Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pētījums par algām sākts, lietderību vēl neredz

145 000 eiro ir summa, par kuru Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pasūtījusi pētījumu par pedagogu darba samaksas sistēmas pilnveidošanas iespējām. Par šī pētījuma lietderību gan nav pārliecināta ne jaunā IZM vadība, ne Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), kurai nav zināmi pat pētījuma mērķi un kā tas ietekmēs jauna samaksas modeļa izstrādi. Patlaban arodbiedrībai šķiet, ka tiek novilcināts laiks, lai nebūtu jāķeras pie reāliem darbiem.

Neredz pamatojumu

Jauna pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeļa izstāde paredzēta valdības deklarācijā, tāpēc visas iesaistītās puses jau pirms kāda laika vienojās, ka nepieciešama speciāla darba grupa, kura varētu pie šī jautājuma strādāt. Savukārt IZM 2013. gada decembrī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertiem pasūtīja pētījumu par vispārējās izglītības pedagogu darba samaksas sistēmas funkcionalitāti un tās pilnveidošanas iespējām. Lēmumu IZM pamato ar nepieciešamību veikt visaptverošo Latvijas ekonomiskās un sociālās politikas izvērtējumu pēc OECD standartiem.

Tomēr LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško Dienai sacīja, ka patlaban izskatās, ka IZM taktika ir gaidīt pētījuma rezultātus vasarā un novilcināt laiku līdz Saeimas vēlēšanām, nevis reāli darboties un izmantot pašreizējo pieredzi. OECD ekspertiem gala ziņojums jāsniedz līdz jūnija beigām, tāpēc arodbiedrībai nav skaidrs, kas un kurā laikā vērtēs ekspertu paveikto, jo, piemēram, skolotājiem šajā laikā ir atvaļinājums. Tāpat LIZDA līdz šim nav saņēmusi skaidrojumu, kāds ir pētījuma mērķis un kāds uzdevums dots ekspertiem. «Pašlaik mēs pat nezinām, kas viņiem ir jāizstrādā. Mēs cenšamies saprast, vai tas varētu būt kaut kas jauns un kāds būs rezultāts - tukšas rekomendācijas vai jau konkrēti samaksas modeļi,» sacīja I. Mikiško. Tāpat viņa pauda nožēlu par vilcināšanos ar darba grupas darbu. Lai gan ministrijā solīts, ka līdz februāra sākumam tai jāsāk darbs, tomēr joprojām tas nav noticis. Darba grupai nav arī dots konkrēts uzdevums. Tāpēc pasūtītais pētījums rada vēl lielāku mulsumu.

Darbs jau sākts

Par spīti neskaidrībai, jau šonedēļ OECD eksperti viesojas Latvijā, lai sāktu darbu. Arodbiedrība ar pētniekiem tiksies šodien, bet sarunas jau vakar notika ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (Vienotība). Lai gan viņa pati Dienai atzina, ka bez šā pētījuma faktiski varētu iztikt, viņa cer, ka ekspertu darbam būs arī rezultāti. OECD pētniekiem uzdevums būs līdzīgs kā IZM vadītajai darba grupai - jāizstrādā jauns pedagogu darba samaksas modelis, kuru varētu ieviest no 2015. gada 1. septembra. Tieši ārējais skatījums uz procesu no malas varētu būt pētījuma ieguvums. I. Druviete uzskata, ka laiks speciāli netiek novilcināts. Ar ekspertiem vakar panākta vienošanās, ka IZM darba grupa ar pētījuma rezultātiem varēs jau iepazīties darba gaitā, ne tikai jūnijā, kad būs sagatavots gala ziņojums. Tādējādi jaunais modelis tiks izstrādāts laikus.

40 stundu

Lai gan darbs pie pedagogu samaksas modeļa vēl nav sākts, I. Mikiško Dienai norādīja, ka runa varētu būt par 40 stundu darba nedēļas ieviešanu. LIZDA līdz šim jau ir izpētījusi, kā šāds modelis varētu strādāt, tomēr nepieciešamas vēl diskusijas ar nozari. Netiek gan izslēgti arī citi varianti, kas var rasties diskusijās. Pašreizējā sistēma «nauda seko skolēnam» noteikti ir jāmaina. «Ir šausmīgi, ka mēs divus gadus runājam par to, cik šim modelim ir negatīvas sekas, bet vēl aizvien neesam gatavi tās novērst,» sacīja I. Mikiško.

Pedagogu darba samaksas problēmām pavisam nesen pievērsās arī Valsts kontrole (VK), revīzijā secinot, ka IZM rīcība ar mērķdotācijām pedagogu darba samaksai nav bijusi efektīva, dažos gadījumos pat bijusi pretlikumīga. Piemēram, ministrija nav nodrošinājusi, ka pašas izstrādātais finansēšanas modelis «nauda seko skolēnam» darbojas līdz galam - līdz izglītības iestādēm - un sasniedz pedagogus. Realitātē šīs mērķdotācijas nonāk pašvaldībās, kuras pārdala finansējumu, lai nodrošinātu izglītības iestāžu ar mazāku skolēnu skaitu uzturēšanu uz lielāko rēķina. Rezultātā rodas situācijas, ka pedagogi dažādās izglītības iestādēs par vienu un to pašu darbu saņem atšķirīgu samaksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?