Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Plēve staru pārstrādāšanai

Ikvienas mājas logi jau tuvākajā desmitgadē kļūs par efektīvu saules bateriju, kas pārvērtīs siltos starus elektrībā. Norvēģijas kompānijas EnSol AS patentētā plēve būs uzklājama ne tikai uz logiem, bet uz jebkuras cietas virsmas. Tādējādi par milzu saules bateriju varēšot pārvērst visus debesskrāpjus, angārus un citas ēkas, kā arī automašīnas.

Ziemeļu reģionos nepopulārais elektrības ražošanas veids varētu kļūt vairāk izplatīts mūsu platuma grādos ap 2016. gadu. Tad norvēģi sola komercializēt caurspīdīgās baterijas. «Viena no galvenajām priekšrocībām ir tāda, ka caurspīdīgo plēvi var uzklāt uz logiem, tādējādi ēkas var kļūt par elektrostacijām,» darba grupas vadītājs Kriss Bins izskaidro un sola, ka plašu virsmu apklāšana ļaus padarīt saules baterijas par uzticamu enerģijas avotu arī vēsajā Norvēģijā. Lesteras universitātes profesors britu masu medijiem pastāstīja, ka bateriju darbība ir balstīta nanotehnoloģiju sasniegumos.

«Šis darbs ir ievērojams ar to, ka saules baterijas darbosies pēc jauna principa. Tiks uzsūkta neliela daļa gaismas, lai ražotu elektrību, un logs būs tikai viegli ietonēts,» K. Bins izvērtē un atgādina, ka patlaban lietojamās baterijas savāc daudz vairāk enerģijas, taču nespēj visu pārvērst elektrībā. Savukārt plēve vasarā pasargāšot mājokļus no sakaršanas, jo daļa siltuma tiks novirzīta bateriju «pabarošanai».

«Tā kā plēve ir plāna, ar to var apsegt lielas platības un tā var kļūt daudz lētāka par tradicionālajām ierīcēm,» zinātnieks prognozē un atklāj, kā saules nelutinātās vietās varētu saražot pietiekami daudz elektrības. Pa visu mājas jumtu un sienām pārklāta milzu saules baterija spēšot savākt nepieciešamo enerģijas daudzumu pat sniega klātos reģionos. Šis apgalvojums gan šķiet mazticams, jo šodien nopērkamās saules baterijas īsajās, mākoņainajās ziemas dienās ne tuvu nespēj sacensties ar pašu sasniegto vasaras vidū.

EnSol preses pārstāvis apstiprināja, ka kompānijas mērķis ir nodrošināt bateriju efektivitāti vismaz 20% līmenī. Tas nozīmē, ka plēve pārstrādās elektrībā piekto daļu no uzsūktās saules enerģijas. Ja tā, tad norvēģiem ambiciozo mērķu īstenošanā vajadzēs pacensties vairāk. Enerģētikas speciālistu veiktie aprēķini liecina, ka saules enerģija varēs aizstāt citus elektrības ražošanas veidus vien tad, kad bateriju efektivitāte sasniegs aptuveni 40% robežu.

Protams, plēvei būs nozīmīgs pielietojums arī elektromobiļu attīstībā, jo ar tām varēs noklāt visu automašīnas virsbūvi un tādējādi ievērojami pagarināt akumulatora «dzīves ilgumu» starp uzlādes reizēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?