pie tāda matu griezuma ļoti izceļas,» stāsta ķirurgs.

Sastopama atkarība

Kā jau katrā nozarē, arī šajā ir iespējamas galējības. H. Adovičs atklāj, ka viņam bijušas pacientes, kurām no plastiskajām operācijām ir pat atkarība. «Šādas pacientes apmeklē daudzus plastikas ķirurgus. Ir reizes, kad atnāk un man jautā - kā jums šķiet, ko man vēl vajadzētu uzlabot?» Ir arī gadījumi, ka sieviete vēlas palielināt krūtis, jo uzskata to par veidu, kā iekarot vīra mīlestību. «Gadījies, ka pacientēm esmu ieteicis izrunāties ar psihoterapeitu. Reizēm viņas apvainojas, un tā ir problēma. Bet daudzviet pasaulē pat ir norma, ka pirms operācijām vajag aiziet pie psihoterapeita izrunāties,» akcentē H. Adovičs.

Arī J. Ģīlis neslēpj, ka reizēm sievietēm būtu noderīgāk aiziet pie psihoterapeita, pirms vērsties pie ķirurga. «Ir gadījumi, ka sieviete dara visu iespējamo, lai maksimāli līdzinātos Bārbijai. Viņa ir gatava nākt desmitiem reižu, lai tuvinātos savam ideālam. Tādos gadījumos mēs cenšamies skaidrot, ar ko tiek riskēts, ja mēs veicam šādas operācijas,» stāsta J. Ģīlis.

Tomēr, pēc ķirurga domām, tie ir vien atsevišķi gadījumi. Viņš arī aicina atbrīvoties no mītiem par plastisko ķirurģiju. «Daudzi uzskata, ka tā ir domāta bagātām, izlepušām dāmītēm, kam nav kur tērēt naudu. Realitātē mēs sastopamies ar to, ka katram cilvēkam ir kāda sāpe un gribas to mētelīti, ko sauc par ķermeni, pēc iespējas ērtāku un siltāku. Ja seja izskatās nokārusies un plakstiņi bēdīgi, tad neatkarīgi no vecuma cilvēkam ir skumji, jo gribas gan justies, gan izskatīties labāk.»

Jāuzlabo valsts reputācija

Medicīnas tūrisma centra (MTC) valdes loceklis Māris Rēvalds Dienai atklāj, ka to ārzemnieku skaits, kas vēlas veikt plastiskās operācijas Latvijā, arī pieaug. Dažās klīnikās šādu pacientu daudzums veido līdz pat 30% no kopējā skaita. Ārvalstu viesi bieži vien izvēlas apvienot vairākas operācijas. «Tas, kāpēc ārvalstnieki izvēlas veikt operācijas Latvijā, pārsvarā ir cenas un kvalitātes kombinācija. Viņi uzticas mūsu medicīnas profesionāļiem un tic kvalitātei, bet nenoliedzami liela nozīmē ir arī salīdzinoši zemajām cenām,» stāsta MTC valdes loceklis. Tomēr Latvija nebūt nav medicīnas tūrisma lielvalsts.

M. Rēvalds uzskata, ka vēl ir daudz darāmā, lai uzlabotu valsts tēlu šajā nozarē, jo Latvijas vārds pasaulē skanot vairāk negatīvā nozīmē. Nevienam neesot noslēpums, ka valsts budžeta līdzekļi, kas atvēlēti medicīnai, ir niecīgi. Medicīnas kontekstā izceļas tas, ka Latvijā ir augsta bērnu mirstība, lielu rezonansi izraisījuši arī kļūdainie dati par pēcoperāciju komplikācijām.

«Ir jālauž ledus, jo tēls nav pozitīvs, jāveic dažādi mārketinga pasākumi ārvalstīs. Protams, to mums kā mazai valstij ir grūti izdarīt. Arī mūsu medicīnas profesionāļu veikums medicīnas tūrisma kontekstā nav viennozīmīgs, ir bijuši vairāki negatīvi precedenti, kas rada iespaidu, ka Latvijā tiek veiktas nekvalitatīvas operācijas,» stāsta M. Rēvalds.

Dažas negācijas un neveiksmes jau nav nekas ārkārtējs, tādas lietas notiek jebkurā vietā, bet tiklīdz tas «saistīts ar medicīnas tūrismu, tam uzreiz ir plašāka publicitāte. Sak, nebraucāt uz Šveici, aizbraucāt uz Latviju, lūk, rezultāts. Protams, klāt nāk ārvalstu kolēģu profesionālā greizsirdība, jo viņi sajutuši to, ka medicīnas tūristu kustība uz Latviju tomēr notiek un tāpēc viņi paši savos iekšējos tirgos pacientus zaudē,» aicina ņemt vērā M. Rēvalds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aptuvenās operāciju cenas

Augšējo un apakšējo plakstiņu korekcija izmaksā no 650 līdz 1100 latiem
Sejas ādas nostiepšana var izmaksāt no 1600 līdz 2000 latiem
Ausu formas korekcija - jārēķinās ar summu no 450 līdz 550 latiem
Deguna formas korekcija - var izmaksāt no 1400 līdz 2100 latiem
Krūšu palielināšana - cena ir vidēji no 1700 līdz 2300 latiem
Tauku atsūkšana - šīs plastiskās ķirurģijas manipulācijas cena ir no 700 līdz 1500 latiem
Avots: plasticsurgery.org

Plastiskās ķirurģijas vēsture

Pirmās liecības par mediķu centieniem atjaunot traumētu seju fiksētas pirms 4000 gadu
Plastiskās ķirurģijas uzplaukums sācies XIX gadsimtā
ASV, piemēram, 2003. gadā kosmētiskās procedūras veica vairāk nekā 8,7 miljoni cilvēku, pacientu skaitam pieaugot par 32% salīdzinājumā ar gadu iepriekš. 2004. gadā plastiskās ķirurģijas pakalpojumus izmantoja jau 14,8 miljoni cilvēku, bet 2006. gadā - 16,2 miljoni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?