Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pats galvenais, kas jāzina mātei

Jūs noteikti viņu pazīstat. Visbiežāk tā ir sieviete, pāri pusmūžam. Tā var būt jūsu tante, ome vai krustmāte, tā var būt arī jūsu mamma, un jūs viņu ik pa laikam apmeklējat. Satiekaties pie viņas klāta galda. Tā ir viņa, kura visu vakaru pavada, papildinot jūsu šķīvi ar vēl vienu rasoliņu, karbonādi un arī mēli želejā, kliņģerim vienmēr ir vēl nākamais gabaliņš, un viss, par ko viņa runā, ir, vai viesi gana paēduši, bet uz atvadām iespiež jums rokās sainīšus ar siļķi kažokā, kotletēm un tortes gabalu.

Ar viņu jūs parasti saista tuvas attiecības un bieži vien, mīlestības vadīti, jūs ēdat bez ierunām, pat ja viņas kulinārās spējas nav pašas spožākās un prom ejat ar smagu vēderu un taukainu muti, jo nav vairs spēka to noslaucīt. Būdama jaunāka, es bieži vien pie sevis nopūtos - nu cik var, vai tiešām ēšana ir vienīgais, par ko uztraukties, un, protams, nodomāju - es nekad nebūšu tāda kā viņa. Taču dzīve mainās, un, kad diezgan apjukusi sēdēju ar pāris dienas vecu cilvēku pie krūts, sapratu galveno, kas jāzina jaunai mātei - ja bērns labi paēd, tas nozīmē, ka viņam viss ir kārtībā. Ne tikai remdēts izsalkums, bet viņš ir vesels, viņš varēs gulēt, viņš augs. Viņam viss būs labi. Kopš tā laika varēja brukt bankas un krist valdības - tas nekādi neietekmēja svētlaimi, ar kādu skatījos uz bērnu, kurš pēc slimošanas atsācis ēst un tiesā trešo porciju «karpetuļu būzeņa».

Ēdiens veido ķieģelīšus, no kuriem būvējas bērna ķermenis, attīstās smadzenes un aug kauli, bet tas arī pabaro dvēseli. Savukārt ēdienreizes ir pirmā struktūra un pasaules kārtība, kādu piedzīvo bērns - sākumā ēdot pienu ik pa pāris stundām, vēlāk zinot - no rīta ir brokastis, tad pusdienas, launadziņš, vakariņas. Tas ir mājas ritms, kas caurvij dzīvi, kura mazam bērnam, nokļuvušam bezgalīgā un milzīgā pasaulē, ir tik satraucoša un neskaidra. Tāpēc viņam ir svarīgi, lai, atgriežoties no pasaules iepazīšanas, būtu pazīstamais - putra no rītiem, pusdienas pēc pastaigas un launadziņš pēc gulēšanas. Ēdiena siltums un smarža lolo ķermeni. Es neklausos runās par to, ka bērniem nevajag tādu mammu, kas visu laiku pa virtuvi ņemas, es domāju, ka viens no svarīgākajiem mammas darbiem ir gatavot ēst. Barot. Darīt to mājās, savā virtuvē un ne no pusfabrikātiem, bet paša sākuma. Gatavošana mājās, iesaistot bērnus, parāda viņiem, no kurienes ēdiens nāk, kā tas top, kā milti kopā ar olām no mīklas pārvēršas kūkās un dārzeņu kaudze - sātīgā zupā. Jau divus gadus vecs bērns var notīrīt burkānu - un šī nodarbe gan ļauj viņam justies varošam, gan nomierina un māca koncentrēties. Lielāku bērnu var likt pie siera rīvēšanas, dārzeņu griešanas ripiņās. Iespējams, ka mani bērni kaut ko mācēs - kādā brīvdienu rītā slepenībā izceptās brokastu siermaizes vecākiem dod tādu cerību. Taču pavisam skaidri es jaušu to, ka atklātāk vai slēptāk reiz būšu tāda pati kā viņa - tā, kuru pieminēju sākumā. Jo tāda jau esmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?