Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pērk lētas stereo austiņas

Stereo austiņas - lūk, produkts, ko visbiežāk iegādājas mūzikas klausītāji Latvijā. «Kosmiski apjomi!» - tā par pāris eiro vērto austiņu pārdošanu saka kāds no Dienas aptaujātajiem ekspertiem.

Taču mums ir arī audiofili, kas gatavi par skaņas aparatūru izdot desmitiem un pat simtiem tūkstošu eiro; digitālajā laikmetā savs cienītāju loks ir arī analogajai skaņai. Lai gan VEF un Radiotehnikas lielražotņu laiki jau aiz muguras, Latvijā joprojām ir zinoši cilvēki, kas rada augstas kvalitātes (Hi-Fi) un elites klases (Hi-End) audiotehnikas produktus.

Zemās cenas ēnā

Kopumā stabils, bez lieliem kāpumiem un kritumiem - tā Latvijas Hi-Fi audiotehnikas tirgu raksturo tehnoloģiju tirgus pētnieka GfK Retail and Technology Baltic vadītājs Jānis Pilipivs. Salīdzinot ar Rietumeiropu, daudz ko nosaka pirktspēja, kas iespaido arī pieprasījumu pēc tehnoloģiskajām novitātēm, kuras ir dārgākas.

Stabils tirgus segments, kas nesamazinās, ir audiosistēmas. Acīmredzot, norāda eksperts, cilvēkiem ikdienā mājoklī joprojām patīk klausīties mūziku bez austiņām un ar kvalitatīvāku skanējumu nekā MP3 atskaņotājā vai viedtelefonā, kas ir populārs ārpus mājas - uz ielas, transportā, birojā vai sportojot. Eksperts vērš uzmanību uz to, ka audiosistēmu cena pieaug, tās kļūst tehnoloģiski pilnīgākas, ar mūzikas straumēšanas iespēju, kā arī ar iespēju pieslēgt ārēju datu nesēju, piemēram, viedtālruni, bluetooth un citus.

Savukārt MP3 un MP4 atskaņotāju segments, lai gan joprojām ir pietiekami liels, piecu gadu laikā ir samazinājies gandrīz divas reizes. Tos, skaidro J. Pilipivs, aizstāj viedtālruņi, atstājot vien specifiskāku nišu, kur svarīgs baterijas darbības ilgums, vieglums, ērtums, mazāki izmēri, piemērotība sportam vai arī izteikti augstas kvalitātes skaņas baudīšanai kopā ar Hi-End austiņām. Pieprasījuma kritumu līdz ar digitālo tehnoloģiju attīstību piedzīvojis DVD atskaņotāju tirgus, teic J. Pilipivs.

Vērojams, ka virtuāli telpiskās skanējuma sistēmas (Surround Soundbar) daļēji aizstāj iepriekš ierastās mājas kinozāles, jo ir gan lētāks, gan arī ērtāks risinājums. Tai pašā laikā audzis pieprasījums pēc dārgākām un tehnoloģiski pilnīgākām mājas kinozālēm, ar tādām tehniskajām iespējām, kādas pašlaik vēl nenodrošina vidusmēra virtuāli telpiskās skanējuma sistēmas.

Apjoma ziņā visvairāk pārdotais produkts ir stereo austiņas. Izteikti dominē lētie šī segmenta produkti. Piemēram, šī gada četros mēnešos 43% stereo austiņu tika pārdotas par cenu līdz pieciem eiro. Vidējā cenu segmenta un Hi-End kvalitātes dārgās austiņas, t. sk. ar bezvadu pieslēgumu, tiek pirktas pavisam nelielos apjomos. Gan cilvēku pirktspēja, gan lietošanas paradumi līdz šim nav veicinājuši pieprasījuma pieaugumu pēc dārgākām un kvalitatīvākām stereo austiņām. Arī iegādājoties dārgākās brīvroku stereo austiņas, dominē zemāko cenu segments. Eksperts vērtē, ka varētu sagaidīt pieprasījuma pieaugumu pēc dārgākām Hi-End kvalitātes stereo austiņām un digitālajiem audioatskaņotājiem, kas sagādā vairākus tūkstošus vērtai mājas Hi-End audiosistēmai līdzīgu skaņas baudījumu.

J. Pilipivs uzsver, ka svarīgi ir atšķirt Hi-End produktus no vienkārši dārgiem zīmola produktiem un ka šis segments jebkurā preču grupā Latvijā joprojām ir diezgan mazs un ar ierobežotu izvēli, vismaz salīdzinot ar to plašo klāstu, kāds pieejams Rietumeiropā.

Vērtē tirgotāji

Digisound ir leģendāro zīmolu Yamaha un Pioneer audiotehnikas oficiālais izplatītājs Baltijas valstīs. Eiropā šie abi zīmoli nosedz aptuveni pusi no mājas Hi-Fi tirgus un arī Latvijā ieņem būtisku tirgus daļu, saka Digisound OU Latvijas filiāles vadītājs Ģirts Pavliņš, kurš šai biznesā darbojas jau divdesmit gadu.

Kopumā bizness ir stabils, izņemot pieprasījuma pieaugumu pēc dārgā segmenta produktiem, kas bijis raksturīgs pirmskrīzes treknajos gados, bet pēc tam krities. Kā liecina uzņēmuma gada pārskats, Digisound OU Latvijas filiāles 2015. gada apgrozījums bijis 786,9 tūkstoši eiro (gadu iepriekš - 758,2 tūkstoši eiro). Savukārt šī uzņēmuma peļņa pērn bijusi 50 tūkstoši eiro (gadu iepriekš - 38,2 tūkstoši eiro).

Salīdzinot pircējus Latvijā un Rietumeiropā, secināts, ka Rietumeiropas pircējs ir izglītotāks, labāk pārzina audiotehnikas pasaules drēbi, savukārt Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas - pircēju vidū pirktspējas un gaumes ziņā lielu atšķirību neesot, norāda Ģ. Pavliņš.

No vairumtirgotāja sacītā izriet, ka ejošākie Digisound mājas Hi-Fi produkti ir tā dēvētie mājas kinozāles resīveri, izteikti dominējot zemākā cenu segmenta produktiem. No pārējām produktu grupām samērā daudz tiek pārdotas stereosistēmas.

Augošs pieprasījums ir pēc interneta radio funkcionalitātes, arvien populārāki kļūst resīveri ar mūzikas straumēšanas servisu Spotify, modeļi ar viedtālruņa vai planšetdatora vadību. Pieprasījums aug pēc tehnikas ar augstas izšķirtspējas virtuālo jeb tā dēvēto DSD failu atskaņošanas iespējām, palielinās arī digitālo skaņas projektoru popularitāte.

Joprojām saglabājas neliela interese par analogo skaņu. Vairumtirgotājs norāda, ka pirms trim gadiem sāka pieaugt pieprasījums pēc skaņuplašu atskaņotājiem, kas gan šogad krities. To var skaidrot ar plašo piedāvājumu šai preču grupā.

Pieprasījums pēc resīveriem mājas kinozālei ir lielāks nekā pēc stereo pastiprinātājiem arī dārgākās aparatūras segmentā. Taču stereo sāk atgūt popularitāti, un pieprasījums te ir augošs. Dārgākais Yamaha audiosistēmas komplekts, kas nopirkts Latvijā, pēc Ģ. Pavliņa sacītā, maksājis 12 tūkstošu eiro. Dārgākie audiofilu aparatūras komplekti vispār Latvijā lēšami vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā. Dārgo aparatūru ievērojami mazāk pērk interneta veikalos, te dominē specializētie veikali, kuros konsultants strādā ar klientu individuāli, norāda Yamaha un Pioneer audiotehnikas vairumtirgotājs.

Legato Plus salonveikalā Elizabetes ielā piedāvā Hi-Fi un Hi-End tehniku, produkti tiek tirgoti arī interneta veikalā. Konkurence nozarē esot augsta, katrs tirgotājs specializējies uz savu zīmolu un klientu loku, meklē un cenšas piedāvāt labāko produktu par pievilcīgāko cenu, skaidro Legato Plus menedžeris Danils Kuzovkins.

Veikalā pircēji visbiežāk izvēlas stereosistēmas un mājas kinozāles, no atsevišķiem produktiem visvairāk pirktās patlaban esot Klipsch RP-280 grīdas akustiskās sistēmas, skaidro Legato Plus konsultants Aleksejs, kurš salonveikalā strādā jau sesto gadu. Viņa skatījumā pircējs, iegādājoties akustiskās sistēmas, esot gatavs šķirties aptuveni no 1000 eiro un par pastiprinātāju maksāt ap 600 eiro.

Lielākais pirkums veikalā bijis ap 150 tūkstošu eiro vērts mājas kinozāles akustisko sistēmu komplekts. Dārgākā stereosistēmas komplekta - skandu, audio priekšpastiprinātāja un pastiprinātāja, kā arī CD atskaņotāja - pircējs samaksājis 90 tūkstošu eiro. Par kvalitatīvām stereosistēmām interesējas pircēji vecumā virs 30 gadiem, kas aizraujas ar džezu, blūzu vai rokmūziku. Pārdevējs arī atzīmē, ka skaņuplašu atskaņotāji patlaban tiek pirkti vairāk par CD atskaņotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Secinājumi

Par kvalitatīvām stereosistēmām interesējas pircēji vecumā virs 30 gadiem, kas aizraujas ar džezu, blūzu vai rokmūziku
Skaņuplašu atskaņotāji patlaban tiek pirkti vairāk par CD atskaņotājiem
Šī gada četros mēnešos 43% stereo austiņu tika pārdotas par cenu līdz pieciem eiro. Vidējā cenu segmenta un Hi-End kvalitātes dārgās austiņas tiek pirktas nelielos apjomos.
Tomēr ir arī pircēji, kuri, iegādājoties akustiskās sistēmas, gatavi šķirties aptuveni no 1000 eiro.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?