Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

PASAULES AUDUMS

Globalizētā pasaule kā audums, kurā viss cieši saistīts, savieno materiālus (no sienām sen nokāpušie gobelēni transformējušies gandrīz par jebko, kas vien novedams līdz šķiedrveidīgam stāvoklim) un tēmu, kas šajā triennālē globālās ekonomiskās krīzes sakarā ieguvusi papildu akcentus.

Izstādē redzams ne mazums saikņu ar jūnijā notikušo 6. starptautiskās zinātnes, literatūras un mākslas biedrības SLSA Eiropas konferenci Textures, kurā tekstu un tekstiliju strukturālās un funkcionālās paralēles ietvēra arī ezotērisku tiltu būvniecību starp eksaktajām un humanitārajām zinātnēm. (Visuma kā superstīgu auduma versija gan atstāj atklātu jautājumu, vai to uzskatīt par metaforu vai tomēr tikai par iztēles augli.) Uz jautājumu, vai pasaules pārtapšana vienotā saaudumā ir pozitīvs vai negatīvs fakts, izstāde nesniedz noteiktu atbildi, lai gan ir darbi, kurus var reducēt līdz šauri mērķētām kritikas bultām, piemēram, Unnas Senju (Norvēģija) Guantanamo - efektīgs asiņainu plaukstu nospiedums uz baltām flīzēm. Taču vairākums darbu ļauj klejot plašāk. Piemēram, lietuviešu mākslinieču grupas Baltās kodes hedonistiskais projekts Dzīres ar hiperreālistisko ēdienu galdu no veltas vilnas slēpj skeptisku domiņu, ka kopīgās maltītes nozīmība var būt tikai šķitums, forma, kas izliekas par to, kas nemaz nav.

Tāpat kā iepriekšējās triennālēs, vairākums dalībnieku ir sievietes. Tas norāda uz tekstilmākslas saknēm rokdarbu tradīcijā, tomēr izteikti feministiska koptoņa (tas varbūt būtu anahronisms) izstādē nav. Viens no izņēmumiem - Aleksandras Gutjeresas (Kostarika) darbs Krūšturis Wonderbra, izvērsts krūšu simbolikas un krūštura vēstures īsais kurss mākslas darbu un popkultūras ikonu izpildījumā.

Interaktīvie darbi

Skatītāja iesaistīšana ir sen pazīstams paņēmiens, kas reizēm reducējas uz iepriekšparedzamām procedūrām. Šādās spēlēs iesaistās arī virkne izstādes eksponātu. Ulrikas Berges (Zviedrija) Audzēt attīstījis amerikāņu tēlnieka Aleksandra Kaldera eleganto mobiļu tradīciju, ar pieskārienu baltam balonam liekot telpā dejot ažūriem lina un kokvilnas ziediem. Patiešām skaisti, kā raksta autore, par «skaistumu, emocijām un lietu kārtības maiņu». Cilvēks parādās kā līdzsvara un kārtības jaucējs, bet no iejaukšanās mākslas, tāpat kā no dabas pasaulē ir gandrīz neiespējami atturēties. Komentārs par latviešu kuslās demokrātijas likteni izdevies Dzintrai Vilks - viņa aicina pārvietot proletāriskos darba cimdiņos ietērptas plaukstas no pasīvo malā stāvētāju kastītēm zemi simbolizējošajā aplī - audzējamo roku mežā (Balsoju par cilvēces labajiem darbiem). Savukārt pārbaudīt izšūšanas prasmes aicina Annikas Ekdālas (Zviedrija) darbs Mums iet labi - 10 m garš galdauts, kurš «ceļojis jau vairāk nekā 10 gadus kā ceļabiedrs, kā dienasgrāmata, kā viesu grāmata vai ziņojumu dēlis. Tas visu laiku mainās, un tie esat jūs, kas to maina». Mākslinieks piedāvā tukšu iespēju matricu, saturs atkarīgs no skatītāja / uztvērēja spējām, gaumes, vēlmes piedalīties.

Nākotnes skarbās dilemmas

Ir arī darbi, kuru vēstījums ir diezgan skarbs. Viens no tiem - formā minimālistiskais Kristas Lēsi (Igaunija) komentārs par planētas pārapdzīvotības tēmu Puķes un krusti, baltā kokvilnā lāzera grieztie burti pamīšus veido saukļus «Kill yourself, save the planet», «Save yourself, kill the planet»... Lai arī māksliniece piedāvā samierinoši simbolisku interpretāciju (izskaust sevī sliktos, dabu iznīcinošos paradumus), neiztikt bez biedējošās patiesības - lai visi dzīvotu t.s. Rietumu standarta līmenī, planēta jau tagad ir par mazu, bet potenciāli kolonizējamie Visuma objekti (pagaidām) nav sasniedzamā attālumā. Starp citu, vietējā pīļu dīķa atšķirības no plašākiem ūdeņiem labi var redzēt demogrāfijas jautājumu apspriešanā. Pie mums tiek kritizēti ļaudis, kas nevēlas bērnus, jo tie domājot tikai par sevi. Ārvalstu diskusijās egoistu kategorijā nokļūst tie, kas... vēlas bērnus, jo domājot tikai par savu ģimenes ligzdiņu un vecumdienām, nevis planētu. Tiesa gan, spekulācijas, ka planētai būtu labāk bez cilvēkiem, paliek bez praktiskas pārbaudes iespējām.

Jāatzīmē izstādes funkcionāli veiksmīgais iekārtojums (mākslinieks Jurģis Krāsons) un informācijas pasniegums. Vienīgais iebildums - kataloga pircējiem noderētu mākslinieku spriedumi par saviem darbiem latviešu, ne tikai angļu valodā.

*LMA Mākslas vēstures institūts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?