Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pie ES budžeta ķeras pievakarē

Sniegs, lietus un asas vēja brāzmas. Ap 100 zemnieku, turot Baltijas valstu karogus, dzied vēl kopš atmodas laika visās trijās valstīs labi zināmo dziesmu Atmostas Baltija. Apvienoto kori diriģē gaidāmo Dziesmu un deju svētku virsdiriģents Gints Ceplenieks. Centrā - zaļa klauna mice ar tajā iemestām simboliskām eiro naudas zīmēm un uzrakstu «Ziedojiet ES budžetam».

Pēc kārtas ceturtā Baltijas zemnieku akcija Briseles Šūmaņa laukumā ceturtdienas pēcpusdienā tika rīkota, lai ar dziesmām pievērstu uzmanību netaisnīgajiem lauksaimniecības tiešmaksājumiem baltiešiem tieši pirms Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāju sanāksmes, kurā paredzēts beidzot vienoties par ES daudzgadu budžetu.

Tomēr, lai arī zemnieki demonstrē vienotību, valstu līmenī tā jau pajukusi - neoficiāla informācija liecina, ka Lietuva atteikusies no atbalsta taisnīgākiem tiešmaksājumiem par labu savām prioritātēm, to skaitā lielākam finansējumam Ignalinas atomelektrostacijas likvidācijai. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma bija vienīgā no Baltijas valstu valdību pārstāvjiem, kas apmeklēja dziedošos zemniekus. Viņa norādīja, ka zemnieku akcijas ir likušas pārējām valstīm pamanīt un izprast Baltijas situāciju. «Ja nebūtu šo aktivitāšu, nebūtu arī nekādu rezultātu,» teica ministre. Aktuālais piedāvājums tiešmaksājumos Latvijai ir 196 eiro par hektāru 2020. gadā - zemnieki ar to īsti nav mierā, lai arī tas ir krietni dāsnāks par iepriekšējo Eiropas Komisijas (EK) piedāvājumu. L. Straujuma arī uzsvēra - ir svarīgi, lai, palielinot tiešmaksājumus, neciestu lauku attīstības aploksne.

Šī ir otrā reize, kad ES līderi mēģinās nonākt pie kopsaucēja, jo vēl novembrī dalībvalstis nespēja vienoties par budžeta apjomu. Lai arī pirms samita izsūtītajā uzaicinājumā Eiropadomes prezidents Hermanis van Rompejs cerīgi minēja, ka ir pārliecināts - vēl novembrī noraidītais budžeta piedāvājums ar dažām izmaiņām varētu būt par vienošanās pamatu, arī šoreiz ir pazīmes, ka sarunas būs smagas.

Samita sākums ceturtdien vairākkārt tika atlikts, pirms laikraksta nodošanas tipogrāfijā bija zināms, ka sarunas varētu sākties pusdesmitos vakarā pēc Latvijas laika. Turklāt vairāku valstu, to skaitā Lielbritānijas, Francijas un Čehijas, vadītāji paguva atgādināt par iespējamību izmantot veto tiesības un bloķēt budžetu, ja netiks panākts tām pieņemams risinājums. Vēl līdz sarunu sākšanās brīdim nebija zināms jaunais piedāvājums par budžeta kopapjomu - dažādi avoti visbiežāk minēja, ka tie varētu būt 960 miljardi eiro saistībās un 929 miljardi eiro maksājumos. EK ierosinājums ES daudzgadu budžetam bija 1,04 triljoni eiro, savukārt H. van Rompejs pērn novembrī piedāvāja tam noteikt griestus 973 miljardu eiro apmērā, maksājumiem atvēlot 943 miljardus eiro. Arī šis piedāvājums neapmierināja vairākas dalībvalstis, jo īpaši Lielbritāniju, kas pieprasīja vismaz 35 miljardu eiro samazinājumu. Lielbritānija, kuras premjerministrs Deivids Kamerons jau publiski izteicis gatavību britiem dot iespēju nobalsot par iespēju pamest ES, ir viens no lielākajiem «izšķērdības apkarotājiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?