Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Piparaini riekstainā rukolas garša

Es to saucu par eruku, jo tā tiku iedresēta laikā, kad biju vairs neiznākošā žurnāla Labu Apetīti redaktore. Par rukolu to sauc visi tie gandrīz 99% Latvijas iedzīvotāju, kas zina šo zāli. Angļi to konstanti dēvē par rocket (no turienes arī pie mums dzirdētā roketsalātu versija. Un tad vēl, protams, amerikāniskais «aragula», ko lieto arī austrālieši un daži smalki latvieši. Itāļiem patīk rukoltipa nosaukumi (no rucola līdz rughetta), bet latviski tā būtu jāsauc par sējas pazvērīti.

Galu galā rukola ir cēlusies no nezāles - līdz pat pērnā gadsimta 90. gadiem neviens to speciāli neaudzēja un veikalos nepārdeva. Un vēl joprojām dārzā augusī rukola ir kreftīgāka par veikalā pirkto. Ņemot vērā, ka rukolai vajag vien pāris kvadrātmetru zemes un nekādu zaļo īkšķīšu, tas ir salāts, ar kura audzēšanu būtu jāsāk katram gastromānam. Maijā to var sēt uzreiz dobē. Vēlams sēt reti, bet, tā kā sēklas ir sīciņas, izdīgušos stādus pēc tam var arī retināt. Lapas būs ēdamas pēc kāda mēneša. Karstā laikā rukolai ir tendence kļūt pārāk sīvai, ko var glābt ar papildu laistīšanu, bet vairāk nekāda īpaša aprūpe arī nav nepieciešama. Tiklīdz augs sāk ziedēt, tā lapām vairs nav īstā labuma.

Kā rukolu lietot? Es uzskatu, ka rukola vislabāk ir izmantojama svaiga. Protams, salātos parasto zaļo dārza salātlapu vietā, jo rukola tik ātri nesamirkst un der kā pavadījums jebkam, ko vien var likt kopā salātos. Tomātu un mocarellas šķēles es vienmēr izkārtoju rukolas gultiņā. Tāpat rukola man ir neatņemama tunča salātu sastāvdaļa. Nekad neesmu mēģinājusi to salaulāt ar majonēzes vai krējuma mērcēm, bet man ir aizdomas, ka tas beigtos ar tūlītēju šķiršanos.

Rukola vislabāk sader ar olīveļļu. Pūristi uzskata, ka ar to arī pietiek, ja nu vien nedaudz svaigi maltu melno piparu un sāls. Es gribētu piebilst, ka te vēl trūkst laba balzametiķa un dažos gadījumos arī pavisam nedaudz svaiga ķiploka (lai salāti iegūtu tikai vāji manāmu ķiploku niansi, bļodu, kurā jauks salātus, pirms visu sastāvdaļu likšanas tikai izberzē ar pārgrieztu ķiploka daivu). Esmu mēģinājusi taisīt klasisko pesto, bazilika vietā izmantojot rukolu, esmu izmēģinājusi rukolas pesto ar valriekstiem - interesanti, bet tā arī nekad neesmu šos eksperimentus atkārtojusi. Man rukola dikti garšo uz visparastākās Margaritas - to uz picas liek tieši pirms pasniegšanas. Un vēl man garšo rukola ar pastu - tāpat kā picas gadījumā lapas liek šķīvī tieši pirms pasniegšanas. Arī rukola uz sviestmaizēm. Svaiga čabata, zīdains krējumsiers, saujiņa rukolas un auksti kūpināta laša šķēles. Vai mīksta pilngraudu maize, paštaisīts pesto, kaltēta tomāta šķēles, kumoss bifeļpiena mocarellas un tam visam pāri atkal maza saujiņa rukolas. Tās piparainais riekstainums tikpat labi sader ar gaļu, jo īpaši barbekjū. Vārdu sakot, universāla zāle. Nu, vai pārliecināju, ka tā ir šogad obligāti sējama?

Raksts no žurnāla Dienas Ēdieni arhīva

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?