Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pašvaldība uzņēmējiem dzīvi nesarežģī, bet arī nepalīdz

Gulbenē mazā un vidējā biznesa attīstība norit dinamiski - veikals pie veikala, tirgotava pie tirgotavas un pa vidu arī frizētavas, dažādi biroji, viesnīca. Pilsētas ekonomisko stabilitāti balsta arī vairāki lielie uzņēmumi, to vidū kokapstrādes uzņēmums Konto, kas nodrošina apmēram 80 darbvietu un ar savu produkciju iekarojis ārvalstu tirgus.

2008.-2009. gada krīzi Gulbene jau pārvarējusi, un, lai gan patlaban jauni uzņēmumi lielā skaitā nerodas, esošie toties turas. Krīzes sekas gan izjūtamas tā, ka daudzi gulbenieši aizbraukuši strādāt uz ārvalstīm, turklāt viņu vidū īpaši daudz esot jauniešu.

Attiecības ar Gulbenes novada domi Dienas aptaujātie uzņēmēji raksturo kā mierīgu līdzāspastāvēšanu, bet par savu galveno problēmu atzīst profesionālu speciālistu trūkumu.

19 gadu biznesā

«Par pašvaldības politiku neinteresējos, domas aizņem uzņēmums, kas darbojas jau 19 gadu,» stāsta salonfrizētavas Tiina Lux īpašniece Gunita Zemniece, kuras pārstāvētajā biznesa jomā precīzi jūtams pilsētas iedzīvotāju labklājības līmenis. Par apmeklētāju trūkumu Tiina Lux gan nevar sūdzēties, arī darba dienas vidū salonā valda dzīva rosība, uz frizēšanos pat izveidojusies rinda.

Nav jau te cilvēki trūcīgi, ja ir darbs vai savs bizness, tad dzīvot Gulbenē var ļoti labi, pilsēta samērā sakopta, tikai domei jānodrošina, ka tiek saremontētas vēl vairākas ielas, domā Tiina Lux saimniece. Krīzes sekas viņa pati izjūt tā, ka retāk var aizbraukt uz Rīgu, jo «ceļš tāls, degvielas cenas augstas, tāpēc maz braucam uz kursiem un semināriem». Krīzes ietekmē nācies aizvērt arī vienu no diviem saloniem.

«Patlaban kopā ar mani pašu esam desmit darbinieces. Kolektīvs maz mainījies, nesen divas jaunas meitenes, kas ieguvušas profesionālo izglītību, sāka strādāt, tagad viņām jāiegūst praktiskā darba pieredze, ko izglītības iestādes nenodrošina,» teic G. Zemniece.

Izjūt vienaldzību

«Domei vienalga, ir viņu teritorijā uzņēmumi vai nav. Kad vēl bija Gulbenes pilsētas dome, nevis kopīga pašvaldība pilsētai un pagastiem, sadarbība bija labāka. Par uzņēmējiem pašvaldība tagad interesējas vienīgi tad, kad vajag atvest pie mums kādu oficiālo delegāciju. Piemēram, pirms pāris nedēļām ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts viesojās,» savu pieredzi izklāsta Konto valdes loceklis Agris Koris un uzsver, ka izveidot ciešāku sadarbību ar pašvaldību viņam nemaz nav nepieciešams. Pašvaldību vēlēšanās kandidēt A. Koris neplāno: «Esmu bijis pašvaldības deputāts, bet sapratu, ka vismaz pagaidām atkal iet politikā negribu.»

Turklāt viņš uzskata, ne tikai Gulbenē, bet visā Latvijā pašvaldības vēlēšanās kandidējot samērā maz uzņēmēju, jo, «tikko uzņēmējs parādās kāda politiskā spēka sarakstā, tā dzirdamas replikas: «Tas jau ir blēdis, ko viņš lien politikā, vai tad viņiem par maz naudas?» Negatīvu attieksmi pats arī esmu izjutis, kad biju deputāts.»

Uzņēmējs gan neslēpj, ka pašreizējās domes darbā redz nepilnības - Gulbenē neienāk investori, kuri veidotu jaunus uzņēmumus. Lai gan, no biznesa skatpunkta raugoties, ir izdevīgi, ka līdzās neparādās vēl kāda līdzīga profila ražotne, tomēr jaunu rūpnīcu, kas varētu piedāvāt labi apmaksātas darbvietas, neesamība uzskatāma par nopietnu iemeslu tam, ka pilsētā neatgriežas uz ārvalstīm aizbraukušie.

Visasākie toņi A. Kora balsī ieskanas, tieši runājot par darbinieku trūkumu: «Katastrofāli trūkst vidēja līmeņa amatnieku un dažādu tehnisko profesiju pārstāvju, jo ir pilnīgi iznīcināta vidējā profesionālā izglītība un nekas uz labu nemainās,» uzskata Konto šefs.

Ir brīvas teritorijas

«Dome mēģināja izveidot uzņēmēju konsultatīvo padomi, bet nekas neiznāca, tagad tiekamies tikai konkrētu jautājumu apspriešanā, piemēram, nesen diskutējām par teritorijas industriālo plānu,» savukārt atklāj Gulbenes novada domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa.

Tam, ka Gulbenei būtu noderīgi piesaistīt uzņēmēju, kuri veidotu jaunas ražotnes, pašvaldības pārstāvji piekrīt. Turklāt «ir pieejamas industriālās teritorijas, kurās var paplašināties esošie uzņēmumi vai veidoties jaunas ražotnes,» uzsver domes Attīstības un īpašumu nodaļas vadītāja Guna Švika. Pagaidām gan nopietna investoru interese par ražotņu veidošanu Gulbenē neesot jūtama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?