Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pierādījumi par neko

Pretenciozais grāmatas nosaukums un priekšvārdā paustais apgalvojums - «šī grāmata neatbalsta nekādus uzskatus un nepretendē uz jebkāda veida ideoloģijas paušanu, vienīgi informē lasītājus par zinātnieku sasniegumiem Jēzus dzīves un kristīgās paradigmas vēstures izpētē» (15. lpp.) - jau no pirmajām grāmatas rindām ļauj noprast, ka šis ir amatiera gara darbs.

Profesionāliem pētniekiem šāda veida lielummānija parasti nepiemīt. Autora izvēlētais temats ir tik plašs un apskatītais laika posms tik garš, ka pat pavirša iepazīšanās ar avotiem un sekundāro literatūru, kas pasargātu no riteņa izgudrošanas, būtu prasījusi autoram gadu desmitiem ilgas studijas. Diemžēl autors nav sevi apgrūtinājis pat ar norādēm uz tiem avotiem un literatūru, kuru viņš izmantojis.

Diletantisma kuriozi

Brīžiem diletantisms sasniedz tādu līmeni, ka autors visā nopietnībā reizina kilogramus ar kilometriem, ar garajiem un diezgan bezjēdzīgajiem ekskursiem nogurdinot lasītāju, piemēram, salīdzinot Jāņa Kristītāja atklāsmi ar dzejnieka, mūziķa un hinduista piedzīvoto atklāsmi (39.-41. lpp.). Nespēja šai sakarā atšķirt formu no satura liecina par autora, teiksim godīgi, analfabētismu klasiskajā filozofijā un teoloģijā.

Īpaši izteikti autora ideoloģiskā angažētība atklājas tajās vietās, kur viņš saduras ar faktiem, kas neatbilst viņa uzskatu sistēmai. Šādos gadījumos tūdaļ seko paziņojumi, ka tekstu sagrozījuši vēlākie redaktori, aizmirstot, ka tas tomēr ir objektīvi jāpierāda. Autors atstāj bez ievērības agrīnās baznīcas īpašo attieksmi pret evaņģēlijiem un apustuļu rakstiem, kas nav sveša arī Vecās Derības laika jūdiem attiecībā uz Vecās Derības kanonu. Jāņa Atklāsmes grāmata, kas, pēc autora domām, ir varbūt pats agrīnākais kristiešu dokuments, beidzas ar baismīgiem draudiem ikvienam, kurš uzdrošinātos tai ko atņemt vai pievienot (Atkl. gr. 22:18-19).

Diletantiski kurioza - uz to norādījusi arī grāmatas redaktore - ir autora vēlme aizstāt tradicionālo Bībeles un citu personvārdu izrunu latviešu valodā, cenšoties ieviest oriģinālas versijas (18.-19. lpp.). Autors ar vieglu roku pārvelk treknu svītru ne tikai gadsimtiem ilgai vēsturiskajai un teoloģiskajai pētniecībai, bet arī valodnieku veikumam. Mīlestība uz personvārdu oriģinālajām formām tomēr nav traucējusi autoram publicēt savu darbu ar pseidonīmu.

Virspusēji, pavirši, aizspriedumaini

Šeit nav iespējams plašāk analizēt autora ekscentriskos uzskatus, banalitātes un brīžiem bērnišķīgās kļūdas vēsturiskos un teoloģiskos jautājumos, kā arī Bībeles teksta interpretācijā. Uzskatāms paviršības piemērs ir Jāņa Atklāsmes grāmatas vārdu - «un es došu viņam rīta zvaigzni» - skaidrojums. Šeit autors atrod paralēles antīkajā kultūrā, tāpēc domā, ka rīta zvaigzne ir Venera - «sievišķības, auglības un seksa simbols. Varam tikai minēt, kas ticīgajiem piesolīts līdz ar rīta zvaigzni - Veneru...» (39. lpp.). Ja autors būtu papūlējies uzmanīgi izlasīt šo Bībeles grāmatu, viņam nevajadzētu meklēt šā teksta skaidrojumu Veneras kultā, jo turpat Atklāsmes grāmatā par spožo Rīta Zvaigzni sevi sauc pats Jēzus (Atkl. gr. 22:16). Tādējādi uzticīgajiem kristiešiem Jāņa Atklāsmes grāmata apsola nevis Veneras, bet Jēzus klātieni.

Diemžēl šādas kļūdas liecina ne tikai par diletantismu un paviršību, bet arī par aizspriedumainu un ideoloģisku pieeju apskatāmajam jautājumam. Līdzīgu aizspriedumu vadīts, autors uzskata, ka Jēzus nav nekāds kristiešu izdomāts Dievs un Pestītājs, bet parasts cilvēks, kurš gan bijis tik izveicīgs, ka spējis izkļūt pats no sava kapa (152.-156. lpp.). Viņš gan bijis arī citādā ziņā izcils un «ir un paliek viens no pasaules ētiskajiem un morālajiem līderiem.» (241. lpp.). Diemžēl autoram arī šajā sakarībā pierādījumi nav vajadzīgi. Tā kā visa pasaules gudrība un patiesība slēpjas viņa galvā, nevajag studēt vēsturi, censties izprast evaņģēliju tekstus, jo vēsturnieki, tāpat kā evaņģēlisti, esot neuzticami ļaudis, kas «projicē savus priekšstatus uz seno sabiedrību» (246. lpp.). Autoram paliek nepamanīts, ka viņa kristietības versija, kā arī ideja par Jēzus izdzīvošanu pie krusta, izkļūšanu no kapa un tālāku kopību ar mācekļiem nav nekas cits kā viņa aizspriedumainās muļķības projekcija. Vai gan iespējams saukt Jēzu par pasaules ētisko un morālo līderi, ja Viņš paslepšus noraudzījies, ka Pēteris un pārējie apustuļi sludina viņa augšāmcelšanos, kas patiesībā nebija notikusi?

Šī grāmata ir virspusējs un paviršs mēģinājums skaidrot kristīgo ticību un Jēzus dzīvi atsevišķu postmodernisma ideju gaismā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?