Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pēc nocelšanas gāzīs apkārt

Tehniskā informācija par pieminekli 1905. gada revolūcijas dalībniekiem tā restauratoriem ir skopa, tādēļ atjaunošanas darbu pirmais posms - bronzas lējuma demontāža no postamenta - bija gana trauksmains process, atzīst projekta vadītājs Pēteris Zvaunis no firmas Akmens apstrādes centrs AKM. Pieminekļa svars gan neizrādījās tik liels, kā speciālisti pieļāva sākumā, tāpēc «ar rezervi» paņemtā celtniecības tehnika piektdien ar 16 tonnu smago pieminekli ļoti veiksmīgi tika galā, proti, pacēla pie pamatnes nekā nepiestiprinātos «strādniekus» un nolika uz 11.

novembra krastmalas flīzēm, kur tie atradīsies turpmāko restaurācijas laiku. Atjaunošanas darbiem atvēlēti četri mēneši.

Vienkārši netīrs

Piemineklis, kas veltīts 1905.gada 13. janvāra notikumiem, kuros karavīri atklāja uguni uz strādnieku demonstrācijas dalībniekiem, nogalinot vairāk nekā 70 un ievainojot 200 cilvēku, un kuros daudzi plānā ledus dēļ noslīka Daugavā, krastmalā stāvējis 50 gadu - to atklāja 1960. gadā. Piemineklis veidots granītā un bronzā un ir divu figūru kompozīcija - cīnītājs, kurš no ievainotā biedra rokām izņēmis karogu un nes to tālāk. Tā autori ir arhitekts Kārlis Plūksne un tēlnieks Alberts Terpilovskis. Bronzas daļas izlietas Sanktpēterburgā. Līdz šim monuments nav ne reizi restaurēts.

«Iecere ir atjaunot kāpņu laukumus un kāpnes, pašu granīta postamentu, betona kodolu un vēl metāla bronzas skulptūru. Pēdējie paredzēti apkārtnes labiekārtošanas darbi,» stāsta P. Zvaunis.

Granīta plāksnes uz postamenta un kāpnēm, kas šo gadu laikā ir izļodzījušās, meistari nostiprinās. Daudzas no tām, kuras ir saplaisājušas un sadrupušas, ņems nost un mainīs. Pašu bronzas statuju, kura sastāv no neskaitāmām izlietām un pēc tam kopā sastiprinātām daļām, restauratori atjaunos turpat uz vietas krastmalā. To paredzēts notīrīt, neitralizēt rūsēšanas procesus un pārklāt ar vaska aizsargkārtu.

P. Zvaunis stāsta, ka no pieminekļa pazudīs dažādi nosēdumi un notecējušas svītras. Citu krāsu piemineklis neiegūs un arī daudz gaišāks nekļūs. «Restaurācijas uzdevums ir saglabāt pašreizējo stāvokli, protams, novēršot netīrumus un notecējumus, kas stipri maitā estētisko baudījumu,» skaidro projekta vadītājs. Speciāliste Sarmīte Gaismiņa piebilst, ka «piemineklim būtu jākļūst viendabīgākam, jo viņš ir vienkārši netīrs. Tagad tas vietām ir ar baltām strīpām, vietām melnām, citur zaļš».

Vispirms gan darbu veicēji atjaunos metāla konstrukcijas pamatni, uz kuras piemineklis balstās. Kaut arī konstrukciju pilnībā apņem bronzas daļa, tā ir stipri korodējusi - aptuveni par 80%. Lai rūsas bojātajai vietai piekļūtu, piemineklis būs jānogulda uz sāniem. «Tad arī varēsim to vairāk izpētīt,» atzīmē P. Zvaunis. Ekspertiem ir zināms, ka bronzas lējuma iekšpusē ir tukšums, taču kāda pieminekļa kāja var būt pilnībā aizpildīta, jo «toreiz strādniekiem maksāja pēc svara.»

Izmaksas - 35 tūkstoši

Patlaban vēl notiek gatavošanās pieminekļa remontam, ap to ir izveidotas sastatnes, un tiek demontēti restaurējamie elementi.

Monumentu iecerēts sakārtot līdz valsts svētkiem novembrī, jo pēc tam darbus varētu apgrūtināt laika apstākļi. Atjaunošanā kopumā varētu tikt iesaistīti 10-15 speciālisti.

Pieminekļa 1905. gada cīnītājiem restaurācija plānota jau pirms pieciem gadiem, kad izstrādāts projekts. Šogad tas pārskaņots un saņemtas nepieciešamās atļaujas darbu veikšanai.

Pašvaldības struktūrvienības - Rīgas Pieminekļu aģentūras - rīkotajā konkursā pieminekļa restaurācijai uzvarēja uzņēmums Akmens apstrādes centrs AKM, kas piedāvāja darbus veikt par 35 060 latiem, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli. Visus darbus sedz no pilsētas budžeta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?