Idejas pavasara salātu receptēm lūdzu restorāna Kaļķu vārti pavāram Raimondam Zommeram. Viņš zaļo salātu mikslī izmanto arī gārsas, nātres, pieneņu lapiņas un zaķskābenes. Bet olīveļļas vietā izmanto Latvijā spiesto rapša eļļu, jo «olīvas pie mums neaug, bet rapsis aug».
Pavasara salāti
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Svaigais kazas siers ar rabarberiem un redīsiem
1 personai vajadzēs:
80 g kazas siera, 1/3 rabarbera kāta, 1
bunti skābeņu,
1 burkānu, 2 redīsus, 1 bunti spinātu, 1 ēd. k.
olīveļļas, mazliet citrona sulas
Rabarberus, burkānus
sagriež plānās sloksnītēs, redīsus - ripiņās. Produktus 5-7 minūtes
patur ledusaukstā ūdenī - tas dod kraukšķīgumu. Uz šķīvja liek
kazas sieru, tam virsū liek spinātu, skābeņu lapiņas, dekorē ar
rabarberu, burkānu sloksnītēm, redīsa ripiņām, ja vēlas, var
pārslacīt ar citrona sulu un olīveļļu. Taču svaigais kazas siers ir
mīksts un trekns, papildu mitruma un treknuma salātiem nemaz
neprasās.
Domājamie pavasara salāti
Sastāvdaļas: sadīgušas kreses, gurķis, tomāts, redīss, rapšu
eļļa, burkāns
Visu sakārto uz skaistas paplātes.
R. Zommers
saka, šo salātu ideja ir - nebaidīties izmantot salātiem visu, kas
pavasarī ir zaļš un ēdams. Viņaprāt, jebkurā zaļo salātu mikslī
lieliski iederas gan gārsas (to mazās jaunās lapiņas), gan
zaķskābenes, nelielā daudzumā pieneņu lapiņas (ja būs par daudz,
salāti kļūs rūgti). Garšīgu un skaisti zaļu mērci var sakult no
nātru lapiņām. Tās iepriekš uz pussekundi iemet verdošā ūdenī, tad
strauji - ledainā ūdenī, lai «karstuma šoks» apstājas. Nātres
sakuļot ar kādu augu eļļu bez pamatgaršas, var pagatavot brīnišķīgu
zaļo mērci. Vēl klāt var piekult pētersīli.
Pakčoi un zirņu dīgstu salāti
1 personai vajadzēs: sauju Austrumāzijas lapu kāpostu pakčoi,
sauju apmēram 10 cm garu zirņu dīgstu, 3 jaunos burkānus, 1/4
sarkanā sīpola, 1/4 gurķa, saulē kaltētu tomātu, 2 svaigus tomātus,
30 ml rapša eļļas, sāli, piparus, mazliet citrona sulas
Visas
sastāvdaļas sasmalcina, sajauc, pārber ar sāli, pipariem, pārslaka
ar citronu sulu un rapša eļļu un ļauj trīs minūtes ievilkties.
Dekorē ar jaunajiem burkāniem, zirņu jaunajām lapiņām.
Raimonds
Zommers saka - ja negribat tirgū vai veikalos medīt pakčoi
lapas, varat tās aizvietot ar rukolu vai jebkurām citām pavasara
salātlapām. Savukārt zirņu dīgstus pavārs izmantojis, jo paši par
sevi tie ir ar neitrālu garšu, taču dod salātiem apjomu un sniedz
sāta sajūtu ēdājam.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!