Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pasaulē ar savu «es»

Vēl tikai pirms 19 gadiem, 1993. gadā, tobrīd nesen atjaunotajā neatkarīgajā Latvijā pirmo reizi klajā nāca mūzikas ierakstu albums (Latviešu kora mūzikas izlase, Latvijas Radio) ne vairs skaņuplates, bet gan CD formātā. Spītējot runām par CD ēras beigām un likstām Latvijas saimniecībā, mūsu mūziķi un mūzika kļuvusi pasaulē pamanāma. Tieši tagad sācies lielais izgājiens mūsu profesionālajiem koriem, orķestrim Sinfonetta Rīga un pianistam Vestardam Šimkum.

Vairs nav eksotiska un maziņa

«Tagad mūzikas interesentu sabiedrība uz latviešu mūziku vairs neskatās kā uz eksotisku ekstravaganci, kaut ko maziņu. Pirms desmit gadiem runājām tikai par Pēteri Vasku kā par latviešu mūzikas starptautisko vēstnesi, turpretim šodien jauno komponistu devums nepārtraukti liek par sevi runāt. Saprotams, lielās izdevēju kompānijas, kurām jāpārdod daudzi tūkstoši CD visā pasaulē, vienmēr būs inertākas nekā mazās, kuras cenšas iekarot savu nišu, riskējot piedāvāt kaut ko negaidītu. Ar lielajām kompānijām vieglāk iesākt, piedāvājot jau aprobētas vērtības, tomēr vienmēr cenšamies piedāvāt arī savu latviešu mūziku. Vismaz panākt, lai noklausās,» stāsta Sigvards Kļava, kura vadītais Latvijas Radio koris dzirdams Somijas Ondine, Vācijas Wergo, britu Hyperion Records, Campion Records un komponista Gevina Braiersa izdevniecībā GB Records. Kora prestižu grezno Deutsche Grammophon un Harmonia Mundi iemūžinātie Monpeljē vasaras festivālu koncerti. Slavenajai kompānijai ECM kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga un igauņu diriģentu Tenu Kaljusti Nigulistes baznīcā Tallinā nesen ieskaņots pasaulslavenā igauņu komponista Arvo Perta albums. Tas nāks klajā rudenī līdz ar koncertturneju pa veco Eiropu un Ziemeļvalstīm.

Visplašāk zināmais Valsts akadēmiskā kora Latvija ārzemju CD ir EMI Classic izdotais filmas Parfīms mūzikas celiņš. «Savu daļu ierakstījām Rīgā Kristiana Jervi vadībā, bet diriģents Sers Saimons Retls ar Berlīnes filharmoniķiem - Berlīnē. Visi trīs komponisti Toms Tikvers, Džonijs Klimeks un Reinholds Heils tā iedvesmojās no kora vokālajām krāsām, ka ierakstu sesijā pa naktīm vēl komponēja klāt,» stāsta kora direktors Māris Ošlejs. Tagad jāgaida maestro Marisa Jansona diriģēto Mālera 8. simfonijas koncertu ieraksti gan ar Amsterdamas Concertgebouw karalisko simfonisko orķestri, gan ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri Minhenē. Pēdējais (DVD) jau ir TV mūzikas kanāla Mezzo apritē. Latvija dzied arī igauņu diriģentei Anu Tali veltītajā Warner Classic albumā. Trešais topā ir Wergo izdotais Rodiona Ščedrina oratorijas Apzīmogotais eņģelis Reingavas festivāla koncerta ieraksts. Ščedrins pavēstījis, ka Latvija ir pasaulē labākais koris.

Bet pats sākums mācījis, ka nedrīkst atteikties ne no viena piedāvājuma, ko dzīve sniedz. 1999. gadā Augššvābijas mūzikas biedrība meklēja iespējas iemūžināt Rīgā mirušā XIX gs. vācu komponista un diriģenta Konradīna Kreicera darbus. «Viņiem iepatikās, tāpēc astoņus gadus turpinājām dažādu vācu komponistu ierakstus: līdz 2006. gadam Dienvidrietumvācijas radio Bādenbādenē tapa 15 CD,» atminas Ošlejs. Īsi pirms gadumijas Francijas mūzikas izdevniecību B-Flat Recordings un Discograph paspārnē klajā nācis kopdarbs ar franču džeza mūziķiem brāļiem Belmondo.

«Vispirms iegūsti autoritāti ar izpildījuma kvalitāti, konkurējot ārkārtīgi piesātinātajā mūzikas pasaulē. Un, kad kompānijas jau gaida - dod kaut ko vēl! -, ir īstais brīdis sākt rādīt to, kas mums pašiem būtisks,» S. Kļava pārliecinājies, ka jābūt nevis labākam, bet savdabīgam. Radio kora Gevina Braiersa un Pētera Vaska mūzikas ierakstiem dots augstākais vērtējums izdevumos BBC Music Magazine un Gramophon.

Beidzot varam uzrunāt latviski!

Daudz vieglāk ir piedāvāt skaņdarbus ar tekstiem latīņu, angļu, franču, itāļu vai vācu valodā. Taču S. Kļava vēlas pasaulei parādīt latviešu mūzikas unikālo «skaņasbildi», kas rodas kopā ar īpašo latviešu valodas skaņu. Tas kļuvis iespējams, pateicoties Pētera Vaska starptautiskajai autoritātei. «Pagaidām šādu ierakstu starptautiskajā tirgū nav daudz, tomēr tos uztveru kā zīmi, ka latviešu valodas klātbūtne mūzikai nav traucēklis.» Latviešu laikmetīgajā mūzikā daudzi redz īpašu redzējuma un izteiksmes svaigumu, dvēseles smalkumu un patiesumu.

Diriģents, skaņu režisors un producents Normunds Šnē uzskata, ka baltiešu mūzikas bums vēl ir tikai priekšā, jo esam spēcīgi tieši ar komponistiem. Viņa vadītajam orķestrim Sinfonietta Rīga rit tikai sestā sezona, tomēr jau pirmajā ierakstīts P. Vaska orķestra darbu CD, ko izdeva Wergo. Pērn raža jau trīskārša: līdzās A. Perta autoralbumam ECM arī Daniela Reisa diriģētais Erki Svena Tīra autoralbums Awakening firmā Ondine. Wergo pavasarī laidīs klajā P. Vaska darbus vijolei un stīgām ar Alīnu Pogostkinu un diriģentu Juhu Kangasu. «Ieraksts ir vienīgais, kas pēc mums paliks!» tā Šnē.

«Šodien nav nekādas jēgas dziedāt tikai ārkārtīgi labi. Kad pēc tevis sāk ķerties, tas ir brīdis, kad kļūsti brīvs. Vairs nav jāķēmojas, lai kādam izpatiktu,» uzsver S. Kļava. Viss, ko Radio koris dara, ir gājis caur viņa rokām un ausīm, arī producējot, piedaloties skaņas apstrādē. «Tā spējam piedāvāt savu sapratni, kas ir skaista kora skaņa,» S. Kļava ir gandarīts, ka Ondine jau runā par programmām, kuru fokusā būs tieši koris, tā skaņa. Jau bijis pirmais mēģinājums ierakstīt Rahmaņinova mūziku Super Audio CD tehnoloģijā un skaņas kvalitātē, taču liels skanējumu pasaules paplašināšanas potenciāls ir latviešu mūsdienu komponistu radošajā pieejā cilvēka balsij. Ondine un Wergo ieinteresējušās ne tikai par P. Vasku, bet arī par Rihardu Dubru, Ēriku Ešenvaldu, Santu Ratnieci, Maiju Einfeldi un citiem mūsu komponistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?