Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Piketā pieprasīs lielākas pedagogu algas un skaidrību par nākotni

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomi neapmierina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātais risinājums pedagogu atalgojuma celšanai, tāpēc nākamnedēļ 24. oktobrī pie Saeimas tiks rīkota protesta akcija. Plānots, ka tajā varētu piedalīties ap 2000 cilvēku.

Kaut gan IZM no nākamā gada bija paredzējusi celt pedagogu zemāko mēneša darba likmi no 280 līdz 295 latiem, arodbiedrība ar to nav mierā un pieprasa šo likmi palielināt līdz 310 latiem. Šis nav vienīgais iemesls neapmierinātībai. Sadarbības memorands, kurā visām iesaistītajām iestādēm vajadzēja vienoties par stratēģiju, kā palielināt pedagogu algas turpmākajiem gadiem, ir iestrēdzis. LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško Dienai norāda, ka IZM nav piedāvājusi pedagogu darba algas paaugstinājuma grafiku: «Mēs joprojām redzam, ka 2015. un 2016. gadā neparādās konkrētas summas. Nav nekādas skaidrības. Uz kaut kādu laiku tiek aizlāpīts viens caurums, bet netiek iezīmēts ne finansiālais ietvars nākotnē, ne kādas strukturālās reformas.»

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) Dienai atzīst, ka LIZDA protesta pieteikumu vērtē ar sapratni. «Es izprotu šo lēmumu, taču IZM pastāv uz savu. Mēs esam panākuši kompromisu, kuru es pats nevērtēju kā izcilu, bet tas ir pietiekami labs.» Tomēr viņš uzsver, ka solījums palielināt zemāko likmi līdz 295 latiem tiks pildīts. Kopējais fiskālais efekts gada laikā būšot 10 miljoni latu. Vienlaikus ministrs atgādina, ka pēdējos trijos gados skolotāju algas tiek palielinātas un 2015. gadā ir paredzēts ieviest strukturālas reformas, pie kuru izstrādes sākts strādāt šogad. «Pagaidām piedāvājums tādā līmenī, lai to iesniegtu Ministru kabinetā, nav gatavs, tāpēc par konkrētiem skaitļiem mēs runāt nevaram,» gan atzīst V. Dombrovskis.

Tikmēr I. Mikiško norāda - arodbiedrība no IZM gaidījusi krietni vairāk. Proti, ka tā nāks klajā ar konkrētiem aprēķiniem un tālāku redzējumu. «Pretēji gaidītajam, ministrijas darbinieku vidū bija vērojams komunikācijas trūkums. Bija minstināšanās un bakstīšanās, un līdz ar to zuda jebkāda pārliecība, ka tas ir kas normāls un pārdomāts,» stāsta LIZDA pārstāve, piebilstot, ka lielu darbu memoranda izstrādē ieguldījusi Finanšu ministrija (FM).

Aicināts komentēt pašreizējo situāciju, FM pārstāvis Aleksis Jarockis ir skeptisks: «Šis jautājums ir IZM kompetencē un atbildībā. Mēs piedalījāmies tāpēc, ka tā lika Valdis Dombrovskis.» Viņš arī uzsver, ka FM atbildīgās ministrijas vietā esot veikusi milzu darbu. «Nekad tik daudz nekvalitatīva darba mēs nebijām saņēmuši ne no vienas nozares ministrijas, mums patiešām bija jāiedziļinās politikas jautājumos, koeficientos, aprēķinos, skolēnu un skolotāju skaitā, algu pamatlikmēs. Mums visam tam vajadzēja iet cauri, jo IZM trūka kapacitātes pašiem izveidot pamatotus aprēķinus, kas reizē būtu arī objektīvi.»

Izglītības ministrs gan kritikai nepiekrīt un uzsver - IZM darbinieki esot strādājuši ļoti daudz. «Es negribētu kaut kādā veidā noniecināt mūsu ministrijas darbinieku paveikto. Protams, mēs esam pateicīgi arī FM par tās sniegto palīdzību,» norāda V. Dombrovskis.

Vienlaikus ar kritiku LIZDA vadītāja atzīst, ka patlaban nevēlētos piedzīvot ministra maiņu, jo tā atstāj sekas uz nozari. «Es tikai gribētu redzēt, ka pašreizējais ministrs Vjačeslavs Dombrovskis ir cīnītājs. Mēs ļoti priecājāmies, kad viņš kā prioritāti savā darbā izvirzīja tieši pedagogu algu paaugstinājumu, bet tagad rādās, viņš ir pieņēmis FM viedokli, ka 295 lati ir tā līnija, kuru mēs nepārkāpjam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?