Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Patēriņa atšķirība pat par desmito tiesu

Lai arī, kā liecina Dienas veiktā ekspertīze, degvielas patēriņa atšķirības paraugiem ir pat par 10%, precīzu izskaidrojumu neviens speciālists Latvijā tam sniegt nevar. Dienas veiktā ekspertīze arī neļauj vilkt paralēles degvielas patēriņam atkarībā no tā, no kurienes degviela nākusi. Šobrīd Latvijā tā tiek importēta no Krievijas, Baltkrievijas, Skandināvijas valstīm un Lietuvas, un degvielas tirgotāji izvēlas dažādus piegādātājus, turklāt ir pieļaujama ķīmiskā sastāva mainīšana noteiktās robežās.

Rīgas Tehniskās universitātes Autotransporta institūta laboratoriju vadītājs Jānis Rudzītis sliecas domāt, ka, iespējams, atšķirības norakstāmas uz kļūdu rēķina, taču pētījuma veicējs - Latvijas Lauksaimniecības universitātes Alternatīvo degvielu zinātniskās laboratorijas pētnieks Vilnis Pīrs - pauž, ka viss ir gana precīzi.

«Starp degvielas patēriņa atkārtojumiem veidojas pieļaujamas izmaiņas, jo nav iespējams katrā testēšanas reizē izbraukt identiski,» norāda V. Pīrs. Šādas izmaiņas radot mērījuma kļūdu, tomēr, pēc pētnieka domām, tām nav lielas nozīmes rezultātu kopējā atspoguļojumā, turklāt atspoguļotajos datos šī kļūda jau ir ietverta.

Cik veca degviela?

Citu argumentu par iespējamas kļūdas veidošanos nosauc Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektors Uldi Sakne, proti, īpaša vērība esot jāpievērš tam, kādos laika apstākļos tiek ņemti degvielas paraugi.

Pēc U. Saknes teiktā var noprast, ka degvielas sastāvā esošais bioetanols jeb spirts rada zināmas problēmas: «Tā vienkārši sakot, spirts ļoti spēcīgi piesaista ūdeni. Jo vairāk spirta ir benzīnā, jo lielāku mitruma daudzumu tas piesaistīs.» U. Sakne paskaidro - jo ilgāk benzīns atrodas apritē, jo vairāk tas uzsūc no gaisa mitrumu. Ūdens daudzums negatīvi ietekmē degvielas patēriņu, jo tā sadedzināšanai nepieciešama lielāka enerģija.

Taču J. Rudzītis norāda, ka degvielas paraugu ņemšanas brīdī gaisa mitruma ietekme uz šāda veida ekspertīzes rezultātiem ir niecīga. «Teorētiski arī degvielas kvalitātei mazumtirdzniecībā būtiski mainīties nevajadzētu atkarībā no tā, vai ir jauns degvielas pievedums, vai cisterna iet uz beigām,» RTU eksperts arī skaidro, ka DUS jābūt sistēmai, kas atsūknē ūdeni, ja šī sistēma tiek pareizi ekspluatēta.

Vai kontrolē?

Līdz ar to ir iespēja, ka palielināt degvielas patēriņu var arī apzināti, piemēram, palielinot spirtu saturošu vielu daudzumu, kas uzņēmumiem varētu būt izdevīgi. Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Akcizēto preču pārvaldē (APP), kas kontrolē degvielas apriti, skaidro, ka pārkāpumu, kas pārsniegtu pieļaujamās normas, nav daudz. Pērn, piemēram, no pārbaudītajiem 1197 degvielas paraugiem pārkāpumi bija konstatēti vien četros gadījumos. Tiesa, kā pauž APP, divos gadījumos tika konstatēts, ka prasībām neatbilst 95. markas metilspirta un etilspirta saturs, gan neprecizējot, vai šīs vielas bijis par daudz.

Tiesa, iemesli, kāpēc pārkāpumi netiek konstatēti bieži, var būt dažādi - ne tikai tāpēc, ka komersanti apzinīgi pilda visas noteiktās degvielas kvalitātes prasības, bet, iespējams, tāpēc, ka pārvaldes mobilā ekspreslaboratorija, veicot degvielu kvalitātes pārbaudes tieši tirdzniecības vietās, pārbauda vien dažas atsevišķas ķīmiskās vielas.

«Process, lai pārbaudītu pilnu ķīmisko sastāvu, nav lēts, iespējams, tāpēc kontrolētāji izvēlas tikai atsevišķus parametrus, kuriem vairāk seko,» sarunā ar Dienu spriež Dr. Valdis Kampars, RTU Lietišķās ķīmijas institūta profesors. Kā liecina degvielas kvalitātes standarts, skābekli saturoši ķīmiski savienojumi, kas varētu veicināt degvielas patēriņu, vien ir vismaz seši, un to daudzums degvielā no likuma viedokļa ir normēts.

Akcizēto preču pārvaldē norāda, ka viņi rīkojas atbilstoši likumam, kas noteic, ka visu šo vielu daudzums ir jākontrolē.

Pateicamies par sadarbību Latvijas Lauksaimniecības universitātes Alternatīvo degvielu zinātniskajai laboratorijai un Aura Auto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?