Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pie kailcirtes vainīgs lietus

Administratīvo sodu saimnieks samaksājis, taču sāktais kriminālprocess ceļo pa policijas gaiteņiem un rezultāta nav. Neraugoties uz to, Rīgas pilsētas būvvalde izsniegusi atļauju kailcirti apbūvēt. Tāds šobrīd iznākums ir stāstam, kas pirms diviem gadiem norisinājās Vecāķos, kad kādā dienā atklājās, ka no meža posmā starp Vecāķu prospektu un dzelzceļu nekas daudz vairs nav palicis pāri. Nelikumīgi, izrādījās, izcirsti aptuveni 140 kubikmetri koksnes, kas, pēc vispārīgām aplēsēm, varētu būt aptuveni 200 koku. Kā zaudējumi aprēķināti 6000 latu, taču tos neviens nav samaksājis.

Stāsts sākās ar to, ka uzņēmuma Vecdaugavas nami īpašnieks Bruno Veidemanis šajā teritorijā bija saņēmis atļauju celt mazstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo namu un 25 rindu mājas un meža teritorijā izcirst daļu koku. Taču «daļa koku» pārvērtās kailcirtē.

Sākumā traģēdija

Pēc notikušā 2008.gada februārī Rīgas domes Vides komitejas deputāti pat rīkoja izbraukuma sēdi. Tajā piedalījās gan Valsts meža dienesta pārstāve, gan Rīgas domes Vides komitejas un Vides departamenta vadība, gan Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs, gan sabiedriskā organizācija Vecmīlgrāvja attīstības biedrība, gan masu mediju pārstāvji, gan vietējie iedzīvotāji. Visi vienprātīgi atzina, ka teritorija un vide ir degradēta. Valsts meža dienesta mežzine Daiga Breiere aprēķināja zaudējumus par izcirsto teritoriju, kam nebija transformācijas atļaujas, un pastāvēja uz prasību, ka mežs jāatjauno.

Toreizējais Vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns informēja, ka sākts kriminālprocess un meža izcirtēji jāsauc pie kriminālatbildības, un visi apbūves darbi jāpārtrauc līdz tiesas spriedumam. Pašreizējā aina ir citāda - mežs aizvien nav atjaunots, pa tukšo lauku atkal rosās būvnieki.

Uzņēmuma Vecdaugavas nami īpašnieks Bruno Veidemanis norāda, ka viss ir kārtībā: «Esmu saņēmis būvatļauju, tagad sagatavojam teritoriju. Protams, apņēmos iestādīt kokus norādītajās vietās, jo kurš gan gribēs dzīvot klajā laukā pie dzelzceļa. Man uzlika administratīvo sodu, to esmu samaksājis.» Soda apmēru viņš precīzi vairs neatceras, taču tas nav bijis lielāks par 100 latiem. Par vainīgiem notikušajā viņš sauc būvniecības firmu Inženieru tīkls, ar kuru viņam savulaik bijis noslēgts līgums. «Īstenībā darbojās kāda cita firma, ar kuru viņi bija noslēguši apakšlīgumu. Strādnieki vainu centās uzvelt priekšniekiem, ka tie nepareizi iezīmējuši kokus, bet priekšnieki vainoja lietu, ka tas noskalojis atzīmes,» norāda B.Veidemanis.

Policijā Dienai paskaidroja, ka izmeklēšana vēl neesot pabeigta, lai gan pagājuši gandrīz divi gadi. Kā skaidro Valsts policijas preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš, tikai nupat decembra sākumā tā nodota Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas pārvaldes ekonomikas policijas biroja izmeklēšanā: «Ir aizdomās turamo ķēdīte, ar ko varētu būt saistīta arī šī lieta, bet šobrīd vēl nav noskaidrota konkrēta aizdomās turamā persona.»

Kā izrādās, likumi paredz, ka kriminālatbildība nav piemērojama īpašniekam, ja līgumā par to, kas veic darbus, esot atrunāti punkti par robežu ievērošanu un atbildību - tad par vainīgiem uzskatāmi cirtēji, nevis īpašnieks. Tā tas bijis arī šoreiz. Kā noskaidroja Diena, firma Inženieru tīkls, kas darbus veikusi, vairs nepastāv.

Par ko īpašniekam uzlikts administratīvais sods? Rīgas pilsētas būvvaldes Apstādījumu inspekcijas inspektore Vita Kondrāte Dienai paskaidroja, ka viņu ziņā bijis novērtēt par daudz izcirsto būves piebraucamajā ceļā. No Vecāķu prospekta līdz sarkanajai līnijai tie bijuši daži koki, un sods attiecīgi pārdesmit latu.

Kāpēc būvējas?

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis, kurš arī bija klāt notikušajā pirms diviem gadiem, atzīst, ka šoruden septembrī būvatļauja uzņēmējam atjaunota, un norāda: «Mēs sazinājāmies ar Valsts meža dienestu, viņi apgalvoja, ka viss ir kārtībā, un mums nebija iemesla būvatļauju neizsniegt.»

Valsts meža dienesta pārstāve mežzine Daiga Breiere apstiprināja, ka devusi piekrišanu meža transformācijas atļaujas pagarināšanai. Viņa apgalvo, ka dienesta kompetencē nav nedz kriminālprocesa, nedz jautājuma, vai segti zaudējumi - «nauda jau nenonāk Valsts meža dienestam, bet Valsts kasē».

«Ar Vecdaugavas namu īpašnieku vienojāmies, ka viņš atjaunos pārcirsto platību zem apbūves un apkārtējā teritorijā, kā bija paredzēts sākotnējā projektā. Noslēgta vienošanās ar mūsu Konsultāciju pakalpojumu centru par stādījumu veikšanu. Ziemā jau to nevar darīt, jāgaida līdz aprīlim maijam,» saka D.Breiere. Tā kā visam tagad atkal ir zaļā gaisma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sods

Krimināllikuma 109.pants paredz, ka par patvaļīgu koku ciršanu svešā mežā vai citā svešā zemes platībā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām. Ja to izdarījusi organizēta grupa, sods ir vēl bargāks.
Šajā gadījumā meža saimnieku glābj tas, ka mežu izcirtusi firma, ar ko viņam bijis noslēgts līgums un saskaņā ar kuru visa atbildība gulstas uz šo firmu. Firma vairs neeksistē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?