Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Plāns ledus

Ilgi manī ir gruzdējis jautājums, kāpēc tik daudzus aizvadītos gadus it īpaši vēlami darbinieki masu medijos bijuši tikko pirmo pūku nometuši cāļi - ar vienu kāju vēl aiz skolas sola, aicināti sludinājumos ar piebildi: pieredze nav obligāta, var bez pieredzes. No vienas puses, tas gan atbilst laikmeta garam - principā apšaubīt profesionālisma nepieciešamību.

Fotografē jebkurš - kaut vai ar krāsns kruķi, filmē jebkurš, un to sauc par kino, dzied jebkurš, un tūlīt - hops, pie zvaigznēm... Ar ko žurnālisti jaunuļi būtu sliktāki? Viņi pat ir daudz labāki, jo viņiem nav atmiņu un viņi neuzdod nepieklājīgus jautājumus.

Bet nepieklājīgu jautājumu ir, ak vai, cik daudz. Nu kaut vai no šīs pašas sfēras. Atceros laiku, kad Ivars Godmanis atvēra (ne jau savu, protams) valsts maku un līksmām sejām tika nodibināts visas tautas laikraksts Diena. Taču nepagāja ilgs laiks, kad tas tika privatizēts, un tad atkal visai neilgs laiks - kad zviedru papuči ar 200 gadu pagātni mediju biznesā par bargu naudu (bet tā jau vairs nepienācās valstij) iegādājās šīs akcijas un iebāza tās savā cienījamajā portfelī. Visas šīs peripetijas ir notikušas bez liekiem jautājumiem - kāpēc, kā tā, varbūt tā nevajadzētu, varbūt 200 gadi uz kapitālisma nežēlīgā altāra nemaz nav tik daudz utt.?

Bet runa nav par šīm kaislībām, kuras gluži vienkārši šobrīd aktualizējušās priekšplānā. Gribu pateikt, ka man beidzot ir pilnīgi skaidrs, kāpēc tie, metaforiski izsakoties, no skolas sola varētu būt vismīļākie. Pirms pāris nedēļām satiku vienu tādu eksemplāru - jaukām, apaļi naivām acīm, starojošu skatienu, likās - tūlīt pacelsies spārnos. Tik pacilājošu iespaidu uz viņu bija atstājis Rīgas domes jaunā zīmola Live Riga priekšācelšanas pasākums. Būšot miljoni mūsu mīļās pilsētas popularizēšanai ārvalstīs, šurpu brauks tūristi bariem vien! Turklāt ne jau kaut kādi slikti sekstūristi, kas būs aizbaidīti ar brīdinošajiem lukturiem pie aizdomīgām iestādēm, bet tie īstie, labie - ar atgāztām galvām pret jūgendstila celtnēm, basām kājām skraidīt griboši pa mūsu neskarto dabu, pastiepuši tukšas somas pēc ģenētiski un citādi aizdomīgi neskartiem produktiem. Pilsētas kasē birs nauda... kas tā būs par dzīvi!

Nu skaisti. Kā dzimusi rīdziniece un savas valsts patriote es par to varu tikai priecāties. Taču nu ziņās klausos, ka pilsētas tēvu darba kalendārā ierakstīts punkts - Rīgas Kultūras aģentūras liktenis. Kā...? Tikai pirms pāris gadiem nodibināja, sarakstīja misijas un vīzijas, iešūpojās un nu vismaz Rīgas Mākslas telpas veidolā, par ko varu likt galvu ķīlā, strādā super, kad tagad atkal kāds spalvainu roku stiepj uz stopkrāna pusi... Tikko ir uzradusies vieta, kur rīdzinieks jūtas gaidīts, viņam ir interesanti (kā cilvēki pulcējās uz Hardija Lediņa izstādi, džeza koncertiem un jo daudziem citiem sarīkojumiem!), kad atkal svītra pāri.

Protams, telpu jau projām neaiznesīs. Bet telpa, kurai, citstarp ar nenormāli neērtajiem tualetes steliņģiem ir uzlikts gauži nepievilcīgs zīmogs - sak, nekur tālu no sociālistiskā brutālisma pret labierīcību izveidi neesam tikuši -, ir tikai telpa, kura jāpiepilda ar saturu.

Un te, raugi, paceļas nepieklājīgs jautājums - kur vienai lietai (jaunajam Rīgas Tūrisma attīstības birojam) nauda pēkšņi atrodas, tur otrai (Rīgas Kultūras aģentūrai) ne. Bet varbūt tai otrajai vajadzēja gluži vienkārši uzticēt papildfunkciju un iedot papildlīdzekļus šīs jaunās - uz āru vērstās funkcijas pildīšanai? Tā vietā atkal tiek dibināts kas jauns.

Rīgas Kultūras aģentūras pienākumos ir skaidri ierakstīts - organizēt kultūras pasākumus gan lieliem, gan maziem rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Tātad gādāt par to, lai ārvalstīs zīmola Live Riga pievilinātie, pie mums ciemos atbraukušie svešzemnieki te varētu patiešām būt labi (ne seksa) tūristi.

Protams, vienmēr var būt bažas, ka minētā (vai jebkura) aģentūra ir pārāk uztūkusi ar darbiniekiem, kaut ko nedara tā, kā vajag, un tērē izšķērdīgi. Taču, ja kas, tas viss ir labojams, kontrolējams! Tik daudz kas mūsu sabiedrībā tiek grauts, kurpretim būtu jāpriecājas, ka pamati ir ielikti, bāze radīta, māla pika savelta. Ņem tikai to un mīci, un loci, kamēr iegūsti visskaistāko trauku!

Neesmu tik naiva, lai nesaprastu, ka zem šī visa kaut kas slēpjas. Taču kas? Iespējamie varianti, manuprāt, ir divi. Pirmais - Rīgas Kultūras aģentūras darbinieki nav no mana pulciņa, bet es gribu, lai būtu. Tāpēc dibinu jaunu iestādi, kur salikšu savējos. Kā smejies, Bībelei ir sava Mozus grāmata, vai mēs bez Mo(o)zus & Co varētu?

Otrs variants nav mazāk drūms. Proti, iespējams, ka mūsu pilsētas tēvi nesaprot, cik tas darbs, ko veic Rīgas Kultūras aģentūra, ir svarīgs un jo dienas, jo kļūst svarīgāks. Vai tiešām esam aizmirsuši, ka 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta? Bet tas nozīmē, ka ar pilnu jaudu un atbildību ir jāstrādā jau šodien.

Man nesen bija izdevība parunāties ar Līdsas Metropolitēna universitātes profesoru Franko Bjankīni, kas strādā tādā saistošā jomā kā kultūras politika un plānošana un ir labi informēts par Eiropas kultūras galvaspilsētām, kādas gadu gaitā bijušas. Kuras savu uzticēto misiju nesušas sekmīgāk, kuras - ne tik ļoti. Viena no galvenajām bīstamībām, topot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, pēc viņa vārdiem, ir - domāšana īstermiņā. Tikai viena gada nogrieznī. Ieguldot līdzekļus lietās, kuru mūžs nav garāks par titulam atvēlēto laikposmu. (Interviju ar Franko Bjankīni varēs izlasīt laikraksta Dienas Bizness pielikuma žurnālā Impulss, novembra numurā.)

Šobrīd, kad rakstu šīs rindiņas, domnieki savu galavārdu vēl nav teikuši. Bet tam nav lielas nozīmes, jo jautājums par Rīgas Kultūras aģentūras likvidāciju nav uzdots pirmo reizi. Ledus zem aģentūras ir trausls kā marta saulē pavasarī. Dūcis tiek trīts, un agri vai vēlu, aizbildinoties ar vieniem argumentiem vai otriem, tam lopiņam būs jākrīt. ...Ek, nu nevajadzētu gan to pieļaut.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?