Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pēc plūdiem politiska vētra

Āris Jansons

Slovāki šobrīd jautā: kāpēc brāļi čehi savus politiķus liek cietumā, bet pie mums tas nenotiek? Arī mums šāds jautājums uz mēles. Čehijas izmeklēšanas orgāni nebaidās apsūdzēt noziegumos valdošos politiķus. Aizdomās turamos uzmana, nevis ļauj braukt prom uz ārzemēm.

Vēl nav nožuvušas plūdu pēdas Prāgā, kad vētra skārusi Čehijas Republikas valdības namu. Negaisa skarto skaitā ir lauksaimniecības eksministrs, bijušais militārās izlūkošanas šefs, vēl dažs politiķis un politiķu «krusttēvs», un pat premjera biroja direktore. Tā nav vētra ūdens glāzē. Kopš Samta revolūcijas nekas tāds reģionā nav piedzīvots. Politiķu šoku var vienīgi pielīdzināt komunistiskā režīma apjukumam pēc studentu streikiem un masu demonstrācijām 1989. gada novembrī. Čehi atzīst, ka vēl pirms pāris gadiem tas nebija iespējams. Ja izmeklētājs mēģinātu rakties premjera apkaimē, kā tas noticis tagad, ministrs viņu apturētu vai rīkoties neatļautu prokurors. Pēdējos gados stāvoklis mainījies - čehi to aptvēra, kad pirms gada par iespējamu korupciju arestēja ietekmīgo sociāldemokrātu deputātu Dāvidu Rathu. Izmeklētāji arī iedrošinājās vērsties pret aizsardzības eksministri Vlastu Parkanovu. Tagad likumsargu roka sasniedza premjeru Petru Nečasu un ietekmīgus Prāgas «krusttēvus», kuri vēl nesen tika uzskatīti par neaizskaramiem.

Būtiskas izmaiņas ieviesa valdība 2010. gadā. Likumdošana devusi policijai un prokuroriem lielāku neatkarību, notikusi maiņa prokuratūras un policijas virsotnē. Iznāk gluži ekscentriska aina: premjera Petra Nečasa centriski labējā valdība, paužot vēlmi apkarot korupciju, atbrīvoja rokas prokuroriem, izmeklētājiem, bet pati kļuvusi par cietēju. Nečass negribīgi atkāpies no amata. Nav obligāti jānotiek pirmstermiņa vēlēšanām, līdz pavasarim valsti varētu vadīt cita ierēdņu valdība, kādas čehu sabiedrībā ir cieņā. Bet pārejas valdības gads īpaši pa prātam būtu prezidentam Milošam Zemanam, kurš tūdaļ kļūtu par galveno spēlētāju politiskajā stadionā.

Čehijas vētra nebūtu sacelta, ja rīcības posteņos būtu citas personības. Iekšlietu un tieslietu ministriem vairs nav tādas pieejas informācijai par izmeklēšanas detaļām kā viņu priekštečiem. Iekšlietu resoru vada bezpartijiskais.

Notikušajam var būs izšķirīga ietekme uz politisko situāciju Čehijā. Ir divas iespējas: vai nu policija visu pierādīs tiesā un taisns spriedums ievērojami attīrīs čehu politiku, vai arī viss izplēnēs. Otrajā gadījumā - kā teicis viens no advokātiem - neviens vairs nebaidīsies ne no viena, un Čehija būs vieni lieli džungļi. Transparency International korupcijas uztveres rangu tabulā Čehija novietota 54. vietā no 176 valstīm, kas ir Bahreinas līmenis.

Kamēr Čehijas likumsargiem ir likumdevēju atbalsts, tā var raidīt jutīgu triecienu organizētās noziedzības cauraugšanai valsts struktūrās, kad politiķus kā marionetes rausta biezie naudas maki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?