Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pensijas pārlika jau pērn

Izrādās, Latvijas krājbanka jau 2010. gada pavasarī pazaudējusi vairākus tūkstošus klientu, jo Krievijas Aizsardzības ministrija nolēma vairs neizmantot tās pakalpojumus pensiju pārskaitīšanai Latvijā dzīvojošām atvaļinātām Krievijas militārpersonām. Viņu pensijas pārceltas uz SMP Bank (kādreizējā Multibanka), kuras mātesbankas īpašnieku vidū ir persona, kurai ir draudzīgas attiecības ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu.

Pievērst uzmanību šai lietai Dienu vēstulē mudināja kāds satraukts lasītājs. Cilvēks, kurš esot Krievijas militārās pensijas saņēmējs šā gada aprīļa beigās saņēmis vēstuli no Krievijas vēstniecības. Tā raksta, ka ar pensiju pārskaitīšanu caur Krājbanku «radušies tehniski sarežģījumi», tādēļ Krievijas Aizsardzības ministrija turpmāk šim nolūkam izmantos SMP Bank. Vēstulei viņš ir pievienojis no vēstniecības saņemtās vēstules kopiju un jautā, kādēļ Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vairākus mēnešus neko nav darījusi, ja par bankas problēmām zinājusi pat Krievijas vēstniecība.

Te gan jānorāda, ka lasītājs ir kļūdījies ar datumiem. Krievijas vēstniecība šādu vēstuli sūtīja nevis šogad, bet gan 2010. gada 27. aprīlī. Latvijā dzīvojošiem kara pensionāriem izsūtītajā vēstulē tiešām teikts, ka saistībā ar tehniskiem sarežģījumiem Krievijas Aizsardzības ministrija nolēmusi pārtraukt sadarbību ar Latvijas krājbanku un turpmāk pensijas pārskaitīt ar SMP Bank starpniecību. Vēstuli parakstījis Krievijas vēstniecības Sociālā nodrošinājuma nodaļas vadītājs Viktors Frolovs.

Pēc Krievijas armijas izvešanas no Latvijas 1994. gadā saskaņā ar līgumu šeit palika aptuveni 20 000 padomju armijas militāro pensionāru, pensijas šiem cilvēkiem maksā Krievija. Telefona sarunā Dienai V. Frolovs noliedza, ka cita banka izvēlēta tāpēc, ka Krājbanka jau tad šķitusi nestabila: «Nekādā gadījumā. Uz SMP Bank mēs pārgājām izdevīgāku nosacījumu dēļ. Ja pareizi atceros, toreiz pat tika izsludināts konkurss par labāko piedāvājumu, un SMP Bank uzvarēja.» Par vēstulē minētajām tehniskajām problēmām viņš neatcerējās, tikai piebilda, ka vēstniecība ar SMP Bank sadarbojas jau divus gadus un nekādu problēmu līdz šim nav bijis.

Arī LK bijušais valdes loceklis Mārtiņš Zalāns teicās atceramies šo notikumu. Precīzus iemeslus, kādēļ Krievijas Aizsardzības ministrija pārtrauca izmantot Krājbankas pakalpojumus, viņš nezināja, tikai īsi teica: «Manuprāt, SMP piedāvāja labākus procentus.» M. Zalāns ieteica vērsties pie cita Krājbankas tālaika valdes locekļa Dzintara Pelcberga, diemžēl ar viņu Dienai sazināties neizdevās.

FKTK mājaslapā internetā atrodams, ka akciju sabiedrība SMP Bank pieder Krievijā reģistrētai bankai Severnoj Morskoj Putj. Šis uzņēmums 2008. gadā iegādājās toreizējo Multibanku un pārsauca to māteskompānijas vārdā. Krievijas SMP Bank īpašnieku vidū ir brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi. Viņi darbojas arī Latvijas SMP Bank padomē. Intervijā izdevumam Komersant A. Rotenbergs atzīst, ka ar Krievijas premjeru V. Putinu ir pazīstams jau 40 gadu un bērnībā abi kopā trenējušies vienā džudo sekcijas grupā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?