Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pašvaldības pošas uz Saeimas sēdi

Pēc ilgāka pārtraukuma valsts budžeta pieņemšanas dienā, 15. novembrī, pašvaldības nolēmušas doties uz Rīgu, cerot gan ieņemt vietas Saeimas sēžu zālē, lai tā būtu tuvāk notikumu epicentram, gan ar autobusiem atvest skolotājus un citus pašvaldībās strādājošos, lai viņi jau pie Saeimas nama varētu sasveicināties ar deputātiem.

Pagaidām gan šo akciju Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis neraksturo kā piketu. LPS ārkārtas dome trešdien arī nolēma aicināt Saeimu valsts budžeta projektā kompensēt pašvaldībām iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu, grozot nodokļa sadalījumu starp pašvaldībām un valsti.

Ārkārtas domes sēdi LPS sasauca pēc Ventspils domes un pašvaldību vadītāju veidotās Reģionu alianses ierosinājuma. Ar to varētu skaidrot, ka viens no ziņotājiem bija arī Aivars Lembergs, kuru gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) ir atstādinājis no Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumiem. Taču viņš ir Latvijas Pašvaldību savienības domes loceklis. A. Lemberga un pašvaldību pārraugošā ministra E. Sprūdža attiecību iespaidā domnieki sēdes slēgtajā daļā papildināja darba kārtību ar aicinājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) izvērtēt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra atbilstību ieņemamajam amatam, jo E. Sprūdžs necienīgi izturējies pret pašvaldību vadītājiem, sakot, ka rīkojums par A. Lemberga atstādināšanu ir brīdinājums visiem pārējiem pašvaldību vadītājiem. To vietējie līderi ir uztvēruši kā draudu, skaidroja LPS līderis A. Jaunsleinis.

Negaidīti domes sēdes atklātajā daļā ieradās uz šo notikumu neaicinātais E. Sprūdžs, kura klātbūtne mainīja iecerēto scenāriju. Izteicis sarūgtinājumu, ka domnieki uz šādu svarīgu jautājumu izskatīšanu viņu neaicina, ministrs atvainojās klātesošajiem pašvaldību vadītājiem, atgādinot, ka ar daudziem no viņiem ir labās attiecībās un kopīgi ar vietējiem līderiem izdevies arī atrisināt svarīgus jautājumus. Vairāku novadu vadītāju vēlākās uzstāšanās tam bija apstiprinājums. Runāja ne tikai Balvu novada mērs Andris Kazinovskis (ZZS), kurš kopš valdības finansiālā atbalsta viņa vadītajam novada ne pirmo reizi atzinīgi vērtē ministru, bet vēl vairāki pašvaldību vadītāji. Krimuldas novada domes priekšsēdis Mārtiņš Ozoliņš (RA) atzina: «Sprūdžs arī manas simpātijas nav iemantojis, bet nevajag būt aitām barā. Daudzi padodas Lemberga kungam, bet, lai katrs balso pēc savas pārliecības.» Viņš piekrīt, ka E. Sprūdžs ir sasteigti rīkojies, bet ministrs pieteicis arī atbalstāmas reformas.

Kokneses domes priekšsēdis Dainis Vingris no Reformu partijas vaicāja, vai LPS vadība tā vēlas «ietirgot» Ventspils domes palikšanu organizācijā? Pēc sēdes A. Lembergs žurnālistiem Ventspils domes vārdā sacīja, ka pašvaldībai nav bijusi doma izstāties no LPS. Viņš arī neesot ierosinājis lūgt premjeru izvērtēt ministra atbilstību amatam. Iznākumā domnieki secināja - ja E. Sprūdžs publiskajā telpā atvainosies pašvaldību vadītājiem un deputātiem, tad no balsošanas par šo lēmumu varētu atteikties. Valmieras mērs Inesis Boķis pievienojās tiem, kas pieņēma ministra atvainošanos, ierosinot to publicēt arī ministrijas mājaslapā.

Par šo jautājumu izteikties gribētāju bija vairāk nekā par lēmuma projektu, kas atspoguļoja pašvaldību intereses budžetā, jo par to viedokļu saskaņošana notika slēgtajā sēdē. Pašvaldības arī aicina atjaunot valsts mērķdotāciju pirmsskolas iestāžu pedagogu algām, kā arī palielināt mērķdotāciju pašvaldību autoceļiem un ielām par astoņiem miljoniem latu. Domes sēdē piedalījās arī visu Saeimas frakciju, izņemot Reformu partijas, pārstāvji, bet visaktīvāk valdības pozīciju aizstāvēja Imants Parādnieks no VL-TB/LNNK, kurš arī sacīja: «Kad rokas ir paspiestas, tad vienošanās ir jāpilda,» ar to domāta LPS un valdības protokola parakstīšana. Minētās pašvaldību prasības gan bija protokola domstarpību sadaļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?