Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Paši pārskatīt negrasās

Valdības uzdevums ir skaidrs - visām nozaru ministrijām bez izņēmuma ir jāpārvērtē savs papildu finansējuma pieprasījums nākamā gada valsts budžetā un jāizvērtē, kuras ieceres var atlikt uz tālāku laika periodu, arī tās, kuras jau ir apstiprinātas iepriekš. Tomēr šķietami liela daļa ministriju iespītējušās, un izņēmums nav arī Labklājības ministrija (LM), kura norāda, ka atkārtoti savu pieprasījumu nepārskatīs - tas jau esot pietiekami pārdomāts un pamatots.

Salīdzinoši maz

Skatoties kopumā uz visu nozaru ministriju papildu pieprasījumiem, LM neprasa daudz - jaunajās politikas iniciatīvās tie ir 27,2 miljoni eiro, savukārt, piemēram, Izglītības un zinātnes ministrija lūdz papildu 111,2 miljonus eiro. Salīdzinoši mazais pieprasījums ir arī viens no argumentiem, kāpēc ministrija to pārskatīt nevēlas. «LM ir rūpīgi izvērtējusi visas pieteiktās iniciatīvas jau pirms to pieteikšanas, tai skaitā to tiesisko pamatu un saskaņotību ar Nacionālo attīstības plānu, un šobrīd neplāno atkārtoti tās pārskatīt. Jau sākotnēji LM papildu finansējuma pieprasījums bija balstīts uz pašu minimālāko vajadzību finansēšanu, par ko liecina skaitļi - LM papildu finansējuma pieprasījums jaunajām politikas iniciatīvām veido tikai 2% no kopējā pieprasījumu apjoma,» Dienai uzsvēra LM pārstāve Viktorija Buraka.

Prioritāšu daudz

Kā savu pirmo prioritāti LM izvirzījusi sociālās rehabilitācijas nodrošināšanu no vardarbības cietušām pilngadīgām personām un pašiem varmākām.

Sākotnēji šie sociālās rehabilitācijas pakalpojumi bija paredzēti jau no 2013. gada, taču ieviešana tika pārcelta par diviem gadiem. Tam ministrija lūgusi 0,55 miljonus eiro.

Nākamā prioritāšu sarakstā ir tehnisko palīglīdzekļu klāsta pilnveidošana. Tā kā kopš 2009. gada valsts nodrošināto tehnisko palīglīdzekļu klāsts faktiski nav mainīts, LM iniciatīvas ietvaros piedāvā to papildināt ar 13 jauniem moderniem tehniskajiem palīglīdzekļiem, kas paredzēti personām ar redzes un dzirdes funkcionāliem traucējumiem un anatomiskiem defektiem. Arī tam nepieciešama līdzīga summa - aptuveni pusmiljons eiro.

Lielākās summas gan lūgtas valsts atbalstam profesionāla sociālā darba attīstībai pašvaldībās - 3,1 miljons eiro - un alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstībai - 3,9 miljoni eiro.

Dienai paskaidroja ministrijā, mērķis ir atjaunot mērķdotāciju sociālajiem darbiniekiem par darba pienākumu veikšanu. Jau iepriekš šādu mērķdotāciju izmaksāja sociālajiem darbiniekiem, kuri strādāja ar ģimenēm ar bērniem. Tomēr, sākoties ekonomiskajai krīzei, 2009. gadā šīs mērķdotācijas izmaksu pārtrauca. Savukārt attiecībā uz alternatīvo ģimenes aprūpes formu attīstību ministrija plānojusi palielināt atbalstu adoptētājiem, audžuģimenēm un aizbildņiem.

Vērtē skeptiski

Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns, runājot ar Dienu par papildu finansējumu Labklājības ministrijai, gan ir skeptisks, norādot, ka, visticamāk, papildu līdzekļi piešķirti netiks. To viņš skaidro ar vairs ne tik straujo ekonomisko izaugsmi, kā bija plānots iepriekš. Tāpat valdība apņēmusies nepalielināt budžeta deficītu lielāku par 1% pret IKP, tai pašā laikā uzņemoties papildu saistības attiecībā uz aizsardzības budžeta palielināšanu. Un kritiskā situācijā ir arī veselības aprūpe. Tāpēc būs ļoti problemātiski kaut kam piešķirt papildu līdzekļus.

Tomēr kā steidzamāko LM darbu P. Leiškalns nosauc atbalstu adoptētājiem, audžuģimenēm un aizbildņiem. Pēc viņa teiktā, uzturnauda aizbildniecībā esošiem bērniem nav mainījusies kopš 90. gadu vidus, un valsts šādi nedrīkstētu izturēties. Tāpat atbalstāma ir vēlme papildināt tehnisko palīglīdzekļu klāstu, jo tādējādi personas ar invaliditāti varētu kļūt darbaspējīgākas un celtos šo cilvēku labklājība. Arī citas ieceres neesot peļamas, tomēr tās diez vai būs iespējams īstenot.

Diena iepriekš jau rakstīja, ka bez Finanšu ministrijas uzmanības nav palikusi arī LM prioritāte par sociālās rehabilitācijas nodrošināšanu varmākām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Galvenās prioritātes

Sociālās rehabilitācijas nodrošināšana no vardarbības cietušām pilngadīgām personām un vardarbību veikušām personām -
554 541 eiro
Tehnisko palīglīdzekļu klāsta pilnveidošana -
453 890 eiro
Speciālistu apmācība bērnu tiesību aizsardzības jomā - 59 841 eiro
Valsts atbalsta ar celiakiju slimiem bērniem pilnveidošana - 119 100 eiro
Valsts atbalsts profesionāla sociālā darba attīstībai pašvaldībās - 3 114 800 eiro
Avots: Labklājības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?