Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pēc ziemas

Šogad iznāca tā, ka savus laukus un dārzu pēc neticami skaistās un bargās ziemas ieraudzīju tikai šajās pavasara brīvdienās. Pārdzīvotajam šokam pēcāk centos likt pretī līdzības no dzīves ārpus dārziem un laukiem. Vēl nezinu, vai caur to atguvu mieru, taču padevību liktenim un dabas spēkiem noteikti neiemantoju.

Lūk, rozes. Nosalušas veselas astoņas. Mēslu tām pērn pietika, bet tās, gluži kā cilvēki, nedzīvo tak no maizes vien. Būs pietrūkusi izturība, jo Piebalgā izrūdītās nepacietīgā steigā pumpurojas, kamēr anglietes uzdevušas gluži kā mūsu prombraucēji.

Pirms gada stādītie augļukoku sumbri nodīrāti līdz sulām - zaķi allaž uzskatījuši, ka viņiem kaut kas pienākas tāpat vien - par to, ka viņi ir. Proletārieši. Tikai ar to atšķirību, ka zaķu darbs ir mest cilpas, ne ražot sērkociņus vai Nokia. Tā kā cilpas cilvēkiem savilkušās pašiem, zaķu ražojumiem nav noieta, kļuvuši bezdarbnieki un ņem visu, kas nav piesiets. Tā kā man nepatīk sētas, žogi un norobežojumi, klubi, sektas un slepenas brālības, arī ābeles netiku iepakojusi ne drātīs, ne skujās. Lūdzu - ko sēsi, to pļausi, ja nepieņem spēles (dzīves) noteikumus.

Vijolīšu paklājs pa visu mauriņa perimetru uzmirdz, tikai uzmanīgi ieskatoties, toties nātres, gārsas, pienenes un citas nezāles dižojas un publiskojas vaislīgā pašapziņas vienkāršībā. Veiksminieces. Viņu laiks. Kad tās nopļaus un sabāzīs ūdensmucās, viņas no ķēniņienēm būs tikušas par kalponēm - zaļā virca mēslos tās pašas neuzbāzīgās, klusās vijolītes. Izlemšu pati, kāda kultūra dominēs vismaz manis pašas pagalmā.

Pērn savvaļā atstātā pļaviņa aizvilkusies ar sūnu. Nešķērēta, neurkņāta tā kļuvusi par mirušu zemi - gluži kā mūsu vēstures jautājumi, kurus psihoterapeitiski pareizi esot necilāt un dzīvot šim mirklim. Lai iet, kā iet, liktenim jau nepavēlēsi - čaukst nosalušo mežvīteņu un sausseržu stibas. Nē, mīlīši, pigu! Irdināšu un kaļķošu, neļaujot vēsturei ņirgt ģīmī kā vakar, kad Īvānam neļāva uzstāties operā, bet Vagrim ieblieza ordeni. Velēna pati apgriezīsies otrādi par tādu vēstures kūleni.

Starp slēģiem un logu dīvainā kārtā ietikuši divi putni - mājas strazds un zīlīte. Nomiruši. No bada drošvien. Man saka - iznāk mīlasstāsts. Romeo un Džuljeta. Man nesanāk, domāju par Visbijas krastos redzētajiem gulbju līķiem, kas tur baloja klājieniem kā skarbās ziemas bilance. Neizturējušie. Rindu rindām. Skaitu «gulbīti, gulbīti, kustini kājiņu, aizved mani uz laimīgo zemi» -, bet atbildē skan - uz laimīgo zemi nomirt.

Smieklīgi, bet vienlaikus ar Tautas partijas agoniju pagalmā izzuduši citkārt ofensīvie kurmju pulki. Arī parazītiskās peles nav ziemojušas mājā - tik viena vienīga noslīkusi spainī, pārvērsdama dzeramo ūdeni melnā indē. Viena vienīga.

Bezkaislīgās dabas procesijas uzkurina spītu un vajadzību atsperties tajā zonā, kas atšķir cilvēku no citiem dabas veidojumiem. Apziņa un domāšana ir staigns pamats, bet vienīgā cerība izglābties no bada, no parazītspēkiem, no padošanās un bailēm, kuras baro tikai pliko izdzīvošanas instinktu, nevis dvēseli, kas, kā izrādījās, bija nogurusi arī manām rozēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?