Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Personāla blūzs ar bezdarbnieku solo

Romāna Ruzina* uzņēmumā nav darbinieku. Viņš pats sazinās ar velodetaļu un elektromotoru ražotājiem ārzemēs, pats dodas atsūtītajām detaļām pakaļ uz muitas noliktavu, pats skrūvē elektrovelosipēdus kopā, reklamē un tirgo. Varētu likties, ka Romāns strādā viens. Tomēr tā īsti nav. Velorikšu rāmju ražošana kā ārpakalpojums tiek pasūtīta Romāna tēva firmā _Metālekspert_s, un šai procesā ir iesaistīti vairāki uzņēmuma speciālisti.

Izstādēs Romānam talkā nāk draugi, kas dala reklāmas bukletus un, reklamējot uzņēmuma eRitenis preci, vizinās apkārt pa izstāžu paviljoniem ar elektriskajiem rolleriem. Romāns stāsta, ka par šo palīdzēšanu viņš draugiem nemaksājot, bet gan neatsaka, kad citreiz palīdzība nepieciešama viņiem. «Mums tāds savstarpējās palīdzēšanas bārters ir izveidojies,» smaida uzņēmējs.

Draugs nav darbinieks

Tomēr brīdī, kad beidzot būs jāpieņem darbā pirmais algotais darbinieks, Romāns draugu kandidatūras neizskatīs. «Ņemt draugus par darbiniekiem ir nepareizi pašā saknē. Darbiniekam ir jāpilda priekšnieka rīkojumi, un agri vai vēlu kāds var uzmest lūpu: draugs kaut kādā brīdī var apvainoties par izrīkošanu, bet es - par kādu rīkojumu nepildīšanu. Turklāt, pieņemot darbā draugus un radiniekus, var gadīties, ka darbinieks nestrādā ar pilnu atdevi, jo priekšnieks taču ir draugs vai rads un viņu taču var neņemt pierē. Treškārt, ja draugs vai radinieks būs jāatlaiž, tad, visticamāk, arī draudzībai būs beigas, bet radu būšanā iezagsies kašķis vairāku gadu garumā.»

Darbinieks Romānam būs jāsāk meklēt itin drīz - vasaras beigās tika līdz galam sakārtotas papīru lietas ar Hipotēku banku un uzņēmums beidzot saņēma finansējumu darbības paplašināšanai. Par iegūtajiem līdzekļiem varēs nopirkt lielāku elektrisko velosipēdu partiju, un Romāns baidās, ka vairs vienatnē tikt galā nespēs. Darbinieku viņš, visticamāk, meklēšot interneta sludinājumu portālā ss.lv, ar kuru jau izveidojušās labas partnerattiecības, tirgojot velosipēdus.

«Kāds ir mans ideālais darbinieks? Es vēlētos, lai viņš prot tikt galā ar visu. Lai viņš spētu no atsūtītajām detaļām saskrūvēt e-riteni un mācētu to arī pārdot. Man faktiski ir jāatrod savs klons, kserokopija,» smejas Romāns. Tomēr viņš apzinās, ka šādu cilvēku atrast būtu grūti un visdrīzāk jāsāk ar skrūvētāju, pēc tam pieņemot darbā arī pārdevēju. «Pavasarī atkal atsāksies tirdzniecības sezona, tad arī skatīsimies,» prāto uzņēmējs.

Bet līdz tam Romāns aicina pieteikties drosminiekus, kas vēlas pasūtīt pirmos viņa izstrādātā, Latvijā ražotā elektroskūtera eksemplārus. Braucamrīka pirmais prototips pagaidām vēl tiek turēts slepenībā, bet esot līdzīgs slavenajam Segway - tikai lētāks un labāks.

Brīnumi un uzmetēji

Kamēr elektrisko braucamrīku tirgotājs vēl tikai grasās iepazīt Latvijas problemātisko darba tirgu, restorāna Kotai īpašnieks Gints Zīverts to bauda visā pilnībā. «Man ir lieliska komanda, tomēr ir viena problēma - viesmīļi. Es varu atļauties maksāt viesmīlei labu atalgojumu, bet tad viņai ir jāatbilst dažiem elementāriem kritērijiem un jāsaprot šā amata būtība. Viesmīlim darba intervijā ir jāpārliecina mani, ka uzņēmums saņems pretī to, par ko maksās viņam to lielo algu.» Gints stāsta, ka pārbaudes laikā, sevišķi, ja viesmīlis ir bez pieredzes, atalgojums būs zemāks, nekā cerētais. «Es esmu izbaudījis tā-ā-ādus brīnumus! Kā cilvēkam var šķist normāli pēc vienošanās par darbu uz to nenākt vai arī pēc algas saņemšanas pazust, nedodot par sevi nekādu ziņu un neceļot telefonu. Arī tāda vienkārša vakance kā kurjers ēdienu piegādei joprojām ir brīva, jo kārtējais puisis, kas bija pieteicies, uzmeta, pat neatnākot pamēģināt.»

«Latvijā nav bezdarba, toties ir bezdarbnieki,» līdzīgu viedokli pauž valodu pasniedzēja Inga Munda. Viņa meklē krievu valodas pasniedzēju un angļu valodas pasniedzēju. «Jā, man ir augstas prasības, pasniedzējs tomēr ir tas, kas definē mācību kvalitāti. Mums ir liels pieprasījums pēc kursiem no jauniešiem, kas grib iemācīties krievu valodu, bet mēs nevaram to nodrošināt. Arī angļu valodas grupas mums ir pilnas.» Inga spriež, ka iemesli, kādēļ cilvēki negrib pie viņas strādāt, ir dažādi - vieni negrib strādāt pa vakariem, daži atkal gribētu, bet nedzīvo Jelgavā. «Turklāt kurš katrs, kas uzskata, ka zina valodu, tomēr nevar to mācīt. Lai to saprastu, pamēģiniet kādam iemācīt runāt latviski. Jābūt arī teorētiskajām zināšanām un pedagoga iemaņām.»

Ziema un ēnas

Sandis Tutins spriež, ka palīdzīgas rokas viņam būs nepieciešamas ziemā. Tad būs jāveic sniega tīrīšanas darbi, un Sandis domā, ka pieprasījums pēc šāda pakalpojuma būs liels: «Es piedāvāju gan jumtu tīrīšanu no sniega, gan lāsteku likvidēšanu. Rēzeknē šim darbam strādniekus atrast nebūs problēmu, šeit cilvēki ir priecīgi par jebkuru darbiņu.» Šobrīd Sandim algotu darbinieku nav - sieviete, kas tutinelli veica tīrīšanas darbus, aizgāja strādāt uz citu uzņēmumu. «Es viņu nevarēju pienācīgi noslogot, tāpēc arī atalgojums nebija liels. Tagad, ja vajag palīdzību, zvanu brālim,» Sandis atzīst.

Savukārt Eva Narunovska beidzot atrisinājusi programmētāju trūkumu - uzņēmumā IT Sapiens ir divi jauni darbinieki. «Kopā man vajadzētu sešus kompetentus kodētājus, bet līdz tam vēl ir jāizaug.» Eva stāsta, ka programmētāji ir ļoti dārgs resurss un šeit problēmas sagādā arī konkurenti, kas darbojas ar ēnu ekonomikas metodēm: «Ja man programmētājam uz rokas ir jāmaksā Ls 1000 un vairāk, uzņēmumam ar visiem nodokļiem tas viss izmaksā reiz divi. Ja cita firma šim pašam darbiniekam piedāvā par pāris simtiem vairāk un maksā aploksnē, es vienkārši nespēju konkurēt.»

*Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Ginta Zīverta restorāna ēdienkartē no šodienas ir eksotisks jaunums - Āzijas noskaņu pilna nūdeļu zupa. Joprojām aktuālas arī vakances - gan piegādes kurjera, gan viesmīļa amatam.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
SIA Password ir trīs jaunas mājaslapas - teachersisland.com piedāvā pirkt un pārdot angļu valodas mācību materiālus, passwordroleplays.com veltīta Ingas Mundas izstrādātajai lomu spēlei, bet viņas valodu skolas lapa password.lv ieguvusi jaunu dizainu.

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Tutinelli nu piedāvā arī dzīvokļu uzkopšanas pakalpojumus. Ja dzīvojat Rēzeknē vai ap to un mājās valdošās nekārtības dēļ pie jums jau sen vairs nenāk viesi un ir ievākušies jauni mājdzīvnieki, sauciet Sandi Tutinu. Rakstiet viņam uz draugiem.lv/tutinelli.

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv no visām piecām nominācijām visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Evas Narunovskas lielais jaunums bez sen meklēto programmētāju atrašanas ir arī privāto parādu atdošana draugiem, radiem un paziņām. Notikuma svarīgumu sapratīs katrs, kas kaut reizi kādam ir bijis parādā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?