Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pēdējās debatēs Eiropu nepiemin nemaz

Domu apmaiņa par Amerikas lomu Tuvajos Austrumos aizņēma lielāko laiku ASV prezidenta kandidātu pēdējās televīzijas debatēs, kuru pamattēma bija ārpolitika. Bet Savienotajām Valstīm draudzīgākā pasaules daļa - Eiropa - netika pieminēta vispār. Pašreizējais prezidents demokrāts Baraks Obama centās izcelt sava prezidentūras laika sasniegumus ārpolitikā un raisīt bažas par sava konkurenta spējām vadīt ASV starptautiskajā arēnā. Savukārt republikāņu kandidāts Mits Romnijs mēģināja parādīt sevi kā pieņemamu valsts virspavēlnieku.

Mazāk zirgu un durkļu

Atšķirībā no 16. oktobra debatēm, kurās valdīja kaujinieciska gaisotne, pirmdienas vakarā Floridā abi kandidāti bija miermīlīgāk noskaņoti. Tomēr neiztika bez abpusējas kritikas.

Jau no paša sākuma B. Obama portretēja M. Romniju kā iesācēju ārpolitikā, kuram nav īstas skaidrības par procesiem pasaulē. «Es zinu, ka jums nav nācies nodarboties ar ārpolitiku, bet katru reizi, kad jūs par to izteicāt viedokli, jūs kļūdījāties,» pašreizējo ASV prezidentu citē aģentūra Reuters. «Visdažādākajos jautājumos, vai tas būtu par Tuvajiem Austrumiem, Afganistānu, Irāku, Irānu, jūs esat bijis juceklīgs.»

B. Obama arī ironizēja par M. Romnija kritiku, ka ASV Jūras spēku rīcībā pašlaik esot mazāk kuģu nekā 1917. gadā. «Mums ir arī mazāk zirgu un durkļu. Bet mums ir lietas, ko sauc par aviācijas bāzes kuģiem, uz kuriem nosēžas lidmašīnas. Mums ir kuģi, kas var peldēt zem ūdens, - kodolzemūdenes,» sacīja Baltā nama saimnieks.

Savukārt M. Romnijs apšaubīja tā saucamos B. Obamas ārpolitiskos panākumus. Viņa pašā prezidentūras sākumā notikušo braucienu pa Tuvo Austrumu valstīm bijušais Masačūsetsas gubernators nosauca par «atvainošanās tūri», kas esot parādījusi Amerikas vājumu. Jo īpaši viņš nosodīja B. Obamas lēmumu toreiz neapmeklēt Izraēlu. «Jūs izlaidāt Izraēlu, mūsu tuvāko draugu reģionā, bet devāties uz citām valstīm. Starp citu, tās pamanīja, ka jūs izlaidāt Izraēlu,» tā M. Romnijs.

Viņš apsveica B. Obamu ar pasaulē visvairāk meklētā terorista Osamas bin Ladena nogalināšanu, bet piebilda, ka ASV Tuvajos Austrumos ir jādara vairāk nekā tikai «jānogalina sliktie zēni».

Romnijs maina domas

Tomēr vairākumā jautājumu abu sāncenšu viedokļi sakrita. M. Romnijs apgalvoja, ka B. Obamas administrācija nav bijusi pietiekami stingra pret Irānu, bet šoreiz viņš atbalstīja prezidenta nostāju, ka militārajiem līdzekļiem ir jābūt galējam solim, lai apturētu Teherānas pretrunīgo kodolprogrammu. Pretēji iepriekš teiktajam viņš atzina, ka amerikāņiem nav jāsniedz militārs atbalsts Sīrijas opozīcijai.

M. Romnijs arī atkāpās no sava agrākā viedokļa, ka ASV karaspēkam būtu jāpaliek Afganistānā pēc 2014. gada. Abi kandidāti arī nosodīja Ķīnas tirdzniecības politiku, mākslīgi turot zemu nacionālās valūtas juaņa vērtību pret ASV dolāru.

Tajā pašā laikā B. Obama un M. Romnijs pilnībā ignorēja Eiropu. Maiami Universitātes Eiropas eksperts Maksims Larivs to uzskata par stratēģisku kļūdu, jo, viņaprāt, situācijas pasliktināšanās eirozonā var kavēt ASV ekonomikas atveseļošanos. «Bet kādēļ uztraukties? Eiropas sabrukums, visticamāk, notiks pēc 6. novembra [kad paredzētas ASV prezidenta vēlēšanas],» savā blogā raksta M. Larivs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?